Fascinující dokument o pátrání po sériovém vrahovi, které trvalo desítky let

Fascinující dokument o pátrání po sériovém vrahovi, které trvalo desítky let

Tisk

Zmizim ve tme perexNovinářka Michelle McNamara byla posedlá dosud nevyřešenými zločiny. Uměla psát, uměla si dávat věci do souvislostí, byla metodická, umanutá, trpělivá a dokázala přesvědčit policisty, že jim může být prospěšná. Netoužila po slávě, ale po spravedlnosti. Famózně oživila případ Zabijáka z Golden State a nemalou měrou přispěla k jeho vyřešení. 


Knižní bestseller Zmizím ve tmě je skutečným příběhem o honu na jednoho z nejděsivějších sériových vrahů v dějinách USA, který v 80. letech terorizoval okolí Los Angeles. Je příběhem o posedlosti, která autorku této knihy přivedla až k předčasné tragické smrti. Příběhem brutálního predátora, který si myslel, že se mu navěky podaří zmizet ve tmě…

Bláhová sebejistota sadistického predátora

Když všechny stopy vychladly, když byly krabice s důkazy uloženy do skladu a některé spisy skartovány, když už si neznámý sadistický zabiják myslel, že unikl spravedlnosti, objevila se po třiceti letech nenápadná žena, která se rozhodla, že to tak nenechá. Michelle McNamara se pustila doslova do mravenčí práce a vydala se zpět do minulosti. Čtenář listující stránkami podrobně popisujícími události týkající se vražd, ke kterým docházelo v Americe v letech 1976 až 1986, a které byly opravdu brutální a kruté, by měl být připraven na opravdu autentické vyprávění, ze kterého mu často nebude úplně dobře.

Na druhou stranu je četba svým způsobem fascinující, a to hlavně z důvodu precizního způsobu, jakým autorka ověřovala informace a krok za krokem je doplňovala o další střípky, aby ve finále složila téměř celou mozaiku... Ano, téměř, protože ona sama se, bohužel, vyřešení případů, jichž se to týkalo, nedožila. Do úspěšného konce dovedli pátrání policisté a knihu dokončili její přátelé, kteří s ní již předtím spolupracovali a pomáhali jí. Zabiják z Golden State, který si po těch letech asi bláhově myslel, že se už navždy vyhnul spravedlnosti, je dopaden a i jeho totožnost je na konci odhalena.

A i když se může zdát, že jsem vám právě prozradila, „že vrahem je zahradník“, nenechte se tím odradit. Kouzlo této knihy totiž netkví v tom, koho nakonec chytnou, ale jak to udělají. Žasnout budete pravděpodobně i nad tím, jak je možné, že mu to tak dlouho procházelo. Právě pro tenhle proces stojí za to, pustit se do čtení tohoto jinak neradostného, ponurého a děs nahánějcího příběhu.

Zmizim ve tme

Zmizím ve tmě
Originální název: I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer, 2018
Autor: Michelle McNamara
Překlad: Jiří Kobělka
Žánr: Literatura faktu
Vydáno: 2022, Mystery Press
Počet stran: 416

Hodnocení: 95 %

www.mysterypress.cz/zmizim-ve-tme/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Robertem Vanem

200rozNarodil se na Slovensku, emigroval do Spojených států a po sametové revoluci se vrátil do Prahy. V komerční sféře patří k vyhledávaným módním a portrétním fotografům. Krom toho, jako jeden z mála, využívá ve své vlastní tvorbě techniku rozšířenou v 19. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Po přečtení DNA se na domácí spotřebiče budete dívat jinak

dna yrsa200V nakladatelství Metafora nedávno vyšla další kniha od Yrsy Sigurdardóttir, královny islandské krimi. Toto nakladatelství vydává hodně jejich knih a také ji několikrát pozvalo do Prahy, aby se potkala s českými čtenáři. Kniha DNA je prvním dílem ...


Literatura

Sběratelka příběhů: knižní debut plný překvapení

sberatelka pribehu200V červenci vydalo nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller knihu Sběratelka příběhů od britské autorky debutantky Sally Page. Každý má nějaký příběh. Najde však Janice odvahu vyprávět ten svůj?

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Do kin se přivalí německy mluvené filmy

Dasfilmest perexBěhem října startují jedna filmová přehlídka za druhou. Před několika dny jsme psali o dnech španělsky mluvených filmů i nabídce titulů uvedených na prestižních festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes – viz Filmová sezona začíná (kultur...