Neobvykle nudný typ

Neobvykle nudný typ

Tisk

neobvykly - CopyKdyž k nám do Česka doputovala senzační zpráva, že oblíbený herec Tom Hanks ke svému hereckému umu přidá i ten literární, byla jsem napjatá, co v jeho povídkové knize najdeme. Po přečtení mám však pocit, že marketing byl dost přebujelý a vyvolal až přílišná očekávání.

 

 

Povídky uvedené ve sbírce vychází obvykle z obyčejného života - mladý muž popisuje krátký, ale bouřlivý vztah s náročnou Annou. Pokud jste fanoušci bowlingu, užijete si závěrečnou bowlingovou bombu. Jmenované příběhy patří k těm, které v podstatě sdělují jedinou věc, popisují jedinou událost a jejich linie je velmi jednoduchá.

Trochu více koření ve svém vyznění mají například povídky o rozvedené ženě, která začíná nový život v novém městě a kromě toho mívá jisté předtuchy. Zajímavě si hraje s retrospektivou povídka zasazená do období Vánoc 1953, kdy se prostřednictvím telefonátů dvou bývalých vojáků z fronty dozvídáme více o tehdejší době.

Pro ty, kteří neznají svět filmu, může být zajímavá povídka Propagační kampaň ve Městě světel, ovšem ta o mladé začínající herečce, která se musí protlouct chudým životem v New Yorku, ale pak se ji stane něco zázračného, co ji pomůže dostat se na světla ramp - no, to už jsme četli tolikrát a nic moc nového nepřinesla ani povídky z Hanksovy dílny.

Příjemným grafickým ozvláštněním knihy jsou krátké útvary psané formou novinových sloupků.

Jak si můžete na české obálce všimnout - vévodí ji psací stroj. Ten je také hrdinou - větším či menším v každé povídce. Někdy jsem ale měla pocit, že je tam vložen opravdu násilím, jen aby byla dodržená vytyčená linie.

Za srdce vás chytí příběh mladého muže Assana putujícího z Řecka do Nového světa. Za skvělou povídku považuji i tu, ve které díky Chronometrickým dobrodružstvím cestujeme časem a dokonce nacházíme ženu snů.

Toma Hankse považuji, jako většina lidí, za hereckého mága, který je svými rolemi velmi sympatický. A přesto, že na jiných kulturních webech slyším samou chválu, u mě jeho kniha bohužel úspěchu nedosáhla. Jeho povídky vyznívají spíše nemastně neslaně. Jednoduchost námětů a pozvolné tempo by jistě nevadilo, ale aby to bylo i zábavné z mála ingrediencí, je třeba asi delší praxe.

 

neobvykly

Neobvyklý typ/Uncommon Type
Autor: Tom Hanks
Překlad: Vladimír Medek
Žánr: povídky
Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2018
Počet stran: 416
Hodnocení: 65 %                                      
Zdroj foto: www.dominoknihy.cz
https://www.dominoknihy.cz/edice-mimo-edice/neobvykly-typ


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vesec

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak čtenáři listují, tiše rozmlo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nepolapitelný nájemný vrah si říká Tesseract

200litTen, komu se říká Tesseract, je opravdu dobrý. Dokáže ovládnout vlastní smysly, na každou akci se důkladně připravuje a snaží se o co nejmenší ztráty na civilistech. Vždy jde jen po svém objektu, za jehož vraždu dostane žold. Přestože zabíjí na zakázku, je mi sympatický. Zdá se, že jeh...


Literatura

RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

strasidelny dum200V roce 2016 vydalo nakladatelství Plus knihu iniciovanou a zčásti napsanou Charlesem Dickensem – Strašidelný dům a jeho příběhy, která poodhalí, v 19. století tolik oblíbené, duchařské a zčásti i stra...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Od září bude na Primě všeho víc

Prima 200Zatímco tropické teploty atakují rtuť teploměrů po celé České republice, programové oddělení televize Prima se již naladilo na podzimní vlnu. Není divu, protože podzimní schéma „primáckých“ programů startuje na televizních obrazovkách už v posledním s...