Tři hodiny v ZOO

Tři hodiny v ZOO

Tisk

 

Tři hodiny v ZOO, perexNapínavý thriller z prostředí zoologické zahrady zní velmi lákavě. Matka s malým dítětem prchající před šílenými střelci, všude okolo dravá zvěř a pomoc v nedohlednu. Tak tuhle knihu mám chuť číst ihned, jak se dozvídám o jejím vydání. Těším se na nervy drásající napětí v lehce exotickém prostředí a už mi v hlavě běží milion scénářů. Najdu skutečně některý z nich na stránkách knížky? A jak tohle celé dopadne? Na nic nečekám a pouštím se do čtení.

 

Měl to být idylický den, změnil se ale v boj o přežití. Joan si se svým čtyřletým synem užívá v ZOO do poslední chvíle. Několik výstřelů, které zaslechne u východu, ji přinutí s dítětem v náručí utéct zpět do zahrady. Útočníci jsou jim v patách a jsou horší než dravá zvěř. Pro Joan tak začíná závod s časem. Žádný úkryt není dost bezpečný a chvilka nepozornosti ji i syna může stát život. Jak daleko dokáže matka zajít, aby uchránila své dítě?

S knihou Tři hodiny v ZOO to měl být idylický den i pro mě. Ale byl jím? Nevím, nevím. Po dočtení poslední stránky je mou největší emocí z celého románu asi rozpačitost.

Autorka Gin Phillipsová není žádný literární nováček. Pár knižních zářezů už na svém psacím stroji má. Ani se nedivím. Píše poměrně svižně a poutavě. V textu se velmi dobře orientuji a čte se plynule. Líbí se mi i netradiční pojetí kapitol. Místo klasického číslování tu odpočítáváme aktuální čas, což dodává událostem poměrně přehlednou časovou linku.

Ovšem děj samotný mne ohromuje. Absolutně jsem se ve svých představách, o čem kniha bude, netrefila. Místo očekávaného mrazení na šíji se v některých sekvencích bráním spánku. Před očima se mi pomalu a jistě rozpoutává spíš psychologické drama.

Namíchaný koktejl napětí je v mžiku ukolébán myšlenkami všech hlavních postav. Zaujmou mne myšlenky útočníků, chci se dozvědět, co je vede k tomu vyrazit mezi lidi a střílet. Jenže zrovna tohle se jim hlavou nehoní. A Joan, vzpomínající na jednotlivé životní etapy svého syna, mne místy opravdu zklamává. Vážně je v takové situaci prostor pro podobné úvahy? Myšlenkové pochody malého chlapce, co asi vyloví z matčiny kabelky, jsou pro mě v napínavém thrilleru zbytečné a nudné.

Před totálním zklamáním mě zachraňují napínavé záblesky boje o samotné přežití, o útěku. Tu očekávanou mrazivost jim ovšem ubírají zbytečné popisy cesty ala čtení z mapy. Ale to budiž autorce odpuštěno.

Teprve samotné finále dostává ty správné grády. Konečně se dozvídám, proč. Konečně mám tendence být napnutá a možná i trochu vystrašená. Jenže už je nějak příliš pozdě. Konec samotný mi přijde hodně urychlený, kdyby si s ním Gil víc pohrála, mohla tahle knížka ode mne utržit o pár bodíku k dobru navíc.

Tři hodiny v ZOO mohu doporučit každému, kdo ocení náhled do duší zcela odlišných lidí v protipólné situaci. Na své si přijde i ten, kdo nemá rád vyloženě nervy drásající příběhy. Lehké napětí a spoustu mateřských citů. To je přesně to, co od této knihy očekávat. Poměrně tajuplně a dramaticky zpracovaná česká obálka za mě rozhodně předčila textovou část. Škoda.

Tři hodiny v ZOO

Název: Tři hodiny v ZOO
Autor: Gin Phillips
Rok vydání: 2017
Počet stran: 272
Nakladatelství: Plus
ISBN: 978-80-259-0745-0
Přeložila: Markéta Musilová
Odpovědný redaktor: Martina Mašínová
Technický redaktor: Lubomír Kuba
Vytiskl: CPI Moravia Books, s.r.o.
Obálka: Tomáš Cikán
Zdroj foto: Plus

Hodnocení: 55 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Se psem ve městě je i není legrace

Pes ve městěVeronika Hájková ve své knížce představuje rok života moderní, soběstačné ženy, jejíž věk se blíží padesátce, pracuje jako redaktorka na volné noze doma, má syna Diviše, jenž navštěvuje první třídu a moc neposlo...


Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Nabarvené ptáče představilo první díl s názvem Bastard
ImagePalissimo Company uvedlo 7. a 8. února v divadle Archa reprízu kontroverzního tanečního představení z trilogie Nabarvené ptáče jeho první část s názvem Bastard. Že se jedná o skrze neotřelé a velmi poeticky zaměřené...

Film

Vlčí jáma - mistrné zpracování milostného trojúhelníku

altVlčí Jáma je psychologické drama podle stejnojmenné knihy. Osiřelá dívka Jana začíná nový život v domě starosty a jeho starší manželky, kteří se sirotka ujali. Jana je jemná, slušně vychovaná a poddajná dívka, která se zcela podřizuje svým nový...