Poznejte, jak se u nás žije mladé Vietnamce

Poznejte, jak se u nás žije mladé Vietnamce

Tisk

bananove dite 200Vydavatelství BizBooks vydalo podle autorky Duong Nguyen Jiráskové „1. vietnamskou politicky nekorektní autobiografii v češtině“ s názvem Banánové dítě: Vietnamka v české džungli. Kniha má moc pěknou grafiku a její četbu si určitě užijete.

 

 


Duong Nguyen Jirásková se narodila v Hanoji, vyrostla v Čechách a studovala také ve Štrasburku, Bruselu, Grenoblu a Lyonu. Sama se označuje za banánové dítě s tím, že je zvenku žlutá, uvnitř bílá. Duong od roku 2008 bloguje na Aktuálně.cz a dále na svém blogu DOI MOI (vietnamsky pusa). Kniha Banánové dítě však není přepisem těchto blogů, ale jde o příběhy z jejího života.

Jako skvělé se ukázalo spojení autorky s ilustrátorkou Barborou Balgovou (graficky se podílela například na knize Bez jablka od MIchelle Losekoot a Miloše Říhy), která knihu ozvláštnila a vyladila jedinečnými až komiksovými ilustracemi. Má na svědomí i působivé bílo-žlutého ladění knihy a výborně se to vše hodí jak k humoru, tak stylu Duong. Vede u mě obrázek Jakuba v tričku s nápisem I love bobika a komentářem „Hlavně se neptej, jestli budem po obědě štěkat“.

O zaměření a stylu knihy napovídá kromě letmého prolistování také pohled na Obsah a názvy kapitol jako je Medvídek menstruační nebo Kundolína v rozletu. Duong seznamuje čtenáře se svým životem, dozvíte se, jak poznala manžela, co si o něm myslela, s čím museli bojovat, jak poznávali Vietnam a tak dále. Nejedná se jen o veselé čtení, příběh se dotýká i temnějšího období, kdy Duong přišla o práci a bojovala s depresí. Tyto a další pasáže jsou navíc doplněny i pohledem Jakuba, což dodává situacím na síle a obecně je velmi zajímavé vidět dění ze dvou stran.

Kniha je skvělá právě díky dvěma aspektům – jednak hltáte příběh života hlavní hrdinky a pak se také dozvídáte spoustu zajímavých informací jak o Vietnamu a různých zvyklostech, tak i obecně o vnímání Čechů a podobně. Velmi jsem Duong i Jakuba obdivovala, jak se otevřeli a upřímně popisovali realitu, protože mnohdy to muselo být velmi těžké. Banánové dítě se čte velmi dobře - jednotlivé kapitoly jsou krátké a Duong si brzy získala mé sympatie a chtěla jsem o ní vědět víc a víc. Moc se mí líbil její humor i nadhled a tak jsem těch 237 stránek přečetla takřka jedním dechem. Pokud se objeví její další kniha, například o Polomáčence, budu jedna z prvních, která si ji koupí.

bananove dite

Banánové dítě
Autor: Duong Nguyen Jirásková
Žánr: non-fiction
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2017
Počet stran: 240
Hodnocení: 93 %

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/35622165/bananove-dite-vietnamka-v-ceske-dzungli/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdálo se, že Bůh je lhostejný…

200litDlouho jsem přemýšlela, jak pojmenovat článek o knize, která vyšla péčí Radioservisu v letošním roce. Nakonec jsem dospěla k závěru, že název této knihy je maximálně uspokojivý a vypovídající o všem, co je jejím obsahem. Jde o devět osudů českých Židů, kte...


Literatura

Vychutnejte si limoncello s rodem Espositových
dum na prahu nociKnižní klub vydal knihu z edice světový bestseller Dům na prahu noci od Catherine Bannerové. Jedná se o její první román pro dospělé čtenáře a stal se jednou z událostí roku 2016. Pokud na něj tedy narazíte, nenechte si jej ujít.<...

Divadlo

Zvrácený a tragický osud průmyslnické rodiny v nacistickém Německu

soumrak bohu perexDivadlo J. K. Tyla v Plzni ztvárnilo ve svém zpracování dramatu Soumrak bohů příběh bohaté německé průmyslnické rodiny Essenbeckových, která v předválečném období kvůli obchodováním s nacisty postupně sklouzává do čím dál většího m...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...