I zvířata mají city!

I zvířata mají city!

Tisk

citova zivot zvirat perex
Knížky o zvířatech nejsou jenom pro děti. Vždy přitahovaly pozornost díky svému emocionálnímu náboji a dokázaly člověka dojmout. Nejinak je tomu s knihou německého lesníka Petera Wohllebena Citový život zvířat, která přibližuje instinkty a emoce našich zvířecích přátel, ať už domácích mazlíčků nebo volně žijících druhů. Je to zábavné i dojemné počtení pro každou věkovou skupinu.

 



Nakladatelství Kazda přináší svým čtenářům mnoho zajímavých titulů, které dokážou rozjasnit den. I kniha Citový život zvířat k nim patří. V drobných kapitolkách pojmenovaných často jednoslovnými názvy emocí si můžete přečíst zvířecí osudy, která vás rozpláčou i rozesmějí. Autor se věnuje emočnímu prožívání a sociálnímu chování zvířat, jejich inteligenci, komunikačním dovednostem, vztahům k lidem i tomu, jak se lidé chovají ke zvířatům. V závěru knihy najdete i zamyšlení nad zvířecí duší. Některé informace vás možná i překvapí, jako se to stalo mně. I když jsem hajného dcera, vyrůstala jsem na hájovně a mám velice kladný vztah k přírodě a zvířatům, zdaleka nevím všechno. Navíc v knize kromě osobních poznatků a zkušeností myslivce a velkého milovníka zvířat najdete i spoustu nejnovějších vědeckých poznatků.


 citova zivot zvirat1
Víte například, že ryby produkují oxytocin, houbička vápenatka má prostorovou paměť a miluje ovesné vločky, včela si uvědomuje sama sebe i bez roje nebo že havrani žijí ve vlčí smečce, hrají si s mláďaty, sdílejí s nimi kořist a na oplátku je varují před nepřítelem? Dále se v knize dozvíte něco o kočičích snech, numerických schopnostech některých zvířat, jejich nadšení pro nejrůznější lotroviny a zábavné kousky, rozmnožovacích zvyklostech i monogamních vztazích. Také něco o tom, která zvířata podle zvuků rozlišují svá jména nebo jsou schopna se vidět v zrcadle a chápat, že to jsou ona. Tato kniha je vlastně takovou sondou do psychologie zvířat, která se od lidského prožívání příliš neliší. A to je třeba si uvědomit.
 
Ukázka z knihy:
 
“...Jestliže toho badatelé tolik vědí o inteligenci prasat, proč se tento image chytrých štětináčů neprosadí i na veřejnosti: Tak nějak tuším, že to souvisí s požíváním vepřového masa. Kdyby měl každý jasno v tom, jakou bytost na talíři vlastně má, tak by asi leckoho přešla chuť. Něco podobného známe v souvislosti s primáty: kdo z nás by dokázal jíst opičí maso?”
 
O autorovi:
 
Peter Wohlleben (*1964) se už jako dítě toužil stát ochráncem přírody. Vystudoval lesnictví a pracoval více než dvacet let jako úředník zemské lesní správy. Aby mohl realizovat své představy o ochraně životního prostředí, zaměstnání opustil. Dnes řídí ekologické lesní hospodářství v Porýní, kde mimo jiné usiluje o návrat pralesů. Je hostem mnoha televizních pořadů, vede semináře a píše knihy o lese a ochraně přírody. V nakladatelství Kazda také vyšel jeho další bestseller Tajný život stromů.


 citova zivot zvirat
Citový život zvířat
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Magdalena Havlová
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: 2017
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Kazda, s.r.o.
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Horor po česku: Čtyři strany mince

ctyri strany mince 200V červnu vyšla u nakladatelství Grada debutová kniha troufám si říct nadějného českého autora Lukáše Záleského Čtyři strany mince. Jedná se o sbírku čtyř povídek, která vzdává poctu Stephenu Kingovi a ne nadarmo nese podtitu...


Literatura

Bylinková první pomoc

Bylinky perNová kniha Bylinková první pomoc nejenom splní svůj účel, ale výrazně se liší od většiny doposud vydaných publikací na toto téma. Autor se zaměřil nejen na první pomoc, ale také na všechny další informace, které by měl každý začínající bylinká...

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Čekám až mi umře pes, abych se mohla zastřelit

Olive KitteridgeováSvérázná Olive Kitteridgeová vás rozesměje i rozpláče ve skvělém románu Elisabeth Stroutové, která za byla za tento svůj počin oceněná Pulitzerovou cenou. Olive Kitteridgeová byla...