Smrt ve stříbrné zbroji - životní příběh Ludvíka Jagellonského

Smrt ve stříbrné zbroji - životní příběh Ludvíka Jagellonského

Tisk

altNakladatelství Moba přináší čtenářům nový historický román Smrt ve stříbrné zbroji spisovatele a publicisty Otomara Dvořáka, jehož hlavní postavou tentokrát není žena (viz předešlé autorovy knihy Lásky princezen kuronských, Past na královnu, Kacířská královna), nýbrž mladičký český a uherský král Ludvík Jagellonský.

 

 

Autor ve své knize líčí významné kapitoly z Ludvíkova života. Své vyprávění začíná rokem 1515, kdy se devítiletý Ludvík spolu s nemocným otcem Vladislavem a  o tři roky starší sestrou Annou plaví do Prešpurku, kde se mají uskutečnit zásnuby obou sourozenců s vnoučaty císaře Maxmiliána Habsburského.

O rok později postihne desetilého chlapce těžká rána, umře mu otec a on se jako král český a uherský ujímá vlády. Záhy zjišťuje, že je jen loutkou v rukou palatina Bathoryho a dalších pánů, kteří potřebují jen jeho podpis na královské listiny, a že je ve skutečnosti na mizině a musí se spoléhat na židovské lichváře nebo si půjčovat od dvořanů. Kralování mu znepříjemňují problémy s Turky, kteří ohrožují jižní hranici království, hrozící občanská válká mezi českými pány vedenými purkrabím Zdeňkem Lvem z Rožmitálu a nejvyšším hofmistrem Vilémem z Pernštejna, intriky sedmihradského vévody Jana Zápolského a strach z atentátu. Není divu, že hledá rozptýlení (lovy, zápasy, turnaje, míčové hry) ve společnosti stejně starých mladíků.

V roce 1521 se žení s Marií, která ho okouzlí svou krásou a hlavně inteligencí, vzděláním a praktičností. Jejich náklonnost je oboustranná. Ludvík zažívá pocit štěstí a Marie se mu stává rádkyní a oporou. Následují rok se spolu vydávají na cestu do Prahy, aby urovnali poměry v českém království a Marie se nechala korunovat českou královnou. Blíží se však osudný rok 1526. Ludvík 1.července slaví své dvacáté narozeniny a o necelé dva měsíce později si obléká stříbrnou zbroj, dar od císaře Maxmiliána, a  staví  se do čela vojska bránícího se dvojnásobné přesile armády sultána Sulejmana I.

alt

 Román poutavě přibližuje nevšední život významné postavy nejen českých dějin, jež byla dosud neprávem opomíjena. Otomar Dvořák se snaží o věrný popis dobových reálií a čtenáře nenásilnou formou poučí o tehdejší politické situaci v Evropě. Z knihy je patrné i autorovo důkladné studium archivních materiálů a kronik, které využil při líčení turnajů, slavností a zejména událostí pražské korunovace a následných oslav. Cituje i díla Ludvíkových současníků Erasma Rotterdamského nebo Niccoly Machiavelliho. Dvořák též příběh okořenil lehkým fantasy motivem, kdy se Ludvíkovi v těžkých chvílích ve snech zjevuje dunajská nymfa, která touží po jeho objetí a nabízí mu svou prázdnou náruč.

 Dle autorových slov Smrt ve stříbrné zbroji mísí prvky detektivky, milostného románu, válečného eposu, mystických vizí a absurdní politické grotesky, jejíž satiričnost je až mrazivě aktuální. Pokud máte rádi historické romány a zajímá vás osoba Ludvíka Jagellonského, román Otomara Dvořáka vás jistě nezklame.

Trailer ke knize:

O autorovi:

Otomar Dvořák se narodil v roce 1951. Vystudoval FAMU, obor dramaturgie a scénáristika. Je spisovatel, novinář, scénárista, textař, publicista, dramatik a příležitostný herec, člen Obce spisovatelů. Je jedním z našich nejznámějších záhadologů, píše zejména literaturu faktu týkající se historických a přírodních záhad a tajemných míst v krajině, je rovněž autorem netradičních cestopisů. Napsal též několik beletristických děl z oblasti historie, sci-fi, fantasy a hororu, několik televizních scénářů, divadelních her a písňových textů. Mezi jeho další záliby patří mj. astronomie, historie starověku a středověků, archeologie, zeměpis a cestování. Další informace na http://otomar-knihy.webnode.cz/

Smrt ve stříbrné zbroji
Autor: Otomar Dvořák  
Žánr: historický román
Vydáno: 2012
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: MOBA
Hodnocení: 75%


Zdroj foto: mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristína Peláková: Chcela by som si zahrať v rozprávke alebo filme

DSC 2146kopia6web-nKristína je 25ročná speváčka z Košíc, ktorá našu republiku reprezentovala na súťaži Eurovision Song Contest 2010. Skončila síce na 16. mieste, ale jej úspech sa rozrástol a v súčasnosti sa venuje spevu, ku ktorému inklinuje od...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Mám, co jsem si zasloužil

gottw perex„Mám, co jsem si zasloužil.“Poslední slova Rudolfa Slánského jsou pravdivým a mr...


Literatura

Leichenberg – nejnovější hustý týpek Oskara Fuchse

leichenberg 200V březnu jsem si v nakladatelství Epocha vyhlédla nejnovější knihu Oskara Fuchse s názvem Leichenberg. Jeho třetí kniha nese všechny rysy z předešlých příběhů, ale přidává i další – poněkud nečekané - prvky.

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...