Rodinné trauma v románu Sedmihlas

Rodinné trauma v románu Sedmihlas

Tisk

sedmihlas perexČtvrtý román Rebeccy Kaufmanové sleduje útržky ze života devítičlenné farmářské rodiny v letech 1911-1959. Krátké, nesekvenční příběhy zachycují postavy během důležitých okamžiků jejich životů. Zaměřují se na jednotlivce, ale postupně se odkrývá obraz Shawovy rodiny – vztahy mezi rodiči a dětmi, sourozenecká spojenectví a rivality. Kapitoly psané z perspektivy jednotlivých členů tvoří, díky precizně promyšlené struktuře, jednotný celek. Informace dostává čtenář v postupných dávkách, aby vynikla ústřední záhada knihy – zda předčasná smrt psychicky nemocné matky byla nešťastnou náhodou nebo sebevraždou. Každý ze sourozenců se s traumatem vyrovnává po svém, nechronologickým řazením vyprávění se působivě střídá pohled dítěte a dospělého.

 

Tíživá mlčenlivost
Všudypřítomné mlčení v rodině je nejen produkt doby (raná dvacátá léta minulého století) a místa (venkovská Virginie), ale taky tajnůstkářství všech dětí odpozorovaného od otce. Mlčení je zdůrazněno i strukturou románu – hledisko klíčových postav přichází na řadu až v druhé půli románu. Obraz, který si složíme skrz vidění sourozenců, se překvapivě mění. Autorka se snaží zdůraznit, jak málo jsme pro druhé poznatelní, jak často naši nejbližší, kteří nás znají nejdéle a v celé naší zranitelnosti, záměrně přehlížejí, co nechtějí vidět.

Hlas jednotlivce
Postavy nejsou důkladně prokresleny, ale o ně nejde, jde o to, jak spolu tvoří jeden celek – rodinu. Hlas jednotlivce dává smysl až zapojením do sboru. Teprve pak vidíme rodinu, která je komplikovaná a má vady na kráse, ale kterou drží dohromady vzájemná láska. Kaufmanová věří v její hojivou moc. V závěru, po smrti otce, shromáždí protagonisty a jejich rodiny o Vánocích na rodné farmě. Finále postrádá jakékoli napětí mezi sourozenci, jako by na svátky všichni odložili svoje ega a svoji zranitelnost. Autorka tím chce podtrhnout uzdravující sílu rodinného společenství, jehož členové neztratili schopnost milovat a odpouštět. Nepravděpodobná situace dává vyniknout hlavnímu tématu knihy – naděje tváří tvář zoufalství.

sedmihlas

Sedmihlas
Autor: Rebecca Kaufmanová
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 240, pevná s přebalem

Hodnocení: 80 %

www.jota.cz/sedmihlas


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

100 perlicek 200V nakladatelství Universum vyšla kniha 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, která je dílem Červené propisky.

...

Literatura

Uloví upíři svou uprchlou Kořist?

korist perexNakladatelství Fragment přináší mladým čtenářům pokračování dystopie Hon, jejíž hrdinové přežívají ve světě, v němž vládnou upíři, kteří sami sebe nazývají lidmi, a hrstka přeživších glupanů (lidí) pro ně př...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...