Zmlsněte povídky ze světa singles

Zmlsněte povídky ze světa singles

Tisk

zit jako single 200V nakladatelství Listen v edici Česká povídka vyšla útlá knížečka Žít jako single obsahující 9 povídek od současných českých autorů.

 

 

Povídky přímo nevyhledávám, ale do léta jsem je brala jako skvělý formát a navíc příjemnou oddychovku od detektivek a dlouhé beletrie. Navíc mě nalákalo téma a spisovatelé, na které už jsem při čtení nebo poslechu narazila.

Single se někdy označuje jako syndrom doby nebo také Sexu ve městě. Jedná se o lidi, kteří žijí sami, a vyhovuje jim to – nehledají závazky, nechtějí se usazovat a žijí zkrátka podle sebe. Po zhlédnutí jednoho dokumentu si myslím, že pravda je někde mezi a že to každý má jinak a o tom mě přesvědčily i řádky této knihy.

„Ostře a jasně cítím, že je mi něco nenapravitelně, nenávratně líto. Upíjím víno a marně se snažím přijít na to, čeho vlastně.“ (str. 43)

První dvě povídky od Petry Soukupové a Miloše Urbana se mi na první pohled zdály podobné, ale představovaly dobrý úvod do tohoto tématu. „Kočka“, která potřebuje k uvědomění těhotenství a druhá, co je neustále na lovu a biologické hodiny ji netikají. Osvěžením pak byl mužský vypravěč – milovník Emila Hakla nebo pánská jízda nastíněná Irenou Hejdovou. Velmi čtivá a citlivá je ta o pánovi se psem od Markéty Hejkalové.

Starší čtenářky se pak mohou najít v povídce Hany Lasicové, která dala knize jméno a seznamuje nás s výčitkami, radostmi i strastmi vdovy. Senioři hrají prim také v cyklistické povídce Marka Epsteina s názvem Seniorský balet. Moderní povídkou vybočující z řady je Plačidruh od Daniely Fischerové a podobně laděná je i závěrečná Poslední pár na světě se rozchází. Ta je od Tomáše Baldýnského a musím přiznat, že mě zaujala nejméně a to i kvůli nečleněnému proudu textu.

Žít jako single nabízí krátké povídky, které přečtete u jedné kávičky. Nejsou nikterak složité ani dlouhé, právě naopak. Ale rozhodně jsou k zamyšlení a pojednávají různými způsoby o zajímavém fenoménu.

zit jako single

Žít jako single
Autoři: Petra Soukupová, Emil Hakl, Miloš Urban, Irena Hejdová, Hana Lasicová, Marek Epstein, Daniela Fischerová, Markéta Hejkalová, Tomáš Baldýnský
Žánr: povídky, česká současná literatura
Nakladatelství: Listen - Knižní klub
Rok vydání: 2019
Počet stran: 120
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/379437-zit-jako-single.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Müller: příběh Harryho Pottera považuji za uzavřený, ale moc by mě zajímaly osudy některých dalších postav

HP 200Před slušnou řádkou let se stal Ondřej Müller objevitelem Harryho Pottera pro český knižní trh. Jak to tenkrát celé probíhalo, se dozvíte z následujícího rozhovoru.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nudíte se? Místo pořízení mývala si zahrajte nějakou hru

hry-proti-nude 200Příhodně v době, kdy je spousta lidí doma, vyšla v nakladatelství Kazda kniha Hry proti nudě obsahující 101 her, se kterými bude všední den o něco veselejší.

 

...

Literatura

Ukázka z knihy Soumrak v říši slevových karet

200litSpisovatel David Hájek po novele Cestou do pekla chci potkat anděla vydává druhou knihu s názvem Soumrak v říši slevových karet, která začíná v okamžiku, kdy se hlavní hr...

Divadlo

Kdyby Nestroy vědel…premiéra PRO NIC ZA NIC v Městském divadle v Brně

pro nic za nic perexKdyby Johann Nepomuk Nestroy věděl, že po něm bude ve Vídni pojmenováno náměstí i zastávka metra, asi by se moc divil. On to byl totiž už za svého života na jedné straně miláček publika, měšťanského i lidového, ale mocn...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.