Corpus Christi: Polské drama nominované na Oscara přináší očistný příběh hříchu

Corpus Christi: Polské drama nominované na Oscara přináší očistný příběh hříchu

Tisk

corpus-christi 200Strhující drama hříchu, který přinesl vykoupení. Corpus Christi, který režíroval Jan Komasa a v jehož hlavní roli exceluje Bartosz Bielenia, se vedle nominace na Oscara v sekci nejlepší zahraniční film pyšní oceněním z MFF Benátky a Festiwalu polskich filmów fabularnych v Gdyni. Jeden ze zásadních artových filmů roku vstupuje do kin 24. září, předtím byl slavnostně uveden v rámci pražského Febiofestu 20. září 2020 a v předpremiéře také na Letní filmové škole Uherské Hradiště.

Dvacetiletý Daniel projde v nápravném zařízení pro mladistvé duchovní proměnou. Chtěl by se stát knězem, s jeho trestním rejstříkem na to ovšem nemůže ani pomyslet. Když je propuštěn a má začít pracovat v truhlárně na malém městě, převlékne se po příjezdu do kněžského a díky náhodě se ujímá péče o místní farnost. Příchod mladého charismatického pastýře rozčeří stojaté vody a místní komunita, krutě zasažená tragédií, k níž tu došlo, může s jeho pomocí začít pomalu léčit své rány. Uspěje Daniel ve svém poslání? A za jakou cenu?

Corpus Christi (Boże Ciało, 2019) uvedený v Benátkách sklidil nadšené kritiky. Zbořil festival polského filmu v Gdyni. Stal se oficiálním vyslancem na Oscarech, jehož mu přál i Václav Marhoul, režisér Nabarveného ptáčete. „Corpus Christi popisuje skutečný případ polského mladíka relativizující dobro a zlo, pravdu a lež, dobrý skutek a hřích, víru a církev,” uvádí Jan Jílek, programový ředitel Asociace českých filmových klubů (AČFK). „Jedná se o ironický a částečně šokující film postavený na absurdní zápletce, který však disponuje hloubkou a silným přesahem.” Corpus Christi je smířlivé dílo tematizující hledání a nalezení sebe sama, hloubku lidské víry, lásku k bližnímu a porozumění.

Film vychází ze skutečných událostí – často totiž dochází k případům, že se kdosi vydává za kněze. „Celá kontroverze vzniká z toho, že je daleko lepší kněz než jeho předchůdce. A to je ten problém – objevuje se kdosi mimo církev, kdo si nedělá těžkou hlavu z oficiálních dogmat a lidé jsou jeho prací nadšení,” říká režisér filmu Jan Komasa. „Podobné případy vychází najevo každý rok. Důvody těchto lidí jsou různé, velmi často se jen pokoušejí skrýt před spravedlností a je daleko snazší oklamat malou komunitu, kde nikdo neklade příliš mnoho otázek.”

Režisér Jan Komasa (1981) je rodák z Poznaně. Jeho studentský krátký snímek Fajne, ze jestes (Ráda tě vidím, 2004) získal třetí místo na festivalu v Cannes. Celovečerním debutem se stalo drama Místnost sebevrahů (Sala samobójców, 2011), premiérované na Berlinale v sekci Panorama. Poté natočil historické drama Město 44 (Miasto 44, 2014), sledující osudy několika mladých lidí během varšavského povstání, na které přišlo 1,8 milionů Poláků a z Jana Komasy se stala jedna z velkých nadějí. Corpus Christi (Boże Ciało, 2019) je jeho třetí film.

Slavnostní premiéra Corpus Christi proběhla v neděli 20. září 2020 ve Slovanském domě v Praze. Následně film 24. září vstoupil do kin po celé republice.

corpus-christi

Ohlasy

„Tento film – srovnatelně s románem Grahama Greena Moc a sláva – se dotýká strhujícím uměleckým způsobem paradoxu, který je v samém jádru křesťanství; vypovídá překvapivě, bez kýče a patosu, nejen o tajemství kněžství a kněžského poslání, nýbrž o „povolání” v životě člověka vůbec. Tento existenciální příběh mne hluboce oslovil a zasáhl. Patří k nejsilnějším filmům, které jsem v životě viděl.” – Tomáš Halík

„Ať už jste ateista, nebo bigotní katolík, z filmu budete odcházet se slzami v očích – ať už dojetím, nebo vztekem.”
– Jan H. Vitvar, Týdeník Respekt

„Dynamicky fyzický, uhrančivý výkon talentovaného mladého herce Bartosze Bielenii.” – The Hollywood Reporter

„Corpus Christi je zralým, moudrým a osvěžujícím portrétem náboženské bigotnosti, který na publikum silně emocionálně působí po celé dvě hodiny svojí stopáže.” – Filmuforia

„Bartosz Bielenia přesvědčivě vyjadřuje emoce, které Daniel prožívá. Jeho strhující výkon a Komasovo suverénní vypravěčství nás přesvědčuje o tom, že Bůh kráčí po tajemných stezkách.” – Screen Daily

Základní informace

Režie: Jan Komasa
Scénář: Mateusz Pacewicz
Kamera: Piotr Sobociński Jr.
Hudba: Galperin Brothers

Hrají: Bartosz Bielenia, Eliza Rycembelová, Aleksandra Konieczná, Tomasz Ziętek, Leszek Lichota, Łukasz Simlata další

Více informací: https://corpus-christi.acfk.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

HANKA KŘÍŽKOVÁ: „S úsměvem jde všechno líp…“

Krizkova 200Muzikálová herečka, zpěvačka Hanka Křížková, která momentálně účinkuje v Mamma Mia!, Dracula, připravuje se na znovuobnovenou Carmen je ve svém živlu. Začalo jaro a ona, milovnice květin, všeho barevného a voňavého ožila. Jak přiznává, od jara ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zac Efron se představuje v traileru drsného australského thrilleru ZLATO

zlato 200Uprostřed rozlehlé, jedinečné a nelítostné australské pouště se odehrává drsný thriller o chamtivosti, která dokáže zatemnit lidskou mysl. Jak daleko dokáží lidé zajít při cestě za nesmírným bohatstvím?

...

Literatura

Jdou Vánoce, ten zlatý čas…

pohadky vanocniho zvonku kozik albatrosUž za měsíc zazvoní zvoneček, rozzáří se stromeček, rozjasní se oči dětí a nastane rozbalování dárků. Budou tady Vánoce. Pro Františka Kožíka prý kouzelné slovo. Alespoň to říká jeho...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Téměř ztracené Brehy nehy se vracejí

altFero Fenič natáčel svůj televizní hraný debut Brehy nehy v roce 1982 (jak nasvědčuje i datum na školní tabuli) a v témže roce jej dokončil, protože záhy - v měsíčníku Film a doba 3/1983 - na něj v rámci širší studie upozorňuje...