Jan Masaryk – Tajemství života a smrti

Jan Masaryk – Tajemství života a smrti

Tisk

Jan Masaryk - perexJan Masaryk – československý diplomat, politik a syn prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, byl 10. března 1948 nalezen mrtev pod okny svého bytu v Černínském paláci. Podle některých šlo o politickou vraždu, podle jiných Jan Masaryk skočil sám.

 

 

Jeho nečekaný skon tehdy otřásl širokou veřejností. Nejenže byl oblíbeným politikem, ale také ho mnoho lidí stále vnímalo i jako posledního vlivného reprezentanta zanikající československé demokracie po komunistickém státním převratu, k němuž došlo o pouhých 14 dní dříve.

Jaké události předcházely oné tragické noci? A jaké poznatky přináší metoda forenzní biomechaniky? Lze její výsledky považovat za konečné? Veškeré výsledky tohoto zkoumání se dozvíte po přečtení této knihy.

 

Jan masaryk 55

 

Po přečtení této knihy, která je psána velmi poutavě, jsem měla smíšené pocity. Nedozvěděla jsem se nic podstatného, co bych už dříve alespoň netušila. Smrt Jana Masaryka byla podle všech indicií, které autor čtenáři předkládá, způsobena nepřímo třetími osobami.  Sovětské tajné službě byl Jan Masaryk trnem v oku, a proto musel být odstraněn. Bylo k tomu právě vhodné časové prostředí - dalo se využít i jeho psychických problémů a právě kvůli nim mohl lid uvěřit i v domněnku, že Jan Masaryk spáchal sebevraždu. V knize není vyřčen žádný konečný verdikt, zda šlo o sebevraždu, nebo vraždu. Podle mého byla ,,sebevražda,, vynucena nátlakem okolí, ve kterém se Jan Masaryk tehdy nacházel.

Kniha je psána velmi poutavým způsobem, zasvětí i člověka, který má jen základní znalosti o panu Masarykovi.

Název: Jan Masaryk – Tajemství života a smrti

Autor: Vladimír Liška

Nakladatelství: Albatros Media, a.s.

Žánr: Biografie, životopisy, osudy

Rok vydání: 2018

Počet stran: 216

Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Božská Sarah“ míří do Divadla Kalich

janzu200Herečka Iva Janžurová a režisérka Alice Nellis se opět scházejí nad novou inscenací.  V ní se naše herecká legenda opět promění ve významnou světovou osobnost, tentokrát v divadelní ikonu přelomu 19. a 20. století Sarah Bernhardt.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Po stopách zločinů: Detektivní povídky

Po stopách zločinůKam až mohou zajít sousedské či rodinné rozepře? Čeho je člověk schopen kvůli nešťastné nebo zhrzené lásce? Proč může být osudné synchronizovat si mobil s počítačem? Jakou sílu má nevšední portrét? Vypátrá policie pokaždé pravého...


Literatura

Prostě je to tak, aneb svět očima známého herce

Depardieu perexGérarda Depardieu zná kde kdo. Pod jeho jménem si lehce vybavíme názvy filmů jako Danton, Buzíci, Hrabě Monte Cristo, Cyrano z Bergeracu, Muž se železnou maskou, ale také dětskou komedii Asterix a Obelix. Možná si vzpomeneme na jeho nedáv...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...