Poslání knižních detektivů

Poslání knižních detektivů

Tisk

zlodeji-knih200Kniha, kterou dneska představujeme, je tak trochu kombinace Zlodějky knih a filmu Památkáři (The monuments men) s Georgem Clooneym. Se Zlodějkou knih nejde jen o téměř stejný název, ale o lásku ke knihám, s Památkáři zase paralela v zachraňování odcizených věcí během druhé světové války, tentokrát ale knih, ne uměleckých děl.

 

 

Rok 1933, nevhodné knihy podle nacistické ideologie se pálí na německých náměstích, kradou se, putují různě po světě, nejen knihy, někdy i celé knihovny. Proč? Například proto, že se prý knihami Židů lépe poznají nepřátelé třetí říše. Nebo také proto, že některé knihy patřily k „zvrhlému“ umění.

Kapitánem krádeží byl v nacistickém Německu především ideolog nacistické strany Alfred Rosenberg, v patách mu ale stál Heinrich Himmler, oba muži s trochou nadsázky soutěžili o to, komu se podaří získat vzácnější úlovek. Zatímco Himmler v knihách hledat především informace o okultismu a velmi ho zajímalo čarodějnictví, Rosenberg chtěl pomoci studia židovských knih zkoumat a poznávat hlavního nepřítele. Tímto studiem chtěl dokonce ospravedlnit hromadné vyvražďování Židů, a zřídit nový typ škol, které by plně podléhaly nacistické ideologii.

„Člověk dokáže vydržet hlad, chudobu, bolest, ale nedokáže vydržet izolaci. V takových chvílích potřebuje knihy a četbu víc než kdy jindy.“

Anders Rydell, autor knihy, se vydal po Evropě, aby navštívil knihovny a místa, kde se zachráněné knihy nachází. Kde také pracují lidé, kteří si vzali za úkol knihy vrátit původním majitelům a jejich potomkům. Je to mravenčí práce, neboť ne každá kniha má své exlibris, podpis či jinou informaci, podle které by se dali majitelé identifikovat. Zvlášť proto, že už během války se tyto známky ničily nebo padělaly.

Některé z knihoven se až po mnoha desítkách let dozvěděly, že se v jejich fondech nachází ukradený majetek obětí druhé světové války. Některé dodnes dělají, jakoby se nic nestalo, jiné mají zaměstnance, kteří se plně věnují tvrdé a zdlouhavé detektivní práci.

Rydell navštívil během svého výzkumu i Prahu a Židovské muzeum, ve kterém se skrývají právě takové knihy. A těch, u kterých se nepodařilo určit původního majitele, je stále na tisíce. Dále putoval například po Berlíně, Amsterdamu nebo Soluni.

V knize se můžete dočíst, jak probíhá pátrání po majitelích, ale třeba také o tom, jak vyjednávají samotné vlády, aby jim byl navrácen hodnotný majetek. Jsou zde i vzpomínky na ty, kteří byli svědky odcizování a ničení knih. Najdete tu ale také šťastné příběhy knih, které našly znovu svůj domov.

Anders Rydell se pustil do mnohaletého boje za spravedlnost. Díky němu se můžeme dočíst o osudech knih a jejich majitelů z okolních zemí. Kniha ale také celkem podrobně popisuje historické události a přibližuje dobu z kulturně-historického hlediska, jednotlivé kapitoly jsou doplněné o dobové fotografie. Knihu doporučuji všem, kteří jsou milovníci historie a samozřejmě literatury a vědění. Je to zajímavá, dobrodružná cesta a zdaleka se zatím nedostáváme na její konec.

zlodeji-knih small

Zloději knih - Pátrání po zmizelých knihovnách/Boktjuvarna. Jakten pa de försvunna
Autor: Anders Rydell
Přeložila: Olga Bažantová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017
Počet stran: 480
Hodnocení: 92 %
Zdroj foto: www.knihazlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vyšly Pohádky k neuvěření

Pohadky k neuvereni 200Nejsou pohádky jako pohádky. Když je píše člověk moudrý, nadaný smyslem pro humor a nadsázku, člověk znalý jejich pravidel a současně odhodlaný je porušovat, zpravidla se urodí možná sice nenápadné, alem přece jen zjevné...


Literatura

Jiný pohled na život autora Malého prince

pameti ruze perexV roce 1930 se v Buenos Aires seznámila Consuelo, která byla v pařížských literárních kruzích zvaná „malá sopka ze San Salvadoru“, s letcem a autorem neúspěšné prvotiny Antoinem. Z Antoina se později stal slavný spisovatel Antoine...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...