Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

Tisk

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské divadelní tvorby. A divadelní tvorba, to nejsou jen komedie či dramata pro dospělého diváka, ale i pohádková představení pro děti. Pomyslnou dětskou sekci hostujících divadel otevírala pohádka Kata, dcéra kata Bábkového divadla Žilina.

 

Žena jako příčina všeho dobra i zla, tak by mohl znít podtitul pohádky. Neboť krásná služka žilinského radního Zuzanka padne do oka podlému kastelánovi Budatínského zámku. Ten po ní zatouží tak silně, že je ochoten kvůli ní strčit hlavu do chomoutu s hrbatou dcerou radního. Nic však nejde tak hladce, jak se naplánuje, neboť Zuzanka dala své srdce mladému kováři Martinovi. Pro budatínského kastelána to znamená překážku, ovšem ne nepřekonatelnou. Stačí zatahat za nitky, využít konexí, zajistit Martinovo propuštění z práce a tím učinit konec jeho snům o svatbě se Zuzankou. Nohy zanesou zoufalého Martina až do domu žilinského mistra popravčího, který ho naučí všem katovským grifům a ostatním tajům katovského řemesla. Budatínský kastelán neváhá použít intriky i proti milované Zuzance, neb ta ve svém srdci stále nosí Martina a odmítá být kastelánovi po vůli. Ten na ni narafičí past, která ji dostane až na popraviště. Snad jen osud nebo divadelní scenárista mohou zařídit, že se milenecká dvojice setká na popravišti, ona pokládajíc hlavu na špalek, on napřahující se s popravčí sekerou v ruce k ráně. Osud i divadelní scenárista jsou však v případě Zuzanky a Martina milosrdní, ušetří Zuzančin život, nechají naplnit její lásku k Martinovi. Navíc v ní objeví svou ztracenou dceru Katu mistr popravčí senior.

Příběh o zlomyslném kastelánovi a jeho lásce k lepé služce Zuzance nepostrádal nápaditost, šmrnc, ač se jednalo o obligátní schéma milostné story. Zůstává mi ale záhadou, proč scenárista připlácl před samotný příběh Katy a kata několik úvodních scén. Pátrání po jejich smyslu nekorunoval úspěch, zůstala po nich jen pachuť zbytečnosti a nezodpovězená otázka, zda bylo opravdu nutné představení takto natahovat.

kata dcera kata

Kdo se na představení vyřádil, a nutno podotknout, že vydařeně, to byli výtvarník kostýmů a kulis a maskéři. Jejich dílo ve výsledku a vzájemné syntéze představovalo pastvu pro oči. A přitom improvizovanému jevišti nedominovaly žádné sofistikované prvky, aby se docílilo efektního orámování příběhu. A pokud se ještě přidá propracované opanování jeviště herci a „vymakaná“ pohybová složka představení, musel nejeden divák uznale pokývat hlavou. Možná bylo v tomto směru šito celé představení na míru dětskému divákovi, který je již ve svém nízkém věku deformován filmovým zpracováním příběhů, kde se musí neustále něco dít, kde statické scény považuje divák za nudné a jasný propadák. Jako nedílná součást živoucího organismu působila kapela, která doprovázela představení. Melodie či jen zvukové efekty umně doplňovaly a podtrhovaly dění na jevišti.

Kdyby mělo být představení definováno jediným slovem, nejspíš by zvítězila nevyváženost. Jako na horské dráze se střídaly momenty na vrcholu, kdy musel divák pomyslně smeknout před nápaditostí a vtipností scenáristy či hereckými výkony, s momenty propadu, kdy vše bylo slabší. Pokud by někdo rád znal tvar křivky, ten nelze jednoduše definovat, rozhodně se nejednalo o pravidelnou sinusoidu. Křivka však neklesala nikdy strmě a příliš hluboko.

kata dcera kata2

Bábkové divadlo Žilina je kulturní a umělecká instituce, repertoárové divadlo se stálým souborem, jehož hlavním předmětem činnosti je vytváření podmínek pro vznik a šíření loutkové a alternativní divadelní tvorby pro děti a mládež. (převzato z webu Bábkového divadla Žilina)

Název představení: Kata dcéra kata
Žánr: pohádka
Uvádí: Bábkové divadlo Žilina
Dramaturgie: Peter Palik
Pohybová spolupráce: Petr Nůsek
Scéna a kostýmy: Miro Daubrava, Jaro Daubrava
Hudba: Peter Vaňouček
Scénář a režie: Jakub Nvota
Hrají: Michal Németh, Ján Demko, Anna Čitbajová, Juraj Tabaček, Jana Eliášová, Bibiana Tarasovičová, Peter Vaňouček, Štefan Špirec
Hodnocení: 55 %

Zdroj foto: Městské divadlo Zlín


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...


Literatura

Dračí mor aneb výlet do světa draků
ImagePokud máte rádi fantasy příběhy odehrávající se ve smyšlených světech, neměla by vaší pozornosti ujít kniha české autorky Jany Rečkové Dračí mor, kterou vydalo nakladatelství Straky na vrbě. ...

Divadlo

Pětatřicátý ročník festivalu Mezinárodní týdny tance proběhne on-line

mezinardodni tydny tance 200Pětatřicátý ročník Mezinárodních týdnů tance, nejstaršího festivalu současného tance ve střední Evropě, proběhne pouze ve virtuálním prostředí. Pořadatel festivalu, konzervatoř Taneční centrum Praha, rozhodl, že ...

Film

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyš...