Nora hledá vraha

Nora hledá vraha

Tisk

NoraMěl to být víkend jako každý jiný. Nora jede za svou sestrou Rachel do jejího domu v Cornwallu, aby jej spolu strávily. Mají v plánu dobrou večeři, výlet spolu s Racheliným psem a domluvit plány na Vánoce. Hned je jí divné, že ji Rachel nečeká na nádraží a říká si, že se asi někde zdržela, pravda je ovšem mnohem děsivější. Když dorazí k jejímu domu, najde nejen jejího psa oběšeného na zábradlí, ale i sestru samotnou v tratolišti krve. Celý víkend a další dny se rázem promění v noční můru.

Na místě činu nejsou nalezené žádné výraznější stopy, nejsou žádní svědci a téměř žádní podezřelí. Nora se tedy rozhodne na chvíli zůstat v hotelu, protože ví, že za takových podmínek policie dříve či později pro nedostatek důkazů odloží, navíc Cornwall je malé město a nemají kapacity, aby případ řešili déle než je nezbytně nutné. Nora policii nevěří potom, co byla její sestra jako mladistvá napadena neznámým mladíkem a on ji skoro utloukl k smrti. Přístup policie k danému případu byl velmi laxní, koukali se na Rachel jako na lacinou holku na drogách, a ani se moc nesnažili pachatele chytit.

Případ se samozřejmě nikdy nevyřešil a Rachel se po uzdravení začala zaměřovat na podobné případy napadení. Nejdříve hledaly s Norou shodu s tím jejím, ale postupně se začaly zaměřovat i na další případy napadení a znásilnění. Chodily na soudní přelíčení a naučily se pohybovat mezi policejními termíny a délkami trestů pachatelů. Zatímco se Nora snaží zjistit, zda třeba případ z minulosti nemohl souviset s tím, co se její sestře stalo, z vyšetřování začínají vyplývat nové skutečnosti. Zjišťuje, že její sestra k ní nebyla tak úplně upřímná a pár věcí o svém životě jí zatajila. Nora tak kromě pátrání si dá za úkol ještě další věc a tou je zjistit, jaká její sestra doopravdy byla.

Nora hledá vraha je kniha, která vás velmi rychle vtáhne do děje a udrží vás v něm až do konce. Spisovatelka velmi chytře otevírá několik možných dějových variant a konců, ale opravdový konec bych tedy neuhádla ani náhodou. Děj je popisován tak, že se všechna tajemství a zvraty odkrývají postupně, a tak vlastně ani nevíte, kolik vás toho ještě čeká. V knize je i krásně popsán Nořin žal nad ztrátou sestry a její smiřování se s touto skutečností. Já se musím přiznat, že jsem se místy v knize ztrácela, a taky mi moc neseděla povaha Nory, která mi přišla trochu mimo. Ale to nemění nic na tom, že jsem ke konci knihu přímo hltala a stojí za to si ji přečíst.

O autorovi:

Flynn Berry, americká spisovatelka narozena roku 1986, studovala na Brownově univerzitě a v Michenerově centru pro spisovatele na Texaské univerzitě. Její prvotina z roku 2016 Under the Harrow (vychází pod českým názvem Nora hledá vraha) sklidila všeobecně pozitivní recenze. Byla za ni oceněná prestižní cenou Edgar za nejlepší knižní debut roku, Washington Post a The Atlantic ji pojmenovali jako nejlepší knihu roku. Román byl také přeložen do šestnácti jazyků a televizní práva na příběh koupila společnost Paramount, takže se možná dočkáme i jeho seriálové verze. Flynn Berry toto léto vyšla již druhá kniha, novela A double life, jejíž česká verze se zatím připravuje, ovšem zahraniční recenze jsou opět více než příznivé. Příběh knihy je inspirovaný skutečným případem Lorda Lucana (Richard John Bingham, 7. Hrabě z Lucan), který zmizel roku v Anglii roku 1974 poté, co byl policií obviněn z vraždy své ženy Sandry Rivettové. Ačkoliv bylo po této události hlášeno mnoho jeho pozorování, nikdy nebyl nalezen a roku 1999 byl prohlášen za mrtvého.

Ukázka z knihy:

Co se v pátek stalo v Rachelině domě, jakoby vůbec nešlo dohromady s ničím okolo. Naproti přes cestu domek pana profesora. Soused projíždějící kolem na koni. Jilmy. Auto na příjezdové cestě. Nedává to vůbec smysl. Všude ve vesnici byli lidé, spousty, míli od místa, kde byla zabita. Když jsem dorazila, městečko bylo tiché, jakoby ho už pokryl sníh. Před knihovnou jsem viděla ženu vycházející ze dveří s hromádkou knih. Muž u pekárny si prohlížel její výlohu. Zaměstnanec úřadu zrovna ze sedadla spolujezdce zvedal balík papírů a vystupoval z dodávky. Lidé se ve svých autech proplétali úzkými uličkami a poslouchali v rádiu předpověď počasí. Bylo to, jakoby něco špatného dopadlo jenom na Rachelin dům a převrátil ho vzhůru nohama, zatím co všechno ostatní zůstalo zcela nedotčeno. Nedává to vůbec žádný smysl, až na to, že něco takového se už stalo. Sesypalo se na ni něco hrozného, ale zbytek města dělá jakoby nic.

Název: Nora hledá vraha
Autor: Flynn Berry
Překlad: Dana Konvičková
Žánr: krimi
Vydáno: 2019
Stran: 282
Vydalo nakladatelství: Jota s.r.o.
Hodnocení: 70 %

www.jota.cz

Nora

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Stirská: V Německu mi přezdívali Malá dáma s velkým hlasem

stirska 200Jméno zpěvačky Zuzany Stirské se v posledních letech pojí především se stále populárnějším pěveckým souborem Fine Gospel Time, který pravidelně účinkuje – v rámci tradičních Gospel Time Party – v pražském divadle Rokoko, na koncertech po celé rep...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Volný pád. Všechno, co milujete, můžete v jediném okamžiku ztratit

Volný pádVšechno, co milujete, můžete v jednom okamžiku ztratit... Nick, čerstvě ovdovělý otec dvou dětí zjistí, že střežená rezidenční čtvrť, ve které žijí, jeho blízké neochrání. Rozhodne se jednat, události se však hrozivě zvrtnou a věci se Nickovi ...


Literatura

Lužanská mše Valji Stýblové

Luzanska mse 200Ty čtyři svazky mi ležely na nočním stolku mnohem déle, než tomu bývá u jiných knížek. Ne snad proto, že bych se bála kvality, naopak. Autorka Valja Stýblová byla jasnou zárukou příjemného čtení. Šlo o čas a pohodu. Cít...

Divadlo

Igor Orozovič spolu se skladatelem Ivanem Acherem vypustil do světa jeden z prvních divadelních soundtracků

bezruky frantik200V Divadle pod Palmovkou se těší velké pozornosti diváků i odborných recenzentů černočerná komedie Bezruký Frantík, jejíž scénář napsali Tomáš Dianiška s Igorem Orozovičem. Inscenace dokonce získala letos na jaře nominaci v Cenách di...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...