Vychází unikátní kniha o českém designu

Vychází unikátní kniha o českém designu

Tisk

design v ceskych zemich200Publikace Design v českých zemích 1900–2000 s podtitulem Instituce moderního designu představuje vůbec první systematické zhodnocení této oblasti dějin českého moderního umění. Mapuje ji v širokém záběru, sahajícím od designu interiéru, užitkových předmětů, průmyslového a grafického designu až po oblast módy a textilního designu, šperku, užité fotografie či nových hmot 20. století. Knihu vydává Nakladatelství Academia v koedici s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze.

 

Ve dvaceti tematických kapitolách názorně ukazuje, jak se utvářela podoba předmětů denní potřeby i luxusní designové produkce, jak se měnil životní styl a životní prostor. Kapitoly ilustruje kolem 950 fotografií předmětů z více než 100 českých i zahraničních sbírek a archivů. Tento bohatý obrazový materiál je uspořádán pro „dvojí čtení“: jako logický doprovod textů a zároveň jako autonomní komentovaný výklad.

design v ceskych zemich1

Podle editorů publikace Ivy Knobloch a Radima Vondráčka „snad nejzajímavějším momentem publikace je možnost přehlédnout souhrnně ,století designu‘ na našem území, seznámit se s pestrou strukturou a sítí lidí, spolků, výrobních subjektů a dalších institucí, které se designem zabývaly a dosud zabývají. Nahlédnout do jejich osudů skrze předměty, které tvoří naši kulturní a civilizační paměť a identitu.“

Závěrečnou část publikace tvoří medailony více než 300 institucí designu, zaznamenávající jejich často dramatické osudy ve 20. století. Ze zastoupených institucí, kterým se jednotliví autoři věnují, konkrétně uvádíme například družstvo Artěl, unikátní kubistickou produkci Pražských uměleckých dílen nebo činnost prvorepublikového Svazu československého díla. Během čtyř dekád socialismu se designérský vývoj soustředil do výzkumných ústavů a středisek, jako byl Ústav bytové a oděvní kultury (ÚBOK) nebo teoretizující Institut průmyslového designu (IPD). Publikace se zabývá rovněž alternativními projevy, které vznikaly na okraji zájmu oficiálních institucí a socialistického průmyslu. Sleduje také dopad transformace společnosti po roce 1989.

Koncept a poutavou vizuální podobu publikace vytvořil Štěpán Malovec, který přizval ke spolupráci fotografy Salima Issu a Štěpánku Stein. Jejich předělové fotografie otevírají kapitoly a vybízejí k interpretaci témat. Podobně obálka knihy od Adolfa Lachmana

podněcuje k úvaze o tom, jaké to s designem v českých zemích vlastně je.

design v ceskych zemich2

Text publikace vznikl na základě institucionální podpory vědeckého výzkumu financovaného vládou ČR a Ministerstvem kultury ČR.

Design v českých zemích 1900−2000

Instituce moderního designu

Editoři: Iva Knobloch, Radim Vondráček

Autoři kapitol: Jiří Fronek, Milan Hlaveš, Lada Hubatová-Vacková, Jiří Hulák, Daniela Karasová, Iva Knobloch, Dagmar Koudelková, Mariana Kubištová, Petra Matějovičová, Jana Johanna Pauly, Hana Rousová, Lucie Skřivánková, Petr Štembera, Lucie Vlčková, Radim Vondráček, Filip Wittlich

Fotografie: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek, Salim Issa, Štěpánka Stein a další

Knihu lze pořídit za zvýhodněnou cenu v dočasných kancelářích Uměleckoprůmyslového musea v Praze na adrese Malé náměstí 5/9. Kontaktujte prosím Petru Kořínkovou, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , 778 543 934.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakonec je úplně jedno, odkud jsme a co jsme, když se budeme soustředit na to, co nás spojuje

Klára SvobodováSpisovatelka, autorka projektu Neslyšící příručka pro přežití, blogerka, dřevořezbářka, maminka dvou dětí. Řeč je o Kláře Svobodové. Napsala knihu Těhotný Buddha a byla nominována na ocenění Moje Heroin. Rozhovor s ní připravila Ludmila ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nechte se unést a relaxujte na výstavě mandal

mandaly 200Ve čtvrtek 18. února se ve Zlíně konala vernisáž výstavy s názvem „Když tě vedou smysly…“ od Terezy Bařinkové. Jedná se o několik unikátních mandal, které můžete až do konce února obdivovat na chodbě 16. etáže v 21. budově – Baťově mrakodrapu.

...

Literatura

Kdo rozváže pás Orionu = Šifra mistra Leonarda počesku

kdo rozvaze pas orionu 200V únoru vyšla u nakladatelství Kalibr velmi poutavá kniha Aleše Rozehnala s tajuplným názvem Kdo rozváže pás Orionu. Naláká vás působivá obálka knihy, fakt, že jde o thriller, nebo to, že se jedná o velmi kvalitně z...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Zelinář a nejen jeho televize

200filmO období normalizace, o dusném bezčasí 70. a 80. let minulého století, kdy lidé, pokud se hlasitě nestavěli proti režimu a spokojili se s málem v oblasti hmotné i duchovní, mohli vcelku pohodlně žít, pojednává kniha Pauliny Bren Zelinář a jeho televize. ...