Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Ve stínu černých ptáků - knížka, která stojí za seznámení

Tisk

Vestinucernychptaku perexPrvotina americké autorky Cat Wintersové nás zavádí do roku 1918, kdy si krutou daň vybírá smrtící chřipka a první světová válka. V USA se vydávají válečné obligace a hledají se dobrovolníci do bojů v Evropě. Odjíždí tisíce mužů „správných Američanů“, kteří netuší, co je tam čeká a také nikdo neví, že si vezou sebou mimo svého nadšení i zárodky smrtelné chřipky. Virus, který způsobil smrt miliónům lidí a napadal hlavně mladé a zdravé lidi byl objeven až po 90 letech. Zuřící válka předvedla dokonalejší zbraně – kulomety, otravné plyny, nasazení letadel a mnoho dalších technických vymožeností a způsobila smrt, doživotní invaliditu i trauma dalším milionům lidí.


Do toho pochmurného období s krutostí války, epidemie a spiritismu zasadila autorka svůj příběh o šestnáctileté dívce s mimořádným nadáním, která hledala odpovědi na své otázky v odborných knihách. Po zatčení svého otce odjíždí tisíce mil ke své tetě do San Diega, kde zděšeně sleduje, jak davy pozůstalých se hrnou na seance a k fotografům duchů, hledajíce tak útěchu. Ona na duchy nevěří, ani její přítel Stephan, vášnivý fotograf, který odjel bojovat do Francie. Obyvatelstvo se uchyluje za ochranou před chřipkou k lidovému léčitelství i k pověrám. Běžnou ochranou je rouška a k tomu si lidé přidávají různé další, ne zrovna vonící, přípravky. Maryina teta věří na cibuli, vaří ji denně a nejraději by svou neteř v ní i koupala. Také teta pečlivě opatruje fotku s duchem svého zemřelého manžela. Věří, že to není žádný podvrh, když ji dělal bratr Stephana Julius, kterého však Mary považuje za podvodníka. Stephan umírá jako válečný hrdina ve Francii a po jeho pohřbu, kdy jeho duch na Mary mluví, se ona vystavuje v bouři bleskům. Je zasažena „vědecká metoda mi pomohla pochopit, že už nejsem naživu“, vrací se ale mezi živé se zvláštní schopností, cítit chuť emocí. Také se musí vyrovnávat s duchem svého přítele, který ji prosí o pomoc od černých ptáků.

Uvěří Mary Shelley v existenci duchů, najde důvod utrpení svého přítele a bude v její moci mu pomoci?

Emotivní styl vyprávěním hlavní postavy umožňuje nahlédnout nejen do doby, kdy žila, do jejího života, ale také do její duše a nepustí čtenáře, dokud knížku nepřečte celou. Má i depresivní nádech v obalu, ilustracích i černobílých archivních fotkách z té doby, což citlivějším lidem nemusí vyhovovat.Nakonec i mně chvíli trvalo vrátit se do reality, jak mne tento strhující román vcucnul.

Ve stínu černých ptáků

Vestinucernychptaku

Z anglického originálu In the Shadow of Blackbirds přeložila Libuše Čižmárová
Autor: Cat Wintersová
Žánr: historicko-duchařský, pro mladé lidiNakladatelství : JOTA s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 352
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: JOTA

www.jota.cz
www.jota.cz/beletrie/1270-ve-stinu-cernych-ptaku/

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vše, co jste chtěli vědět o vlcích, psech i člověku

Vlk pes clovek 200V nakladatelství Kazda vyšla další kniha o vlcích. Jmenuje se Vlk pes člověk a její hlavní myšlenkou je, že „vlk“, „pes“ a „člověk“ vůbec neexistují, nýbrž existuje jen mnoho různých lidí, psů a vlků.


Literatura

Nejvtipnější český důchodce internetu?

ledaze-se-spletu trestik 200V listopadu vydalo nakladatelství Motto humornou knihu glos údajně nejvtipnějšího českého důchodce internetu, který svými facebookovými statusy baví široké okolí. Ledaže se spletu je knihou úvah a postřehů pana M...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Gladiátor je taky sportovec

200filmFilm Gladiátor (2000) byl ve své době jedním z nejlepších filmů vůbec. Více než dvouhodinové drama, které kombinuje zručné švihání mečem a citové vydírání, je výsledkem nejenom značné filmové evoluce, ale taky té společenské. Russell Crowe v něm totiž...