Netradiční čtení nejen pro děti – Arina Evy Hölzelové

Netradiční čtení nejen pro děti – Arina Evy Hölzelové

Tisk

arina 200V listopadu si vydala autorka Eva Hölzelová novou knížku s poutavým názvem i obálkou Arina. Pokud vás zajímá česká literární krev a její směřování, určitě si na Arinu posviťte. Ačkoliv je kniha určena pro čtenáře od devíti let, určitě přinese radost i chvíle oddechu i dospělým čtenářům.

 

 


Eva Hölzelová je překladatelka technických textů a manuálů a psaní je pro ni formou odpočinku. Je autorkou knih Hvězdná obloha, Mimetičtí hadi a Milánek na zabití, vydavatelkou knih Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamily Novákové a Vozík a vězení je pro každého Radky Zaciosové. Založila Literární net Sůvička. Pokud byste se rádi dověděli více, můžete si přečíst rozhovor s autorkou.

Atmosféru příběhu umocňují nádherné černobílé ilustrace, které má na svědomí Jana Vlková. Vlčího příběhu se chopila znamenitě a díky svému osobitému stylu mu vdechla další rozměr.

Arina je příběhem někde na pomezí pohádky, mýtu a cestě k dospělosti. Ačkoliv kniha nese název Arina, což je jméno mluvící vlčice, příběh byl zaměřen na mladého znetvořeného Adama, mladíka s čistým srdcem. Adama po narození nařídí otec shodit do rokle. Je však zachráněn a v souladu s přírodou ho vychovávají lesní víly, Valdény. Když však dosáhne věku 17 let, je na čase, aby se vydal na zkušenou do lesa a hlavně mezi lidi. Cestou narazí na vlčici Arinu, která se mu stane věrnou družkou, a provází ho při jeho dobrodružstvích. A těch je věru hodně.

Příběh považuji za pěkný a poučný a poměrně neokoukaný, ale pro čtenáře od devíti let to moc nevidím – na to má příliš postav a ještě více dějových odboček a celkově je to velmi zamotané. Přesto knihu doporučuji a jsem ráda, že i u nás dokáže vyjít tak zvláštní a poutavá kniha s tak nádhernými ilustracemi.

arina

Název: Arina
Autor: Eva Hölzelová
Ilustrace: Jana Vlková
Žánr: dobrodružná literatura
Nakladatelství: Eva Hölzelová
Rok vydání: 2017, brožovaná
Počet stran: 168
Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Máte špatný den? A co teprvé Zlé pondělí?

pondeli 200Lidé se zdají být naprogramováni tak, aby nesnášeli pondělí. Počáteční den týdne mívá spoustu nelichotivých přízvisek – v případě autorů skrývajících se pod pseudonymem Nicci French je to pak Zlé pondělí.

...

Literatura

Míjejí se, milují se…

200recKdyž do názvu knihy vložíte známé místo, zavání to marketingovým kalkulem. Příkladem může být literární počin Heslo: Jazz Dock. Ale tak to autoři Monika Petráková (*1983) a Filip Čenžák (*1984) jistě nemys...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

RETRO: Návrat k Rambovi
ImageRambův příběh je známý už velmi dlouhou dobu. Je to už téměř 30 let, kdy byl uveden do kin první díl. I když se může film na první pohled jevit poněkud omšele, vracím se k němu proto, že byla pro jeho natočení použita celá řada (na tu dobu) novátorsk...