Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Kdo je pachatelem aljašského masakru?

Tisk

Devátá oběť, perexJako milovnici sněhu a všeho zimního mne kniha Devátá oběť upoutala svojí dokonalou obálkou z dílny Jana Matošky. Mrazivá atmosféra sněhové vánice a osamělého srubu kdesi v divočině napovídá, že půjde o napínavé čtení. Na pulty knihkupectví právě dorazila napínavá detektivka s prvky thrilleru.

 

Chladný den pro vraždu předchází Deváté oběti

Po Chladném dni pro vraždu přichází aljašská rodačka Dana Stabenow s druhým dílem ze série Kate Shugaková. Přiznávám, že jsem vůbec netušila, že Devátá oběť navazuje na jinou knihu. Předchozí část jsem tudíž nečetla, ale vůbec to nevadilo. Každý díl série má svůj vlastní příběh a život vyšetřovatelky Kate jsem poznala dobře i bez přečtení Chladného dnu pro vraždu.

O čem je Devátá oběť? Dobře napoví oficiální anotace vydavatelství Mystery Press:

„Na Aljašku dorazilo jaro. Sníh taje, ptáci zpívají a přírodní rezervace v srdci aljašské divočiny, domov Kate Shugakové, se probouzí k životu.

Kate se věnuje jarnímu úklidu a nemá ani ponětí, že v osamělém srubu nedaleko její usedlosti právě jeden muž přišel o rozum a vydává se na vražednou výpravu s puškou v ruce. Když výstřely konečně utichnou, leží ve sněhu devět mrtvých těl.

Ale má je všechny na svědomí on? Zpočátku se zdá, že ano, ale pouze do chvíle, kdy rutinní balistika prokáže opak. Devátou oběť totiž zabila úplně jiná zbraň.

Kancelář návladního se znovu obrací na svou bývalou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby se vydala po stopách tajemného střelce, který se skrývá mezi obyvateli rezervace. A podezřelí jsou tentokrát úplně všichni…“

Mrazení v zátylku už na prvních stránkách

Na správnou mrazivou atmosféru u Deváté oběti nemusíte čekat ani chvilku. Už na prvních stránkách vás spisovatelka vyděsí pořádně brutálním zločinem. Během bestiálního šílenství padají oběti jedna za druhou. Když utichnou výstřely i okolní krajina, zůstává v tratolištích krve devět obětí. Místní policie hlásí pohotovost a volá silnou posilu. Kate.

Kate Shugaková je sympaťačka, ale ještě větší zalíbení nacházím v její parťačce. Husky vlčici Obludě. Tohle psisko vnáší do celého příběhu úsměv na rtech.

Celkem brzy vychází na povrch šokující zpráva. Rukou Zabijáka zemřelo „pouze“ osm obětí. V ten moment se kolo detektivní mašinérie rozjíždí naplno. Je nutné najít Zabijáka i druhého zločince. Celému vyšetřování velí Kate bojující se svými vlastními démony i s divokou přírodou Aljašky.

Palec nahoru pro Danu Stabenow

Devátá oběť je mé první seznámení s autorkou Danou Stabenow. A rozhodně ne poslední. Za její vypravěčský um jí dávám velký palec nahoru. Dobře vykreslené postavy, strhující tempo bez zbytečných odboček, smysl pro drama a napětí bez prvoplánové brutality, severská divočina jako další hlavní „postava“ a sympatický smysl pro humor činí z celého románu opravdu příjemné čtení.

Tuhle detektivku zvládnete přelouskat klidně za jeden večer. Se svými 224 stranami je poměrně stručná, přesto je v ní nadávkováno vše, co od tohoto žánru čtenář očekává. Včetně napínavého vyvrcholení.

Jestli máte chuť se za dlouhých zimních večerů trochu bát, tak Devátou oběť rozhodně vyzkoušejte. Jen bacha, pokud jste strašpytlíci jako já, raději pak nekoukejte z okna, jestli náhodou venku nesněžní. Možná byste pak museli usínat s rozsvícenou lampičkou.

Devátá oběť

Název: Devátá oběť (A Fatal Thaw)
Autor: Dana Stabenow
Žánr: detektivka, thriller
Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
Hodnocení: 95 %                           
Zdroj foto: Mystery Press
Odkaz na web: Mystery Press


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zbyňka Šolcová: „Mám ráda pestrost a změny.“

zbynka solcova200Lidé si myslí, že harfenistky jsou romantičky ze starých časů. U Zbyňky Šolcové to neplatí. Nevyhýbá se uměleckým experimentům a fúzím s jinými žánry. Také se věnuje poezii a fotografování. Před nedávnem nahrála se so...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Můj atlas Česka

muj atlas ceska200Nakladatelství Albatros vydalo v srpnu encyklopedii pro děti Můj atlas Česka, na které se podílel Ondřej Hník a kterou ilustroval Jiří Votruba a taky děti z celé České republiky! Jak vidí a vnímají nejrůznější místa v celé naší zemi právě děti, to se dozvíte v té...


Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...