Mámin seznam s hořkým nádechem

Mámin seznam s hořkým nádechem

Tisk

St John Greene mamin seznamUž při čtení anotace k téhle knize jsem věděla, že to nebude lehké čtení. A taky že ne. „Mámě dvou malých synů před pár lety zjistili rakovinu v pokročilém stádiu a ona věděla, že se nemůže vyléčit. Když tušila, že se smrt blíží, začala i s pomocí manžela sepisovat seznam rad a pokynů, kterými se má po jejím odchodu rodina řídit.“

 

Kate a Singe, dva mladí lidé, kteří si užívají života plnými doušky, se znenadání dostanou do těžkého období, které začíná nemocí jejich malého syna. A když se zdá, je nemoc po dlouhých měsících zažehnána, lékaři u Kate diagnostikují rakovinu prsu. Na rozdíl od chlapce, kterému lékaři dávají minimální šanci na přežití, jsou Katiny šance na vyléčení velmi vysoké. Přesto mladá žena své nemoci podlehne.

Dokud ale nenastane kritické zhoršení jejího zdravotního stavu, snaží se Kate spolu se svou rodinou užívat si života, jak to nejvíc jde. V rámci možností a s ohledem na léčení podnikají stále nejrůznější výlety, aby dětem zůstalo co nejvíc společných vzpomínek. Ty jsou zachyceny také na velkém množství fotografií, které rodina pořizuje při každé příležitosti. Když Kate cítí, že nad ní nemoc vítězí, klade manželovi na srdce, na co by neměl při výchově synů zapomenout. A protože rady přibývají, v žertu Singe prohlásí, aby mu to napsala. A tak začne Kate sepisovat seznam rad a věcí, které by sama chtěla s rodinou dělat, ale už to nestihne. Seznam má sloužit zbytku rodiny jako vodítko pro další fungování.

Pár bodů ze seznamů přání a úkolů ukazuje, jak Kate svou rodinu milovala a jak jí na nich záleželo:

Dávej klukům dvě pusy, až tu nebudu.
Zúčastni se co nejvíc školních aktivit – shromáždění žáků a rodičů atd.
Nauč je prosím chodit včas.
Nauč je prosím říkat, co mají na mysli.
Maminka si přeje, aby tatínek používal výraz “celé lány“.
Ráda bych, aby se Reef naučil na flétnu nebo na kytaru, Finn na bicí nebo na klávesy.
Prosím, nejezděte na prázdniny do neprozkoumaných končin, protože si vážně myslím, že očkování u Reefa i u mě spustilo rakovinu.
Nikdy nebuď s nikým rozhádaný déle než týden – život je příliš krátký.
Najdi si ženu pro trvalý vztah, aby měli kluci ve svém životě ženský vliv a stabilitu.
Bylo by dobré, aby se usadili dříve než později, aby sis užil vnoučata.
Školní fotky v ročence.
Zapisujte si své úspěchy.
Slavte narozeniny ve velkém stylu…

O existenci „mámina seznamu“ se po nějakém čase dozví redaktorka novin a díky ní celý svět. Rodina se dostane do středu zájmu médií a to vede k sepsání celého příběhu a vydání knížky, kterou teď držím v ruce.

Současnost se v knížce prolíná se vzpomínkami na společně strávené šťastné i méně šťastné chvíle. I když je jejím obsahem smutné téma boje se zákeřnou rakovinou, a to v jedné rodině hned dvakrát za sebou, z knížky vyzařuje zvláštní pocit optimistického vnímání života. Singe je samozřejmě nešťastný ze ztráty milované ženy, ale statečně se s ní snaží vyrovnat, protože převládá láska ke dvěma synům, na které tu zůstal sám.

S jejich výchovou mu má pomoci právě „MÁMIN SEZNAM“

St John Greene mamin seznam

St John Greene vyrůstal v západní Anglii, je vyškolený zdravotník a záchranář. Od Katiny smrti zasvětil svůj život výchově synů, Reefa a Finna. Provozuje vlastní společnost „Training Saints“, jež se zabývá výukou extrémních sportů pro mládež, a je předsedou školní rady ve škole, kterou chlapci navštěvují. Veškerý volný čas věnuje tomu, aby je naučil věci, které rád podnikal s Kate: plachtění, potápění, jízda na vodním skútru a motorové lodi poblíž jejich domova v Somersetu. Mámin seznam je jeho první kniha.

Mámin seznam
Autor: St John Greene
Žánr: Beletrie
Vydáno: 2012
Stran: 331
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Mladá fronta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

On loví své oběti. Ona loví jeho. Řezník a střízlík

reznik a strizlik200Nakladatelství Kalibr v červnu v Edici světový bestseller vydalo knižní debut Američanky Alainy Urquhart Řezník a střízlík. Svižný a poměrně krátký detektivní příběh dokážete slupnout za jeden večer. Necháte se nalákat?


Literatura

Je-libo bizárek v komiksovém kabátku? Dobrodružství Jeronýma Moucherota

dobrodruzstvi jeronyma moucherota200Komiksové nakladatelství Crew vydalo v květnu v edici Mistrovská díla evropského komiksu Dobrodružství Jeronýma Moucherota od význačného francouzského autora Francoise Boucqa. Necháte se nalákat na...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...