Nové putování po československém opevnění 1935-1989 - Muzea a zajímavosti

Nové putování po československém opevnění 1935-1989 - Muzea a zajímavosti

Tisk

Bunkr perAktualizované vydání nepostradatelné příručky je určeno pro všechny zájemce o proslulé československé bunkry. Nová podoba originálně koncipovaného průvodce čtenáře seznamuje s opevněním a dalšími vojenskými stavbami na území někdejšího Československa nejen z druhé poloviny 30. let minulého století, ale i z období německé okupace a studené války.

 

Kromě podrobných údajů o oficiálně zpřístupněných muzeích bohatě ilustrovaná publikace obsahuje tipy na výlety k volně dostupným objektům v turisticky atraktivních oblastech. Jednotlivé destinace jsou řazeny přehledně podle krajů; nechybí orientační mapky, informace o přístupových trasách a otevíracích dobách či tipy na další zajímavosti v okolí. V úvodní kapitole autoři seznamují čtenáře s tím, co je třeba vědět, než vyrazí na putování po bunkrech. Součástí knihy je shrnující pojednání o historii československého opevnění od poloviny 30. let minulého století až do pádu železné opony.

Bunkr1

Bohatý obrazový doprovod tvoří kromě snímků z jednotlivých muzeí také unikátní dobové fotografie a výkresy pevnostních objektů. Průvodce  je tak nezbytnou orientační pomůckou pro všechny „fortifikační“ turisty.

Bunkr2

Nové putování po československém opevnění 1935 – 1989;
Autoři: Martin Dubánek, Jan Lakosil a Tomáš Fic
Vydala: Mladá fronta, a.s.
V roce: 2017
Vázané, 310 stran, více než 370 vyobrazení
1. vydání.


Ctibor Čejpa, ilustrační foto z krytu pod hotelem Jalta autor.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prostě jsme psali a hledali nová témata,“ vzpomíná na vznik lekavých povídek Zuby nehty Jiří Holub

Zuby nehty 200Po pěti letech opět vyšly Zuby nehty – lekavé povídky autorů sdružujících se v tvůrčí skupině Hlava nehlava. Aktuální vydání má nové ilustrace, nové dvě povídky, naopak jedna schází. I po nějaké době Zuby n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kurzy s Davidem Deidou jsou mnohonásobně silnější než jeho knihy

altPřed časem jsem vám tu představovala knihu Davida Deidy: Cesta pravého muže. Fascinující dílo o partnerských vztazích!  Mgr. Denisa Palečková a Ing. Richard Vojík jsou  nejen partneři, ale také mezinárodně uzn...


Literatura

Tajnosnubná Astra

Astra perexJaká vlastně je Astra Brineová, hlavní hrdinka románového debutu kanadské spisovatelky Cedar Bowersové? V lidech, které během svého života potkává, dokáže vzbuzovat nadšení pro svou osobu, touhu být jí nablízku a pomáhat jí. Proč však tyto vzta...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Velké dobrodružství dívky a její odvážné kočičky

Zivot kotete perexVrnilka je živé a zvědavé mourovaté koťátko, které objevuje život na pařížských střechách. Jeho osud se ale změní, když se ho ujme desetiletá Clémence (Capucine Sainson-Fabresse).

 

...