Úvaha kacíře nad knihou Racionální bible - Genesis

Úvaha kacíře nad knihou Racionální bible - Genesis

Tisk

Bible perexKdo z nás, ať už jsme věřící nebo ateisté, si někdy neřekl, že znalost Bible patří k základnímu vzdělání. A řada z nás se ji možná pokusila přečíst. Zdaleka ne všem se to povedlo. Ať už kvůli obtížnému jazyku starších překladů nebo pro poměrně velký rozsah celé Bible.

 

Pokud patříte k těm "vzdělancům", kteří toto dilema vyřešili Biblickou dějepravou pro základní nebo střední školy tak, jako kdysi autorka této recenze, nevěšte hlavu. Právě pro vás nebo pro vaše potomky přichází na předvánoční trh kniha Dennise Pragera Racionální Bible – Kniha první, Genesis, s podtitulem Bůh – Stvoření světa – Zkáza.

Moderní, čtivý, vytříbený překlad biblického textu 

Racionální Bible, obsahující komentáře k Pěti knihám Mojžíšovým, se v zahraničí setkala s velkým ohlasem, byla bestsellerem podle USA Today, Publishers Weekly i Wall Street Journal. Používá se i jako učebnice. Komentáře ke knize Genesis, první knize Starého zákona, první z pěti knih, jejichž autorství je připisováno Mojžíšovi, nyní poprvé vycházejí česky. Nakladatelství LEDA vydává knihu v moderním, čtivém, vytříbeném překladu Alexandra Tomského. Odpadá tak výše zmíněná, a pro mnohé z nás dříve nepřekonatelná, překážka obtížné srozumitelnosti biblických textů.

Bible 2

Racionální Bibli komentoval i její překladatel Alexander Tomský

Racionální Bible - Genesis od Dennise Pragera dokonale zprostředkovává knihu Genesis dnešnímu čtenáři a jeho vnímání. Pragerův komentář zdůrazňuje morální aspekty Tóry ve vztahu k dnešnímu příliš sekularizovanému západnímu světu, poukazuje na několik hlavních rozdílů mezi morálkou Tóry a nebezpečnými nedostatky dnešního sekulárního Západu. Zejména si všímá univerzit, které jsou stále více v čele útoků proti Bohu, Bibli, rodinným hodnotám, Izraeli a samotnému pojetí objektivní morálky, místo aby sloužily jako bašty morálního učení.

V celém svém komentáři Prager obhajuje víru v Boha, prozřetelnost, božský původ Tóry a věčnou moc morálky Tóry. Nabízí také průběžný komentář k Tóře, který přináší postřehy od široké škály učenců a myslitelů, jakož i ze svých osobních zkušeností.

I pravil Bůh: "Diskuze je vítána!"

Každý nemusí souhlasit s interpretacemi jednotlivých veršů, ale podle autora i Bůh očekává, že se s ním věřící budou přít, aniž by to bylo považováno za zpochybňování Boží autority nebo za příznak slabé víry. Bůh nás ujišťuje, že diskuse se očekává a že může být záslužná. Věřící se nesmějí poddat absolutní jistotě, neboť ta je neklamnou známkou fanatismu. Lidská duše potřebuje pochybnosti, aby byla pokorná. Stoprocentní jistota je jed.

Bible 1

Ředitel nakladatelství LEDA dr. Rudolf Červenka představuje knihu Racionální Bible - Genesis

Autorovy komentáře dokonale zprostředkují knihu Genesis dnešnímu vnímání a osvětlují její podivuhodnou shodu s vědeckými poznatky o vzniku světa. Podstatné je i to, že ukazují, jak se v západní společnosti – v důsledku klesajícího významu biblického učení o přirozenosti člověka a o Božím řádu – rodí toxické ideologie pomýleného sociálního inženýrství, které popírají zdravý rozum, protože jejich původci podlehli příslibu hada z rajské zahrady „budete jako bohové znát dobro a zlo“.

Bůh stvořil svobodného člověka k transcendentálnímu účelu („buďte svatí, jako já jsem svatý“) a pověřil jej jedinečnou rolí v zápase s pohanskými ideologickými silami rozkladu. Tento svět je zázračným darem lidstvu a člověk je jeho hospodářem. Autor zdůrazňuje, že jakkoli to může znít sekulárnímu jednotlivci ironicky, pouze Boží chápání lidského života umožňuje svobodnou vůli.

Nejstarší příběh, který je stále aktuální, lidsky vysvětlený a srozumitelně komentovaný, je skoro povinností mít ve své knihovně. Reprezentativní publikace, která udělá radost jako vánoční dárek a ke které se budeme rádi vracet.

Bible 3

O knize zasvěceně hovořil dr. Tomáš Kraus emeritní tajemník Federace židovských obcí, mezi hosty byl Benjamin Kuras (sedící vpravo)

Tento text je spíš úvaha kacíře nad knihou Racionální Bible, respektive pohledem současníka na filosofii biblického světonázoru, než recenze. Nicméně všem doporučuji, je to úžasná kniha pro ty, kdo si kladou otázky, a taky pro ty, kdo si chtějí od otázek odpočinout.

O autorovi

Dennis Prager (1948) vyrostl v moderně ortodoxní židovské rodině v Brooklynu a stal se vlivným konzervativním publicistou s teologickou erudicí, je však známější jako politický komentátor než učenec Bible. Ve svých rozhlasových talk show, které vedl po přes tři desetiletí, diskutoval o náboženských otázkách s představiteli všech náboženství i ateismu. Je považován za racionálního obhájce biblického světonázoru a univerzálního etického monoteismu: „Rozum hledá víru a víra bez rozumu by byla nesmyslná.“ Je autorem jedenácti knih, česky vyšel jeho komentář Desatero přikázání (Leda, 2017)

Bible

Racionální Bible – Kniha první: Genesis; Bůh – Stvoření světa – Zkáza (The Rational Bible: Genesis; God, Creation and Destruction)
Autor:
Dennis Prager
Překlad: Alexander Tomský
Ilustrace: René Senko
Žánr:
religionistika, filosofie, společnost
Nakladatelství:
LEDA, edice Prameny
Rok vydání:
2023
Počet stran:
432

Hodnocení:100 %

Zdroj foto: nakladatelství LEDA  https://leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=949


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Turnová z Plastic People of the Universe: „Mluvit pravdu už se dnes nenosí.“

200rozEva Turnová působila jako baskytaristka ve skupinách DG 307 nebo Půlnoc, od roku 2000 má vlastní hudební projekt s názvem Eturnity a od roku 2001 hraje s kapelou The Plastic People of the Universe. Kromě hudby se v nedávné době začala věnovat i psaní a výt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Romantické duše a pejskaři, pozor! Je tu Útěk na venkov

utek na venkov200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis další úžasný díl z až pohádkové série Romantické útěky od úspěšné autorky Julie Caplinové. Tentokrát se v knize Útěk na venkov zaměříme na lásku jak člověčí, tak i lásku k nejlepším přátelům ...


Literatura

Kniha Bratříček překvapí alternativními konci

bratricek 200Dovolte nám představit vám novou knihu s názvem Bratříček od autora Marka Hnila. Těšte se na umně propracovaný příběh s prvky psychologie s jednou exkluzivitou- existuje ve dvou vizuálně stejných verzích, které se od sebe vzájemně liší pouz...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...