Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Jana Jirátová: „Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech.“

Tisk

Jana Jiratova 200Od úterý 15. srpna se bude v Sušici konat festival Inspirace, který představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Akce má být především inspirativní a nabídnout vedle zábavy i nové zážitky a vjemy. Více o festivalu nám v rozhovoru prozradila Jana Jirátová odpovědná právě za jeho program.

 

Paní Jirátová, jak se máte v těchto dnech, několik týdnů před tím, než festival Inspirace vypukne?

Nevnímám přípravy na festival Inspirace jako něco extrémního. Mám na starosti více větších či menších kulturních akcí během celého roku, a tak se náplň mé práce nijak výrazně nemění. Je ale pravda, že festival Inspirace je specifický tím, že se koná v létě a má velice pestrou skladbu programu. To s sebou nese hodně zařizování a leckdy složitější komunikaci.

Je už vše zařízeno, nebo je ještě něco potřeba udělat a doladit?

I když je program kompletně připravený, musíme znovu vše projít a potvrdit si všechny účinkující a všechna vystoupení. To mě čeká v následujících dnech. Když se něco zkomplikuje, například někdo onemocní, hledáme náhradu. V těchto dnech se také řeší různé administrativní záležitosti. Prostě vše finalizujeme tak, aby celá akce proběhla hladce.

Jedná se o třetí ročník, tak jak se festival posunul a co bude letos nového oproti loňsku?

Tento ročník je jiný koncepčně. Program jsme rozdělili do vícero dní a koná se na více místech. Také se zvětšil počet přednášek a workshopů. V minulých ročnících probíhal celý program v rámci jednoho dne, a tak se do něho nevešlo vše, co jsme si přáli. I letos ale festival vrcholí sobotním programem v parku mezi Zdmi. Návštěvníci se mohou těšit na divadlo, hudbu, workshopy, výborné občerstvení a celkově pohodovou atmosféru a krásné prostředí.

Program je podle mě opravdu pestrý a nabitý, tak můžete nám jej stručně popsat?

Program festivalu je zaměřený na INSPIRACI v mnoha oblastech. Zaměřujeme se na osobní rozvoj a růst, zdravý životní styl, dlouhověkost, psychosomatiku a pozitivní myšlení. Čekají nás přednášky, workshopy, divadla, koncerty. Opravdu je na co se těšit.

Jana Festival Inspirace

Co byste z programu vypíchla a na co z festivalu se vy osobně těšíte nejvíce?

Je těžké jmenovat to nejzajímavější, ale ráda bych vypíchla besedu s Viliemem Poltikovičem, režisérem filmu Smrt jako brána, pohybovou dílnu od Kristýny Pítrové, hlasovou dílnu Adély Slash a také její koncert Looper Woman. Osobně se velice těším na přednášku a workshop Václava a Jany Silovských na téma dlouhověkost a tajemství dechu. Oba jsou naprosto úžasní. Nesmím zapomenout ani na divadelní představení, která obě zajistí divadlo Kampa.

Přednášky i celý program je rozmanitý. Jak je to se sháněním takových vystupujících? Máte vytipované spíše lidi, nebo témata?

Měli jsme vytipovaná témata a k nim hledali vhodné účinkující a přednášející. Vše do sebe krásně zapadlo a nám se podařilo vytvořit současnou podobu programu.

A kde se inspirujete při tvorbě takového festivalového programu? Sbíráte i například nějakou zpětnou vazbu od návštěvníků?

Vždy po festivalu proběhne „vyhodnocovací“ schůzka s dalšími členy organizačního týmu. Tam si řekneme, co by bylo dobré pro příští ročník festivalu a co už ne. Sbíráme i zpětnou vazbu od návštěvníků přímo na festivalu.

Více o festivalu najdete v našem článku: Sušice čeká festival Inspirace 2023: Pět dní plných sebepoznání, rozvoje těla i duše a zábavy

Podle čeho jste například vybírali hudební a divadelní vystoupení? Co zde hrálo roli?

Nehledali jsme mainstreamovou zábavu. Vybírali jsme hudbu, která zapadne do konceptu celého festivalu a bude v souladu s jeho filozofií. A u divadla byl výběr jasný. Divadlo Kampa totiž nabízí skvělá představení s přesahem. Proto jsme od nich objednali rovnou dvě hry.

V Sušici to zřejmě nejen díky Sirkusu (Sušickému kulturnímu centru) žije a koná se zde hodně akcí. Jak je to podle vás s návštěvností? Oceňují to lidé a naučili se takové akce navštěvovat?

S návštěvností je to různé, záleží na konkrétní akci. Sušice je ale určitě kulturním městem a lidé zde chodí za kulturou rádi.

A jsou zde k festivalu i dalším akcím odpovídající prostory? Máte zde vše, co potřebujete?

Prostory tu máme krásné. Využíváme především moderní kinosál, kinokavárnu, místní Sokolovnu, knihovnu a prostory galerie. Jsou zde i atraktivní venkovní lokace.

Jana2Festival Susice Inspirace

Ještě by mě zajímalo, co se vám vlastně vybaví, když se řekne inspirace? Co pro vás toto slovo znamená?

Při slově inspirace se mi vybaví jiný úhel pohledu na věc. Odlišný od toho, který mám zažitý. Inspirovat se znamená obohatit svůj život o novou myšlenku, přistoupit k dané věci jinak…vystoupit ze stereotypního myšlení.

A jak to máte s kulturou? Navštěvujete nějaké akce, čtete knihy, …? Pokud ano, máte pro nás nějaké doporučení?

Přála bych si mít více času na návštěvu kulturních akcí i v jiných městech. Toho se mi ale bohužel pro všechny možné povinnosti moc nedostává. Tak si užívám hlavně kulturu v Sušici a jejím okolí.

Mám zrovna rozečtenou zajímavou knihu, která zároveň souvisí s tématem festivalu. Jmenuje se „Zbavte se nepořádku s feng-šuej – už napořád“, napsala ji Karen Kingstonová.

Vstupenky na sobotní program můžete vyhrát v naší soutěži: Navštivte díky nám festival Inspirace

Na závěr vás poprosím o pozvánku pro naše čtenáře. Proč by si festival Inspirace letos neměli nechat ujít?

Doražte do Sušice na festival Inspirace, protože vám nabídne pokrm pro tělo i pro duši. Připravili jsme pro vás nabitý pětidenní program zahrnující workshopy, hudební vystoupení, divadla i přednášky. Věnovat se budeme osobnímu rozvoji, sebepoznávání a chceme našich návštěvníkům nabídnout alternativní pohledy na svět kolem nás. Přesný program naleznete na https://www.kulturasusice.cz/festival-inspirace/ a my se n vás budeme moc těšit.

Děkuji moc za rozhovor a přeji, ať vše klapne!

I já moc děkuji za milý rozhovor a zvu Vás do Sušice. A nejen na festival Inspirace.

festival inspirace sobota

Zdroj foto: festival Inspirace


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Darujte pod stromeček rodinné vzpomínky v knihách Moniky Kopřivové

Koprivova1Pokud ještě stále nevíte, co darovat pod stromeček svým nejbližším, přinášíme vám skvělé tipy na vánoční dárky, které můžete najít na portálech Familium a Babičkářství! Rozhovor s jejich zakladatelkou vám prozradí více a možná i poradí, jaké nové knížk...


Literatura

Duel – jako seznamovat se s jednotlivými figurkami na šachovnici

duel 200Arnaldur Indridason připravil pro čtenáře kriminální případ, který kromě samotného vyšetřování nabízí i vhled do historie, ať už Islandu v první polovině dvacátého století, ale připomíná i slavný šachový duel z roku 1972, kdy proti sobě usedli Bobby Fis...

Divadlo

Bezruči uvedou hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu

venuse200Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v ostravském Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvedeme v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržen...

Film

Ve filmu Ready Player One vám Steven Spielberg ukáže úžasný virtuální svět

ready player one perexV roce 2045 se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli způsob, jak z neveselé reality utéct. Je to OASIS, rozsáhlý svět virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylan...