Nejslavnější detektiv severu se vrací

Nejslavnější detektiv severu se vrací

Tisk

Zizen perexHarry Hole is back. Tato zpráva pro Vás jistě není žádnou novinkou. Právě dnes totiž vychází nejnovější díl ze série o slavném detektivovi, kterou má na svědomí norský spisovatel Jo Nesbø. Její název je Žízeň.

 


V jednu chvíli už někteří fanoušci tohoto spisovatele začínali věřit, že Harry Hole navždy opustil literární svět. Davy zhrzených fanynek se hroutily a neméně skleslí pánové se začínali upíjet k smrti. Naštěstí se vše obrátilo k dobrému a netečný alkoholik opět zasahuje, tentokrát to však nebude mít vůbec jednoduché.


Autor si trochu vypomohl moderními technologiemi, což je v dnešní době poměrně slušná móda. V Oslu totiž začne docházet k vraždám dívek, které se snaží seznámit přes internetovou seznamku Tinder. Ovšem nejedná se o ledajaké mordy. Obětem zmizela velká část krve, proto to vypadá na novodobého upíra. Policie si samozřejmě neví příliš rady, takže povolává Harryho Holea. A s ním už se věci začnou hýbat.


Dalo by se v podstatě říci, že Žízeň je takovým novým začátkem. Na konci Policie je Harry šťastně oddaný své Rachel a vypadá to, že se vrhne na rodinný život. V tomto duchu začíná i tato kniha. Už je dávno pryč alkoholik Harry a je tu zcela nový, proměněný muž. V nové existenci ho sice stále trápí špatné sny, ale už dokáže být i šťastný.


Ovšem jen co se dostane k novému případu, navrací se mu starý smysl pro humor i všechny ostatní vlastnosti. Abych mu nekřivdil, ze začátku se mu do toho vůbec nechce. Rachel navíc vážně onemocní a on si musí vybírat mezi ní a kariérou. Zažívá v těchto chvílích zcela nové pocity. Je potom tedy velice zajímavé sledovat, jak ho práce navrací zpátky do starého života.


Jeho hlavním protivníkem v tomto díle je navíc někdo, s kým se již v minulosti setkal. Ale rozhodně to nebude šťastné shledání. Vrah si vybírá za oběti pouze krásné ženy a jejich těla jsou po jeho akce značně znetvořena. Navíc používá dosti netradiční zbraně a pomůcky.


Celý příběh je od začátku do konce plný napětí, akce i zvratů, jak je u tohoto spisovatele ostatně dobrým zvykem. Oproti minulým knihám mi přijde Žízeň ovšem ještě čtivější, svěžejší a daleko lépe stravitelná. Tím nechci hanit předchozí díla. Ovšem momentálně mám z knihy natolik kladné pocity, že mě prostě ve srovnání s nimi vyznívá o stupínek výše.


Nechybějí samozřejmě ani staří známí Katrine Brattová či Bjørn Holm. Velkou roli má samozřejmě i Mikael Bellman, který je ještě více slizký než v minulosti a balancuje na pomezí kladné a záporné postavy. Vztahy jednotlivých zúčastněných jsou reálně vykresleny, ostatně jako vše v této knize.


Samotné vraždy patří rovněž k lahůdkám krimi literatury. Nechybí při nich ani popisy přímé akce, kdy se budete opravdu bát a pravděpodobně navždy zapomenete na internetové seznamky. S blížícím se koncem graduje atmosféra, Harry se dostane do mnoha nemilých situací, které zcela převrátí jeho život. Dojde i na kapku (nebo možná více) alkoholu. Na samotném ději je zajímavé i to, že se rozvětvuje do zdánlivě nesouvislých úrovní, které ovšem mají v celkovém součtu pospolitost. Každá událost má své místo a bez ní by se celý domeček z karet zhroutil.


Abych byl upřímný, některé věci ze samotného závěru jsem trochu předpokládal, přesto v něm nalezneme hned několik zvratů. Hlavní pachatel je sice po většinu knihy známý, ale to nebrání tomu, aby se na konci vše ukázalo o mnoho složitější. Těšit se můžete i na odbočky, které vás zavedou špatným směrem a nakonec dopadnou naprosto jinak.


Žízeň se bez problémů zařadí mezi ostatní Holeovky a v ničem za nimi nezaostává. Naopak. Tímto dílem celá série dostává svěží vítr a posouvá se zase o kousek dále. Bez Harryho Holea už si asi žádný čtenář detektivek nedokáže představit literární svět a autor vám v tom rozhodně nehodlá bránit. Usedněte proto k hořícímu krbu, vemte si do ruky tuto knihu a pusťte se za dalším dobrodružstvím. Většinu z vás rozhodně nezklame a i přes její délku ji zhltnete jako malinu.

 

Zizen


Žízeň / Tørst
Autor: Jo Nesbø
Žánr: Krimi
Překlad: Kateřina Krištůfková
Obálku navrhla: Lucie Mrázová
Odpovědný redaktor: Pavel Bakič
Jazyková korektura: Daniela Mrázová
Vydalo: Nakladatelství Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media a. s.
Rok vydání: 2017
Vazba: Vázaná s přebalem
Počet stran: 475
Edice: Fleet
Vytiskla: CPI Moravia Books
ISBN: 978-80-7473-533-2


Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová nafotila exkluzivní kalendář českého šperku, rozepsanou knihu uložila do šuplíku a chystá velké změny

SL perexFanoušci populární české spisovatelky Sylvy Lauerové jistě vědí, že se nevěnuje jen psaní knih. Její druhou doménou je móda a velkou zálibou cestování. Potěšení z práce jí však v poslední době kalí neradostná rodinná situace. Dočkají se čtenáři nového ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tesla: génius, který zkrotil elektřinu

Tesla perex

Nicola Tesla (1856-1943) patří mezi nejznámější vizionáře v dějinách lidstva. A protože se jedná o vynálezce, kolem nějž krouží pestrá řada spekulací a konspiračních teorií, není divu, že...


Literatura

Já, smrt = zdařilá česká young adult

ja smrt200V nakladatelství Cosmopolis vyšla další kniha mladého autora Aleše Novotného, young adult thriller Já, smrt.

 

...

Divadlo

I rodiče chtějí do divadla. Studio ALTA zavádí parent-friendly přístup

alta200Pražské Studio ALTA přichází s výraznou novinkou ve svém programu. Na podzim zavádí parent-friendly přístup, který usnadní návštěvu rodičům malých dětí. Právě rodiče jsou z kulturního dění často nedobrovolně vyčleněni, ať už kvůli nevyhovujícím časům či nedo...

Film

Terminátor 2: Zničí nás umělá inteligence?

terminator 2 schwarzeneggerV roce 1991 se Američani přestávají mazlit s filmovými efekty a i když na to nemají pořád to nejlepší vybavení, na film Terminátor 2: Den zúčtování se dá koukat dodnes. Leckomu ukápne nostalgická...