Předválečné časy v nemocnici Nightingale

Předválečné časy v nemocnici Nightingale

Tisk

Sestricky a jejich prani perexBlíží se konec roku 1938 a válka je na spadnutí. Život v londýnské nemocnici Nightingale však pokračuje v zajetých kolejích. Helen doufá, že po smrti milovaného manžela znovu najde lásku. Je okouzlující cizinec tou správnou volbou?

 


Effie si oblíbí pohledného pacienta a doufá, že v něm najde spřízněnou duši. Dora si užívá rodinný život a Frannie doufá, že už nepřijde žádná další válka, protože ta poslední ji připravila o snoubence. Když se správní rada rozhodne z důvodu hrozící války nemocnici uzavřít, začnou se lékaři a sestry obávat o její budoucnost. Výjimkou je hlavní sestra Kathleen, která se bojí především o sebe.


Oblíbená sága o sestřičkách
Knihu Sestřičky a jejich tajná přání napsala americká spisovatelka Donna Douglas. Román je již pátým dílem úspěšné a oblíbené série o sestřičkách z nemocnice Nightingale, která vypráví o životě studentek ošetřovatelství, sestřiček, lékařů, pacientů a jejich blízkých. V každém dílu přicházejí na scénu nové postavy, a tak série představuje pestrou mozaiku rozmanitých lidských osudů.


Poutavý ženský román
Sestřičky a jejich tajná přání mají všechno, co by měl mít dobrý román pro ženy: Sympatické hrdinky, přitažlivé hrdiny, osudové lásky, přátelství, trochu humoru, dojímavé scény i šťastný konec. Prostředí předválečné nemocnice je neotřelé a čtenářsky atraktivní. Kromě toho umožňuje také ozvláštnit příběh informacemi o tom, jak kdysi probíhalo studium na zdravotnické škole, jak vypadala práce sestřičky či jak se léčili pacienti.


V příběhu je trochu cítit napětí z blížící se války, ale navzdory tomu neztrácí svou hřejivou a laskavou atmosféru. Na některých příbězích je zobrazeno, jak lidé na tuto hrozbu reagovali, většina příběhů se však soustředí na soukromé a pracovní záležitosti postav. Podle závěru je jasné, že v následujícím dílu sehraje válka svou roli, a tak lze Sestřičky a jejich tajná přání brát jako přelomový díl, jehož poslední stránky sérii dodaly nádech válečného románu.

Sestricky a jejich prani

SESTŘIČKY A JEJICH TAJNÁ PŘÁNÍ
Autorka: Donna Douglas
Originální název: A Nightingale Christmas Wish
Překlad: Petra Klůfová
Žánr: historický román, román pro ženy
Vydáno: Ikar, 2021
Počet stran: 360

Hodnocení: 90 %

Nakladatelství Ikar_Sestřičky a jejich tajná přání

www.knizniklub.cz/knihy/449666-sestricky-a-jejich-tajna-prani


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Za jasné noci přichází Elizabeth Haran s dalším skvělou knihou

Za jasné noc, perexS Elizabeth Haran jsem měla tu čest již se Sluncem spálenou zemí. Ta kniha mne tenkrát hodně zaujala, a proto jsem už předem věděla, že čtení románu Za jasné noci bude opět skvělým zážitkem. A naštěstí jsem se nemýlila.


Literatura

Daliborovy lednové tipy na knihy i audioknihy

Dalibor tipy 200

Nenašli jste pod stromečkem (nebo v punčoše) vytouženou knihu? Nebo dokonce žádnou? Je tu Daliborův povánoční lednový knižní tip…

...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Blíží se karlovarský filmový festival

56kviff perexCo si budeme nalhávat: mezi mezinárodními filmovými festivaly se ten karlovarský, ačkoli vydáván za jeden z nejdůležitějších, krčí jako příslovečná Popelka. Dopad rádoby velkolepé akce, letos již po šestapadesáté pořádané ve dnech 1. až 9. červ...