Království hraček sběratelky Aleny Pleslové

Království hraček sběratelky Aleny Pleslové

Tisk

kralovstvi hracek200Regionální muzeum v Chrudimi zve malé i velké do Království hraček sběratelky Aleny Pleslové ze Záměle u Potštejna, která části své rozsáhlé sbírky již několik let úspěšně prezentuje po celé republice.

 

  

 

Alena Pleslová s budováním své sbírky, v níž jsou zastoupeny hračky (především panenky) od konce 19. století do 80. let 20. století, začala téměř před 40 lety. Nejstarší panenka z její sbírky pochází z roku 1897, ale za nejzajímavější kousek považuje sběratelka panenku z roku 1902 - má totiž svůj rodokmen. V originální krabici u ní byl popis, od koho ji majitelka dostala, co měla na sobě a komu ji odkázala. K nejcennějším exemplářůmsbírky patří kloubové panenky s hlavičkami z biskvitového porcelánu, se skleněnýma očima a s vlásky z pravých lidských vlasů. Hojně zastoupené jsou i panenky z kompozitů a celuloidové panenky.

kralovstvi hracek1

Svou sbírku, která se rozrostla na několik set kusů, paní Pleslová stále rozšiřuje, a to různými způsoby, od burz až po záchranu u popelnic, lidé jí panenky a hračky také nabízejí. Paní Pleslová má radost z každého nového exempláře, ať už je jakkoliv starý. Sbírá nejen hračky  zachovalé, ale i poškozené, které opravuje a dotváří sama nebo za pomoci manžela Františka Plesla, bývalého strojaře a opraváře veteránů.

kralovstvi hracek2

Vedle panenek obsahuje sbírka samozřejmě i doplňky k nim, takže nechybí oblečky, nádobíčko, pokojíčky s nábytkem, postýlky a kočárky. Chlapci nejvíce ocení různá vozítka, auta, medvědy, stavebnice a kostky.

kralovstvi hracek4

Mezi vzácné kousky sbírky patří i panenka, kterou židovská dívenka před svým transportem do koncentračního tábora  věnovala na památku své kamarádce.

Návštěvníci mohou v chrudimském muzeu obdivovat celá uskupení panenek, pokojíčky pro panenky, kuchyňky, obchůdky, dětské knížky a leporela, kočárky, sady nádobí a dětské stolní hry. Dvě z vystavených panenek mají u sebe i průvodní listy o svém původu a majitelích.

kralovstvi hracek5

Pro dětské návštěvníky je k výstavě Království hraček připraven Módní salon a Dětská herna. Módní salon je určen pro holčičky a chlapečky, kteří si v něm mohou vyzkoušet na dvě desítky šatů a šatiček, kloboučků a závojů, zbroje atd. různých velikostí, materiálů a střihů. Nechybí ani zrcadlo, ve kterém se slečny a mladí pánové mohou okouknout. V dětské herně mají malí návštěvníci k dispozici různé hračky, papírové skládačky, malířské stojany a pohádkový fotokoutek.

kralovstvi hracek3

Království hraček sběratelky Aneny Pleslové
Místo: Regionální muzeum Chrudim, Široká 86, Chrudim
Datum: 1.6. 2017 až 27.8. 2017

Web: Muzeum

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umění japonské kaligrafie: Návod, jak sladit svůj štětec s vlastním dechem

kaligrafie200Berete do ruky štětec fude a pravidelně zhluboka dýcháte. Před vámi leží bílý neposkvrněný list papíru waši. Napjatě čeká, jaký znak na něm vytvoříte. Tuš sumi rozetřená na kameni suzuri vás vyzývá, abyste do ní omočili štětec. Znovu se zhlubo...

Z archivu...


Literatura

Debutový psychologický román Sráz

sraz200V září vydalo nakladatelství Kalibr debutový psychologický román Sráz anglické autorky Lucy Goacher. Sestra spáchá sebevraždu, ale její sestře se to nezdá. Co když je za jejím úmrtím něco víc...?

 

...

Divadlo

Nový český muzikál Bar Silencio bude mít premiéru

silencio200Bar Silencio je třetím muzikálem Milana Matyáše Deutsche (Červený Kukiš - divadlo Mana, Voda živá - Semafor). Premiéru bude mít 22.2.2023 v klubu La Macumba. V tuto chvíli jsou v plánu následující představení 22.2., 23.3, 20....

Film

Zahajovací večer Severského filmového podzimu

sfp 200Severský filmový klub zahájil ve čtvrtek 9. listopadu v kině Lucerna další ročník festivalu Severský filmový podzim. Jeho cílem je přiblížit divákům severskou filmovou tvorbu a vybrat to nejlepší co se v poslední době urodilo. Filmy se promítají v originálním znění s českými ...