Román o skutečném životě českých odbojářů

Román o skutečném životě českých odbojářů

Tisk

 

MBMM+B+M je na první pohled zkratka, která vám asi nic neřekne. Krycí název Tři králové už je podstatně známější. Román o třech známých odbojářích tentokrát zpracoval historik Dalibor Vácha. A to velice dobře.

Výsledek druhé světové války by mohl být úplně jiný, kdyby nebylo českých (ale samozřejmě i zahraničních) hrdinů a hrdinek, kteří se alespoň skrytě postavili okupantům na odpor. Odboj u nás měl stovky agentů či dobrovolníků, jenž pravidelně dělali různou protinacistickou činnost a informovali zejména exilovou vládu v Londýně.

Mezi ty nejznámější jednoznačně patřila trojice mužů vystupujících pod názvem Tři králové. Mašín, Balabán, Morávek (bystřejším právě došla zkratka knihy) se v pražském odboji zařadili mezi legendy, na jejichž kontě se začaly hromadit neskutečné činy.

Jejich popularity využil oblíbený český autor románů a naučné literatury Dalibor Vácha, o němž už je dobře známo, že dokáže historická témata zpracovat opravdu poutavě. Tentokrát se rozhodl nabídnout námět prostřednictvím románu, který ovšem vychází z reálných činů odbojářů.

Kniha nabídne tři větší celky. Na začátku každého z nich je profil jednoho z odbojářů, přičemž na konci se objeví vždy nějaký větší zvrat, týkající se právě dané osoby. A můžete se těšit na opravdu napínavý příběh plný nebezpečných akcí, drastických postupů gestapa a bohužel i smutných konců.

Některé jejich skutky a odvaha působí až šíleně. Měli sice i strach, ale přesto často neváhali skákat nacistům téměř do náruče. Bohužel s plynoucí válkou se okolo nich začala čím dál tím víc stahovat smyčka.

Román je hodně emotivní, nabízí i momenty obyčejného štěstí či neštěstí v tragické době válečné. Odbojáři měli často hlad, byla jim zima a neměli střechu nad hlavou. Vedli velice nebezpečný život, kdy mohl být každý den jejich posledním. Se svými blízkými se mohli vídat jen velice málo a tajně, aby je nepřivedli do nebezpečí. A to všechno dělali pro naši vlast a své spoluobčany.

V textu se velice rychle střídají časy. Často se budete vracet nazpět do minulosti, což může být pro někoho lehce matoucí. Díky krátkým „kapitolám“ je však příběh ještě čtivější a postupuje jím velice rychle. Celá kniha je vlastně sbírkou jejich odvážných činů a postupného směřování k tragickému závěru. Ve vyprávění jsou často zmíněny i budoucí osudy většiny vedlejších postav, které se objevovali v odboji po boku Tří králů.

Budou vás bavit akční scény, budete smutní, když někoho dopadnou nacisté a následně ho popraví. Bohužel se to s přibývajícími roky stávalo velice často. Gestapo bylo nemilosrdnou organizací a za pomoci práskačů a konfidentů se dostalo na kobylku většiny odbojářů.

I přesto byli jejich činy velice důležité a výrazně ovlivnily vývoj celé války. Odvážné skutky trojice známých odbojářů Mašín, Balabán, Morávek dokázal Dalibor Vácha zpracovat opravdu bravurně a nabízí tak jejich úžasné životní příběhy ve skvělé beletristické podobě.

MBM 450

 







































M+B+M: Mašín, Balabán, Morávek

Autor: Dalibor Vácha

Nakladatelství: Argo

Počet stran: 312

Rok vydání: 2021

Hodnocení: 90 %

https://argo.cz/knihy/m-b-m/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

7. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

7 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Necháte se pozvat na Rande naslepo?

rande-naslepo200V srpnu vydalo nakladatelství Omega autobiografický příběh Saliye Kahawatteho Rande naslepo. Dle knihy vznikla i úspěšná filmová romantická komedie. Pokud vyhledáváte životopisné příběhy o zajímavých lidech, můžete dát šanci i této knize...


Literatura

Julian Hirtmann se vrací ve čtvrtém dílu série s Martinem Servazem

 

big noc-bSt-364296 200Na pulty českých knihkupectví se dostal již čtvrtý díl bestsellerové série s Martinem Servazem od francouzského spisovatele Bernarda Miniera. I tentokrát se můžete těšit na pořádně temný příběh, který budete n...

Divadlo

Listopad ukáže prezidenta USA bez kalhot!

listopad200Myslíte si, že politika může být jen nudná a dokáže člověka jenom rozčílit? A co takhle sám prezident Spojených států amerických? Velevážená a celosvětově uznávaná osoba nemusí být jen taková, jakou ji známe z televize. Ve hře Listopad

Film

Cesta k zemskému jádru nebezpečně žhne

cesta k zemskemu jadruV nedozírných hlubinách naší planety Země se ukrývá pevné jádro, jehož tajemství je chráněno vrstvou tekutého, žhavého magmatu. Po něm se posouvají tektonické desky, které tvoří dno oceánů a ovlivňují i procesy na pevn...