Mezi námi děvčaty

Mezi námi děvčaty

Tisk

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná autorka, která si tento večer nesmírně užila a na české Tři holky jako květ jistě jen tak nezapomene. Inscenace si totiž v relativně krátké době získala oblibu nejen u něžného pohlaví, a tak není pochyb, že se brzy dočká i dvou stého uvedení na komorní scéně Divadla Na Fidlovačce. Z tohoto důvodu se také nabízí otázka, v čem přesně tkví tajemství úspěchu této irské hry.

 

Elaine Murphyová se ke své dramatické prvotině nechala inspirovat životnými příběhy, které slýchávala v irské organizaci Women´s health, kde pracovala na částečný úvazek a kam přicházely ženy potýkající se s nepřízní osudu. Dále také čerpala z herecké profese, v které se málokdy setkala s postavou „obyčejné“ ženy aniž by to byla prostitutka či kriminálnice. Proto se rozhodla v Třech holkách jako květ (Little Gem) vyprávět příběh tří obyčejných ženských postav, které v sobě nesou kousek z každé ženy, kterou Elaine v organizaci potkala.

Amber, Lorraine a Kay jsou věkově, povahově i názorově odlišné osobnosti, které však pojí pevné rodinné pouto mezi vnučkou, matkou a babičkou. Dvacetiletou pubertou zmítající Amber nezajímá nic jiného, než jak si pořádně užít každou víkendovou party. Život se jí převrátí naruby až zjištěním, že je se svým přítelem Paulem neplánovaně těhotná. Čtyřicetiletou prodavačku Lorraine frustruje práce v dámském oddělení, a tak se rozhodne navštěvovat večerní kurzy salsy, kde potká sice chlupatého zato však po stránce povahové velice příjemného muže. Šedesátiletá Kay se snaží věnovat veškerý svůj čas svému nemocnému manželovi a andílkovi Jamesovi, který jí byl stejně velkou oporou v době, kdy ona sama bojovala s rakovinou prsu. Každá z holek sice má své starosti, avšak v těžkých chvílích dokáží držet při sobě a navzájem se podporovat.

Mezi nami devcaty1

Režisér Jan Jírků zvládnul pojmout ženské téma s určitou citlivostí i syrovostí, a tak hra nesklouzává k lacinému patosu. Jírů se snaží celou inscenaci stavět především na věrohodném hereckém projevu Elišky Balzerové, Ivy Pazderkové a Marie Doležalové. Jen zřídka jsou emoce dotvářeny pomocí změny barevného pozadí či hudbou Marka Doubravy. Proto i scéna Pavla Kodeda je minimalisticky zařízená pouze velkým foto rámečkem, ve kterém se odehrává převážná část monologů postav.

Amber Marie Doležalová v sobě skrývá drzost a nevázanost mládí. Dokud se tedy nedostane do choulostivé situace s neplánovaným těhotenstvím, řeší jen samé lehkomyslné problémy. Postava Kay Elišky Balzerové má svým naturelem a sebeironií velice blízko k Angele ze hry Můj báječný rozvod, která je též k vidění na scéně Komorní Fidlovačky a Eliška Balzerová v ní opět exceluje. Největším vývojem si projde Lorraine Ivy Pazderkové, neboť se ze zakřiknuté šedé myšky promění v krásnou a sebevědomou ženu, která má oporu nejen ve své dceři a matce ale také novém partnerovi.    

Mezi nami devcaty2
Představení se snaží dotýkat všech vážných i méně vážných témat, která se váží k určitým věkovým mezníkům v životě žen. A i když jsou Tři holky jako květ inscenací o ženách a pro ženy, díky specifickému irskému humoru, tolik podobnému tomu našemu českému, si na své přijde i mužská část publika.

Název představení: Tři holky jako květ
Uvádí: Divadlo na Fidlovačce
Režie: Jan Jirků
Autor textu: Elaine Murphyová
Hrají: Marie Doležalová, Iva Pazderková, Eliška Balzerová
Premiéra: 22. září 2011
Hodnocení: 73 %

Foto: www.fidlovacka.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Macho: „Inspirací mně byl celý můj život a události, které naši generaci formovaly.“

Macho200Milan Macho se narodil v roce 1947 v Praze. Na Univerzitě Karlově získal doktorát filozofie. Převážnou část profesního života pracoval jako novinář: byl redaktorem Svobodného slova a Mladé fronty Dnes, šéfredaktorem časopisů Stadion a Hattrick. V současn...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Na podzim do divadla: O pejskovi a kočičce

200divZlínské Městské divadlo si dětského diváka předchází, jak může. První premiéra sezóny 2013/2014 bude patřit dětem. Oblíbená dvojka pejsek a kočička opět budou řádit na jevišti. A děti budou znovu se zatajeným dechem sledovat, jak tito dva nerozluční kamarád...


Literatura

Šumavský samotář píše o svém životě a vztahu k přírodě v knížce A klika byla vysoko

klikaZnáte knihu Raději zešílet v divočině? Právě jeden ze šumavských samotářů Roman Szpuk publikoval v roce 2018 svou autobiografickou prózu s poetickým názvem A klika byla vysoko. Knihu vydalo nakladatelství 65. pole.

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Body zlomu, neviditelní architekti i pocta Aleně Šrámkové. Film a architektura míří pojedenácté do českých a slovenských kinosálů

fa 200Ve dnech 29. 9. – 4. 10. představí mezinárodní festival Film a architektura již pojedenácté ve více než dvou desítkách českých a slovenských měst krátké a celovečerní snímky s tématikou architektury a urbanismu. Festival se letos rozšiřuje o nové promítací p...