Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny

Tisk

vytvarno wagner perexAž do 28. ledna 2018 mají všichni milovníci výtvarného umění možnost navštívit v Regionálním muzeu v Chrudimi výstavu souborného díla krajináře Karla Wagnera Obrazy z Vysočiny           

 

 

Malíř Karel Wagner (1886-1963) se narodil v Pastvinách u Žamberka v Orlických horách. Vyučil se v mlynářském oboru a jako mlynářský tovaryš se živil až do 1. světové války. Ve válce byl  raněn a vzhledem ke svému zranění se začal věnovat malířství. Jak sám o sobě píše: „K mlynaření neschopen, odhodlal jsem se splniti svůj sen, věnovat se malířství. Matka mně vyplatila otcovský podíl a já šel do Prahy studovat na ukrajinskou akademii.“ Než však nastoupil na akademii, jezdíval do Kameniček, kam ho přilákal odkaz Antonína Slavíčka, který přivedl na Vysočinu nejednoho umělce. Poznal zde i Františka Kavána a Gustava Macouna. S Gustavem Macounem si byli osobně i výtvarně velmi blízcí.
Na ukrajinskou akademii nastoupil Karel Wagner koncem 20.let 20.století. Byla to škola středoškolského typu, sloužila jako příprava k vysokoškolskému studiu. Docházku však Karel Wagner předčasně ukončil a v průběhu roku 1930 nastoupil k soukromé výuce u profesora Adolfa Zahela, u nějž absolvoval dvouletý krajinářský kurz. Za svým učitelem jezdíval Wagner v polovině 30. let do jižních Čech, kde vzniklo několik jeho obrazů s jihočeskou krajinou, a také do Jaroměře, kde se Wagner i na nějaký čas usadil. Vliv školy Adolfa Zahela je patrný zejména na kresbách z počátku 30. let z krajiny jižních Čech. Na svých malířských toulkách zavítal malíř kromě Kameniček také na Náchodsko, pobýval v Hradci Králové, v Praze, ale i v Kutné Hoře. Kočovný život 30. let ukončila 2. světová válka a v roce 1942 se Karel Wagner natrvalo usadil v Kameničkách.
 Námětově se Karel Wagner orientoval zejména na krajinná seskupení – břízy, potoky a říčky, rybníky, výhledy, ve všech ročních obdobích. Oblíbené byly také kostely, především kostel v Kameničkách, který pozoroval z okna svého ateliéru, a byl mu tak nepřetržitým námětem. Kromě krajin zachycoval Karel Wagner též různá zátiší, zamiloval si ale zejména kytice – pivoňky, chryzantémy, vlčí máky, šeříky.
 Přestože dílo Karla Wagnera zůstává poněkud stranou, zcela jistě patří do zlatého fondu českého výtvarného umění. Wagnerovo dílo se pravidelně objevuje na výstavách, zejména pak v Kameničkách. Jeho umění se stalo nedílnou součástí života obce a okolí, je zastoupeno v soukromých sbírkách, muzeích i galeriích.
 Na výstavě je ke zhlédnutí přes šedesát obrazů tohoto neprávem opomíjeného malíře oslavujícího půvaby české krajiny. K dispozici je i katalog obsahující všechna vystavená díla. Zájemci si mohou dokonce některé Wagnerovy práce zakoupit, protože výstava je z části prodejní.
 
vytvarno wagner01
 
Karel Wagner: Obrazy z Vysočiny
Místo a datum: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86,  od 24.11.2017 do 28.1.2018
Otevřeno: denně kromě pondělí od 9 do 12 hodin a od 12:30 do 17 hodin

Zdroj foto a info:  www.muzeumcr.cz

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Festival současného umění TINA B. 2012 aneb Praha centrem „šťastného“ umění

tina b Již po sedmé se v Praze od 17. října do 31. října 2012 koná festival TINA B., jehož tématem je pro letošní rok „štěstí“. Letos jsme pozvali 115 současných autorů z celého světa.

...

Literatura

Chcete se bát? Povídky Dauphne du Maurier vám to umožní

ptaci a jine povidky 200V únoru vydalo nakladatelství Motto povídkovou knihu britské autorky Dauphne du Maurier s názvem Ptáci a jiné povídky. Ano, ti slavní Ptáci, kteří tak proslavili jejího krajana, režiséra Alfreda Hitchcocka. Takže asi tu...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...