Body zlomu, neviditelní architekti i pocta Aleně Šrámkové. Film a architektura míří pojedenácté do českých a slovenských kinosálů

Body zlomu, neviditelní architekti i pocta Aleně Šrámkové. Film a architektura míří pojedenácté do českých a slovenských kinosálů

Tisk

fa 200Ve dnech 29. 9. – 4. 10. představí mezinárodní festival Film a architektura již pojedenácté ve více než dvou desítkách českých a slovenských měst krátké a celovečerní snímky s tématikou architektury a urbanismu. Festival se letos rozšiřuje o nové promítací prostory a navyšuje počet projekcí. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci a další speciální doprovodný program.

„Jedenáctým ročníkem vstupujeme s festivalem do nové dekády, kdy přerody a nové začátky zdůrazňujeme v rámci zastřešující sekce s názvem ‚Body zlomů‘. Ta poukáže na malé proměny i velké milníky nejen v architektuře a urbanismu, ale v celosvětovém měřítku. Po loňských vyprodaných promítání plánujeme tento rok v Praze na dvacet projekcí v řadě osvědčených kinosálech i v méně známých a netradičních prostorách jako je tzv. Kafkárna, bývalém ateliéru sochaře Bohumila Kafky, v současnosti sídlo ateliéru sochy pražské UMPRUM, který bude otevřen během festivalu Den architektury. Festival dále zavítá do regionů i zahraničí, nebude chybět ani tematický doprovodný program,“ říká k letošnímu programu kurátorka festivalu Karolína Vacková.

Milovníci kinematografie, designu, architektury a urbanismu se mohou těšit na warm-up festivalu už ve čtvrtek 22. září, tedy týden před jeho začátkem. Organizátoři zvou na Fakultu architektury ČVUT, kde bude promítán španělský snímek Valldaura. Dokument sleduje skupinu studentů architektury, kteří v začátcích covidové pandemie podstoupili vzdělávací program téměř odříznuti od civilizace. Uprostřed lesů prožívají úplné pohroužení do tvůrčího procesu se všemi výhodami i nevýhodami této částečně nedobrovolné izolace. Film vzešel z otevřené výzvy festivalu Film a architektura s více než padesáti přihlášenými filmy z celého světa.

fa VALLDAURA

Festival zahájí ve čtvrtek 29. září ve velkém sále pražského Kina Světozor dokument Building Bastille, který vypráví neuvěřitelný příběh vzniku nové budovy pařížské opery. V prestižní mezinárodní soutěži zvítězil tehdy zcela neznámý kanadský architekt Carlos Ott, porotci se totiž během výběru anonymizovaných návrhů mylně domnívali, že jde o dílo slavného amerického architekta Richarda Meiera. Peripetie a politickou rivalitu na nejvyšších místech popisují její samotní aktéři.

Festivalová sekce Neviditelní architekti se bude věnovat osobnostem významných staveb s pro širší veřejnost méně známými jmény, jako jsou irsko-americký architekt Kevin Roche, laureát prestižní Pritzkerovy ceny nebo Peter Rice, jeden z nejuznávanějších statiků 20. století.

Významnou programovou částí bude sekce Pocta AŠ. Přední představitelka české architektonické scény Alena Šrámková zemřela letos v březnu ve věku nedožitých 93 let. Šrámková je autorkou a spoluautorkou mnoha oceňovaných staveb, ať už nové haly pražského Hlavního nádraží, administrativní budovy ČKD na Můstku nebo nové budovy Fakulty architektury ČVUT v Praze. Zásadní byla i její pedagogická činnost. Festival uvede dokumenty Mi abuela, Trochu poučnej barák a První dáma české architektury věnované této významné architektce.

fa trochu poucnej barak

Zakončovací snímek The Bubble nastíní problematiku satelitních měst příběhem až surrealistického života seniorů v The Villages, největší americké komunitě pro důchodce. Život v důchodu pod floridským sluncem není tak idylický a neškodný, jak by se mohlo na první pohled zdát.

fa The Bubble

Film a architektura probíhá paralelně s festivalem Den architektury, který nabízí zdarma ve dnech 30. 9. – 6. 10. stovky architektonických exkurzí do běžně nepřístupných budov, procházek, cyklovyjížděk, přednášek a dalších akcí v desítkách měst a obcí po celé České republice i na Slovensku. V letošním roce je mottem festivalu Den architektury “Nebourej, transformuj!” a z velké části se tak zaměří na zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací. Program dále připomene osobnost slovinského architekta Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, představí i jeho následovníky a kolegy z Vídeňské školy Otto Wagnera. Festival vzdá také poctu české architektce Aleně Šrámkové. Program bude zveřejněn v srpnu na www.denarchitektury.cz.

Spolek Kruh, zakladatel festivalu Den architektury, čerpá z dvou desítek let zkušeností v oboru a z dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Navzdory pandemii se v loňském roce uskutečnilo takřka 400 akcí po celé ČR i na Slovensku, na které zavítalo na 23 000 návštěvníků.

Pořádá: Kruh
Pod záštitou: Česká komora architektů
Hlavní partner: mmcité a.s.
Za finanční podpory: Ministerstvo kultury ČR, Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Městská část Praha 1, SOMFY spol. s r.o, SIPRAL a. s., Francouzský institut v Praze
Hlavní mediální partner: Dolce Vita

Více informací:

www.filmarchitektura.cz

www.kruh.info


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...


Literatura

Markus Zusak: Roky pod psa

Roky pod psa 200Na úplnou prvotinu Roky pod psa autora Marka Zusaka jsme byli všichni jistě velmi zvědaví. Jeho Zlodějka knih se u nás těší velké oblibě, ale dosáhnou i Roky pod psa stejného úspěchu nebo skončí, jak se ř...

Divadlo

Životní příběh Jiřího Plannera, který začínal kdysi v Semaforu, je hlavně o něčem

planner perexKniha Planner Story přibližuje osobnost Jiřího Plannera, který sice už dávno není hvězdou, ale má neskutečný tah. Už jako provozní šéf známého pražského divadla prošel neskutečnou spoustu dobrodružství, zážitků a ...

Film

Filmy pod taktovkou orchestru FOK

 

fok 200Filmexport si (nejen) pro fanoušky české filmové klasiky u příležitosti 80. výročí založení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK přichystal výběr 29 písní, které nahrával právě zmíněný orchestr. Na DVD můžete najít snad tu nejznámější ...