Oceňovaná francouzská detektivka?! – Lúzři – Tým v nemilosti

Oceňovaná francouzská detektivka?! – Lúzři – Tým v nemilosti

Tisk

luzri 200Loni v dubnu vydalo nakladatelství XYZ debutový román francouzské autorky Sophie Hénaff s názvem Lúzři – Tým v nemilosti. Detektivní příběh získal řadu prestižních ocenění a láká jak na chytlavý název, tak fakt, že je prezentován jako „humoristická detektivka.“ Je to ovšem pravda?

 


Sophie Hénaff (* 1972) je francouzská spisovatelka, novinářka, překladatelka a majitelka baru. Působí v časopise Cosmopolitan, kde vede humoristickou rubriku Cosmoliste. Její pevní román se jmenuje Poulets grillés (2015), v češtině Lúzři – Tým v nemilosti. Byl oceněn Prix des Lecteurs 2016: cenou Polar za nejlepší humoristický román a získal i Cenu Arsèna Lupina za nejlepší detektivní román roku 2015. V lednu vyšlo v češtině pokračování Lúzři – Stále spolu.

Ke čtení mě nalákalo vícero věcí: jednak detektivní příběh z Francie s jejím šarmem a specifickými scenériemi, pak také uvádění knihy jako „humoristické detektivky“ a samozřejmě i promyšlený marketingový tah z české strany – nazvat knihu takovým způsobem. Atmosféra Francie nezklamala ani trošičku – ať už jde o mně známá místa nebo pouze charakteristiku stereotypních postaviček. Mnohem horší je to s humorem. Ten jsem v příběhu hledala marně a vadilo mi, že knihu nabízejí tímto způsobem. Titul knihy v češtině je opravdu zavádějící. Co má být lúzrovského na policistech, kteří dělají svou práci a zrovna se znelíbili vrchnosti? Nebo proč má být člověk s homosexuální orientací označován za lúzra?!

Nicméně premisa příběhu zní velmi slibně. Policie má mezi sebou lidi, které si nemůže dovolit vyhodit. Platí je, ale aby zvýšili grafy úspěšnosti, rozhodnou se vytvořit zvláštní oddělení právě s těmito jedinci. Na starost je dostane mladá ambiciózní komisařka Anne Capestanová. Dokáže stmelit nesourodé jedince do jednoho týmu?
V osmnáct hodin stála Capestanová ve dveřích jako paní domu, na jejíž večírek nikdo nepřišel. Namáhala se naučit se zpaměti čtyřicet profesních životopisů, a nakonec se tu ocitla se třemi policisty, kteří se nejspíš zítra už neobjeví. Ona je k tomu v žádném případě nehodlala nutit. Pro každého z nich znamenalo přeložení do tohoto oddělní trest, nejspíš konec kariéry. (str. 25)

Další věc, která se mi na příběhu líbila, je představení mravenčí policejní práce a nejenom papírování, ale vyšetřování, výslechy a samozřejmě dedukování. A pak jak všechno zapadne do sebe a začne dávat smysl. Capestanová posté přelétla pohledem tabuli. Vloupání, zástrčka, okenice, poloha těla, kočka, květiny, bratr, pošta… Dělalo jí potíže jednotlivé prvky případu vymezit. Hlavu měla jako kouli naplněnou sněhovými vločkami, myšlenky poletovaly všemi směry. Musí počkat, až se sníh usadí, aby věci viděla jasně. (str. 170)
Tým v nemilosti bych doporučila čtenářům, kteří dokáží ocenit francouzský šarm a rádi by zabrouzdali do frankofonního světa vyšetřování. Jedná se o pohodové čtení, od kterého se však humoru moc nedočkáte. Jako jednohubka pro oddech se ale hodí velmi dobře.

luzri

Název: Lúzři – Tým v nemilosti
Autor: Sophie Hénaff
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017, pevná vazba
Počet stran: 304
Hodnocení: 65 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a objednat si ji můžete zde: https://www.knihcentrum.cz/luzri-tym-v-nemilosti

logo knihcentrum bilypodklad


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kdo rozumný by se nechal pobláznit vlastním terapeutem?“ ptá se Edna Nová

edna200Edna Nová vystudovala v Praze na UK obor sociální práce, absolvovala výcvik v krizové intervenci, porodila dvě děti a vydala dvě knihy: Ženy z Bohnic (Pointa) a Konec aneb začátek (Motto). Její život zahrnuje vztahové držkopády, bohémský život v polosquatu,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jana Eyrová dvojjazyčně

eyr 200Půvabný romantický příběh anglické vychovatelky oslovuje své čtenáře (a hlavně čtenářky) již více jak 150 let (poprvé vyšel v roce 1847). Dlouhověkost prověřila jeho kvalitu. Zařadil se ke klasickým dílům anglické literatury, po bok dalším úspěšným román...


Literatura

Místa paměti se mění

Mista pameti perexUž jsou tomu bezmála čtyři desetiletí, co francouzský historik Pierre Nova sepsal slavnou, hojně diskutovanou stať Mezi pamětí a historií (odkaz níže), která poukázala, jak se dějinné události udržují...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Scandi 2022 nabídne průřez současnou i dávnou skandinávskou tvorbou

Scandi perexSCANDI, první tuzemská filmová přehlídka, uspořádaná v letošním roce nejen v sedmi pražských kinech (a jednom virtuálním), ale také v dalších dvaceti českých, moravských i slezských městech, přibližuje skandinávské kinematografie. Odehraje se mezi...