Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Tisk

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází pod nakladatelstvím Domino, ukazuje jak nebezpečná lež dokáže být.

Amber se probouzí v nemocnici a zjišťuje, že se nemůže hýbat a ani mluvit. Její tělo je stále nehybné, a tak jediný smysl, který jí zbývá, je sluch, pomocí kterého zachycuje zvuky okolí a rozhovory lidí okolo sebe, kteří ji přišli navštívit. Jelikož si vůbec nepamatuje, jak se v téhle situaci ocitla, snaží se z úlomků rozhovorů poskládat, co se vlastně stalo.

Příběh se rozvíjí do dvou dějových linek – jedna je postupné odkrývání událostí, které vedly až k Ambeřinu komatu, a ve druhé sledujeme deník mladé dívky. Postupně se seznamujeme s dalšími lidmi v jejím životě – rodiči, sestrou Claire a manželem Paulem, kteří ji pravidelně navštěvují. Amber zjišťuje, že policie má v hledáčku jejího manžela a začíná mít podezření, že má prsty v tom, že je nyní v komatu. Ovšem nic není takové, jak se zdá. Protože každý občas lžeme.

Přiznám se, že knihu jsme zhltla na posezení. Nejen, že napětí je tak husté, že by se dalo krájet jako mlha, ale hlavně, jak se neustále odkrývají další skutečnosti a vzpomínky hlavní hrdinky, tak se neustále mění i pravda. Takže když už jste si jisti, že víte, jak to dopadne, přijde další změna a zjišťujete, že nevíte nic. Moc se mi i líbí, jak vlastně vše skryté odhalujeme společně s hlavní hrdinkou Amber. Za začátku příběhu je na tom čtenář stejně a celým tím balastem se prodírají společně. Každé další odhalení je pro šok pro oba. Doufám, že se do češtiny přeloží i pokračování této knihy, protože jsem opravdu zvědavá, jak tohle celé dopadne.

Obcas lzu2

O autorovi: Alice Feeney šestnáct let působila jako reportérka, editorka zpráv a producentka v BBC. Žila střídavě v Londýně a Sydney, a pak se rozhodla hektickou práci a život vyměnit za něco poklidnějšího. Opustila BBC, přestěhovala se s manželem a psem do Surrey na venkově a začala psát. První kniha Občas lžu (Sometimes I lie) se stala mezinárodním bestsellerem a byla přeložena do více než 20 jazyků. Společnost Warner Bros podle ní nyní natáčí televizní seriál se Sarah Michelle Gellar v hlavní roli. Letos na jaře autorce vyšla (zatím jen v angličtině) další kniha Vím, kdo jsi (I know who you are), která je pokračováním knihy Občas lžu.

Ukázka z knihy:

Zkouším si představit okolí. Nejsem na běžném oddělení, na to je tu moc ticho. Nejsme ani v márnici, cítím, že dýchám, slabě mě zabolí v plících pokaždé, když se mi namáhavě zvednou. Jediné co slyším, je tlumené pípání přístrojů odněkud zblízka. Vlastně mě to uklidňuje, je to má jediná společnost v neviditelném vesmíru. Začnu pípání počítat, hromadím si je v hlavě, bojím se, že utichnou, a netuším, co by to znamenalo. Zřejmě jsme v nějakém privátním pokoji. Představuji si sama sebe, uvězněnou v té klinické cele, čas zvolna odkapává po jejích čtyřech stěnách, na zemi se sbírají kaluže kalu a pomalu stoupají, až mě utopí. Do té doby existuju jen v nekonečném prostoru, kde se sen mísí s realitou. Nic víc nedělám, jen čekám, ale bůhví na co.

Obcas lzu

Název: Občas lžu
Autor: Alice Feeney
Překlad: Dana Chodilová
Žánr: thiller
Vydáno: 2019
Stran: 286
Vydalo nakladatelství: Domino
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žila jsem v maringotce a objevovala svoje ženství

mensesBlogerka Veronika Lančaričová napsala knihu Ženství jako dar, která pojednává o menstruaci a o dalších ryze ženských záležitostech. Říká, že žena za celý svůj život promenstruuje celých šest let, které by si rozhodně měla užít, ne je protrpět.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Etiketa pro nejmenší? Jedině se Skořicí!

opickonetrucuj 1Opice Skořice se znovu vrací! Stále si v některých situacích neví rady, a tak je na čase, aby ji někdo doučil slušnému chování. A nejen ji, vaši nejmenší se jistě také inspirují, vždyť občas bývají Skořici až nápadně podobní. Druhý díl...


Literatura

Žhavý led – další oddechovka od královny červené knihovny

zhavy led 200V říjnu vydalo nakladatelství Motto knihu žádané americké autorky Nory Robertsové Žhavý led. Pokud máte náladu na oddechové čtení s pořádnou dávkou romantiky, kde ale nechybí i akce, napětí a exotika, máme tu knihu přesně pro vás!

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Intelektuální masakr
ImageFilmová adaptace divadelní hry Yasminy Rezy je uváděna jako drama/komedie, což si vlastně naprosto protiřečí. Je to ale nejvýstižnější určení žánru a zároveň hlavní zápletky filmu.
...