Napínavá detektivka jak vyšitá: Bez tváře

Napínavá detektivka jak vyšitá: Bez tváře

Tisk

bez tvare 200V srpnu vydalo nakladatelství Kalibr 1. díl ze série Případy Rosalind Krayové od britského autora Roba Ashmana. Krimi Bez tváře je první knihou z detektivní série, která potěší čtenáře Angely Marsonsové či Patricie Gibneyové. Detektivkomilové si smlsnou!

 

Neznámý Rob Ashman

Rob Ashman pochází z Walesu a pracoval v dolech, v National Coal Board, poté nastoupil na univerzitu a po škole působil na řadě pozic ve výrobě a poradenství ve Velké Británii i v zahraničí. Nyní se naplno věnuje spisovatelské dráze.

Byl jednou jeden příběh

K detektivní práci se po nucené pauze, kdy byla inspektorka Rosalind Krayová brutálně napadena nožem a při tomto incidentu zemřel její manžel, vrací s úmyslem co nejlépe vést jí přidělené vyšetřování. Přestože bojuje s vlastními démony z minulosti, musí ustát nepřízeň kolegů i samolibých nadřízených, snaží se najít sériového vraha, který bere lidem tváře. Tento pachatel nejenom, že oběti zabije, ale přivlastňuje si i jejich identitu, jíž posléze využívá. Kolik bude mít na kontě obětí, než se podaří pachatele zastavit?

Protipóly a policejní práce

Proč je tahle detektivka pohodové a napínavé čtení, které vás vtáhne a nepustí? Řekla bych, že za to může střídání dvou kontrastů – hlavní hrdinky, která s buldočí zarputilostí vyšetřuje a nehledí na nic jiného, ani na sebe; a pachatele a jeho často šílených, ale vždy vypočítavých, myšlenkových pochodů. Obě postavy nám postupně poodkrývají svou minulost a v průběhu vypravování jsou čím dál zajímavější. Detektivní práce je vykreslena nepříliš radostně, stejně jako byrokratické prostředí a žabomyší války této profese. Ale zase to přináší trochu jiný pohled na toto zaměstnání a jeho atmosféru.

Detektivka, jak se patří

Příběh nemusí být úplně originální, ale způsob zpracování působí chytlavě a přináší zajímavé zvraty. Pokud vám protagonistka Roz přiroste k srdci, tak vězte, že už v lednu se dočkáme druhého dílu s názvem Jedno malé prasátko. Takže, milí čtenáři detektivek, připravte se na příjemnou novou detektivní řadu!

bez tvare

Název: Bez tváře
Autor: Rob Ashman
Žánr: detektivka, krimi
Originální název: Faceless (2018)
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 304
Hodnocení: 85 %

https://www.euromedia.cz/bez-tvare/kniha/13297/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Brazilská capoeira v sobě skrývá boj, tanec, akrobacii i hudbu

capoeira 200Capoeira… už jste to slovíčko někdy slyšeli že? Ale co to jen mohlo být… hora v Asii? Mexický dezert? Nebo možná španělská vesnice…kdepak, samá voda. Capoeira je brazilské bojové umění. A kdo by vám o něm mohl říct více, než graduado Girafa, olo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komiksoví Muži, kteří nenávidí ženy jsou kompletní

Larsson perexSlavná trilogie Milénium Stiega Larssona dobyla svět. Čtenáři po celém světě hltají romány s investigativním neúplatným novinářem Mikaelem Blomkvistem a hackerkou Lisbeth Salanderovou. Stejně tak milovníci audioknih naslouchají v...


Literatura

Příběh plný lásky v temné době

tater200Ještě stále máme co objevovat v příbězích přeživších z koncentračních táborů. Kniha Tatér z Osvětimi nás zavede do toho nejznámějšího a snad nejhoršího tábora ze všech. Tatér z Osvětimi nepřibližuje pouze každodenní realitu pekla na zemi, ukazuje, ž...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...