Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

Tisk

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publikace s názvem LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU aneb Každodenní život rodiny Novákovy od nakladatelství Maxdorf.

 

 


Autorkami jsou doc. MUDr. Kateřina Štěchová, Ph.D. a MUDr. Pavlína Piťhová, obě pracují v oboru diabetologie. Hlavními hrdiny knihy jsou členové domácnosti Novákových. Tatínek Miloš Novák a dcera Lenka mají diabetes I. typu a léčí se inzulinovou pumpou.

V publikaci se střídají dva typy kapitol – vyprávění Miloše Nováka o každodenním životě s cukrovkou, o tom, s čím se musel on i jeho dcera potýkat, než se sžili s novým režimem a uvědomili si, že pokud budou dodržovat všechna doporučení, mohou se i nadále věnovat svým aktivitám. O tom, že si dokonce on sám může splnit velký sen, a to zaběhnout maraton. Vyprávění zpracovala Pavlína Piťhová a zastává tak roli jakési duševní matky rodiny Novákových. Zážitky a komentáře pana Miloše jsou věcné a vtipné, informace, které dostává od lékařů filtruje do podání srozumitelného víceméně každému čtenáři.

Část příběhovou střídají kapitoly s vysvětlením odborníka. Role odborného komentátora se ujala Kateřina Štěchová a zpracovala jednoduché a přehledné informace, které zahrnují fakta o diabetu, přesně mířené rady, jak se chovat při tomto onemocnění a na co všechno je potřeba dbát. Od sekce vyprávěcí je tato odborná odlišena i barevně, podklad stránek je světle oranžový, což usnadňuje orientaci při práci s knihou.

Nechybí zde ani povídání o jídle a výživová doporučení, vysvětlení toho, jak důležité je kontinuální monitorování glykemie a hlavně je vysvětlen význam a pozitivní přínos inzulinové pumpy, jejího správného používání a funkcí.

Obsah knihy najde čtenář hned v úvodu. V patnácti kapitolách jsou shrnuty informace, rady a doporučení, jejichž rozdělení na části vyprávěcí a odborné je také velmi dobře zřetelné. Přes kapitoly Jak se u mne a u Lenky objevil diabetes aneb není cukrovka jako cukrovka, Základní provoz inzulinové pumpy a vyprávění o tom, jak Lenka nejdříve podváděla a jak potom dostala rozum, Povídání o bolusech a S pumpou na cestách se dostanete až ke kapitole poslední, Jak jsem běžel svůj první maraton aneb Mám odlišné vášně než někteří jiní.

„Jsem zdravý! Nemocný člověk něco takového nezvládne, říkal jsem si. Jsem zdravý a budu zdravý! Jen musím mít inzulin a dělat všechny ty věci okolo a být disciplinovaný. Život za to ale stojí. Nemyslíte? A určitě není nutné uběhnout zrovna maraton. Vaše, tedy naše každodenní dobré glykemie jsou totiž dílčím vítězstvím na cukrovkou. Tak do boje! Spolu to zvládneme.“

Kniha je doplněna ilustracemi Veroniky Mrázové, fotografiemi , tabulkami a grafy.

Na českém trhu není mnoho literatury o diabetu, zvlášť o každodenním životě s tímto onemocněním, a tak je kniha LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU aneb Každodenní život rodiny Novákovy skvělým počinem s edukativním zaměřením, navíc napsaný tak, že ho „zkousne“ i odpůrce klasických odborných příruček.

LÉČBA INZULINOVOU PUMPOU
aneb každodenní život rodiny Novákovy

lecba inzulinovou pumpou
Kateřina Štechová , Pavlína Piťhová

Formát: 130 × 200 mm
Vazba: brož., 176 stran
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Maxdorf
Ilustrace: Mgr. Veronika Mrázová
ISBN: 978-80-7345-338-1
Hodnocení: 90%

http://eshop.maxdorf.cz/kniha/257/

( 2 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Němec: Ale já raději stále znovu začínám, než končím...!

martin nemec 200Zatímco jedna kapela, kterou stvořil Martin Němec má čtyřicet let, druhé kapele je dvacet. Ta starší je legendární Precedens, ta druhá je už také kultovní a její název zní Lili Marlene. I když je každá jiná, je to Martin, který je jedin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hypnosis je pohled do mysli masového vraha

big hypnosis-treti-velka-destrukce-3JS-326805 200Hudební a filmový vydavatel Petr Junek přichází s dalším pokračováním své apokalyptické série, které dostalo název Hypnosis – Třetí velká destrukce. Tentokrát o...


Literatura

Přečtěte svým dětem před spaním příběhy prasátka Peppy a jeho přátel

pepapig perexVšichni, kdo máme či hlídáme malé děti, víme, jak je občas těžké je uspat. Čtení před spaním je starý dobrý recept našich rodičů a prarodičů, který stojí za to, abychom jej vyzkoušeli. Po večerníčku můžeme doma zavést ritu...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...