Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Tisk

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ji baví. Je však nucena smířit se s tím, že nic takového se už nestane, a snažit se to prostě nějak doklepat.

 

Marie chce splnit přání rodičů, a tak studuje na vysoké škole, kterou pro ni vybrali. Její sen je jiný, ale jak může rodičům odmítnou jediné přání, když toho pro ni v životě tolik udělali? Když se životy těchto odlišných žen nečekaně spojí, obě začnou pomalu, ale jistě docházet ke stejnému názoru. Ne, nemusí plnit nároky, které na ně klade jejich okolí!

První román pro ženy od české autorky

Knihu Nemusíš!, která na první pohled zaujme nádhernou obálkou, napsala Dagmar Digma Čechová, česká redaktorka, editorka a korektorka. Ta je také autorkou mnoha divadelních scénářů a několika dětských knih. Na jaře 2021 vyjde její další román, který bude nést název Nesejdeš z cesty.

Živé dialogy a uvěřitelné postavy

Jsou dvě věci, kterými román Nemusíš! vyniká. Tou první jsou živé dialogy. Své místo v nich má hovorová řeč, vtipné průpovídky a pokud se to do textu hodí, tak i vulgarismy. Díky tomu rozhovory znějí přirozeně a autenticky.

Druhým kladem jsou uvěřitelné postavy. Jak si asi podle anotace domyslíte, kniha je psaná v ich-formě a střídají se v ní dvě vypravěčky. Kolem nich se motá spousta dalších různorodých postav, z nichž některé si oblíbíte, další budete nesnášet, ale jak bude příběh plynout, je možné, že budete měnit své názory. Protože ne každý je takový, jakým se zdá být na první pohled.

Kapitoly jsou krátké, dynamické a napsané s nadhledem, a tak si kniha snadno udrží čtenářovou pozornost. K tomu přispívají i poutavé dějové linky okořeněné několika zajímavými zvraty. Protože se příběh odehrává v delším časovém úseku, umožňuje detailně sledovat pomalou změnu Katky a Marie, to, jak se z poddajných žen stávají hrdinky, které nejenže vědí, co chtějí, ale jsou odhodlané toho i dosáhnout.

Idealistický konec

Závěr knihy je však trochu zklamáním. Problémy se vyřeší téměř samy, každý odrazu hrdinky chápe… Příběh je realistickým odrazem skutečného života, ale sluníčkový konec připomíná pohádku a ke zbytku knihy se moc nehodí. I dospělé ženy ale potřebují někdy snít – a hlavně naplno procítit hlavní poselství knihy. Protože my, ženy, se opravdu NEMUSÍME řídit požadavky našeho okolí. Můžeme samy rozhodnout o tom, jak náš život bude vypadat.

Nemusis

Nemusíš!
Autorka: Dagmar Digma Čechová
Žánr: román pro ženy
Vydáno: Moba, 2020
Počet stran: 416
Hodnocení: 80 %

https://www.mobaknihy.cz/nemusis.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...


Literatura

Krásná zahrada – sen mnohých

kvetiny pro zahradu perexZahrada je fenomén, který provází lidstvo od doby, kdy se začalo kultivovat a kdy vznikly první starověké kultury. Visuté zahrady Semiramidiny patří mezi sedm divů starověkého svět...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Ztraceni v Mnichově se ve vaší domácí filmotéce rozhodně neztratí

mnichov 200K nejvýraznějším a kriticky nejoceňovanějším tuzemským snímkům loňského roku patřila absurdní komedie Ztraceni v Mnichově. S ní se po sedmi letech vrátil na plátna kin Petr Zelenka (mystifikační komedie Rok ďábla, Karamazovi nebo Příběhy obyčejnéh...