Pohádka o kriminálním antihrdinovi

Pohádka o kriminálním antihrdinovi

Tisk

pinokio 200Prý je tato kniha ošklivou pohádkou pro dospělé děti. Že by se nám rodil nový žánr? To asi ne, ale autor knihy znovu na scénu povolává policejního komisaře Everta Bäckströma. A jeho vlastnosti jsou opravdu docela nechutné, a když k tomu přičtu neustálé omílání o jeho superklobáse…je to vlastně spíš horor.

 

Evert Bäckström je pohledný muž nejlepšího věku s božským tělem, který svou inteligencí a intuicí výsostně převyšuje všechny okolo. Ve všem se mu daří, žije si ve vatě, ženy mu padají k nohám. No, tak abych to uvedla na pravou míru, to si myslí on sám o sobě. Jeho kolegové ho považují za obtloustlého blbce, kterému jen náhodou něco vyjde. Není oblíben ani u žen ani u mužů, má však důležité kontakty. Nehraje na dvě strany, on totiž hraje na všechny, ze kterých může něco kápnout. Je dost nepřející a nenávistná osoba. Překladatel si musel asi dost pohrát s peprnými názvy pro homosexuály.
I příběh se točí kolem mnoha linií. Zavražděný advokát a podezřelých kolem je celá hromada. A tak se s vyšetřovatelským týmem brodíme od jedné teorie k druhé. Kniha má více než 600 stran, tak si to dokážete představit. Na čtivosti jí to ale neubírá. Oblíbené krátké a úderné kapitoly využil i Persson a vyplatilo se.
Hororovou epizodou je i formální úprava knihy. Ne sazba, ale gramatika. Ani jednou v ní nebyl použit správný tvar slovesa „zhlédnout“ – ve všech zmínkách o televizních pořadech atd. byl uveden tvar „shlédnout“ a věřte mi, to je obrovská chyba. Nemluvě o řadě překlepů, které byly dovršeny v úplně poslední větě románu.
Dopodrobna máme možnost sledovat směr uvažování jednotlivých kolegů, ale samozřejmě hlavní slovo má Bäckstöm, který se v případu docela topí. Až prospěchářské myšlenky ho navedou ke zdárnému cíli. Závěrečným rozuzlením budete určitě překvapeni.

pinokio

Jak to bylo doopravdy s Pinokiovým nosem/Den sanna historien om Pinocchios näsa
Autor: Leif GW Persson
Žánr: krimi román
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 656
Hodnocení: 85 %            
Zdroj foto:http://www.mobaknihy.cz/
http://shop.mobaknihy.cz/knihy/jak-to-bylo-doopravdy-s-pinokiovym-nosem


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Road movie příběh Poprava

poprava200V únoru vydalo nakladatelství Kalibr debutovou knihu Matta Wittena Poprava, která pojednává o cestě matky přes celou Ameriku na popravu vraha své dcery. Nebo je to všechno jinak?

...

Literatura

Kouzelná Kytice Františka Bartoše

kytice 200U příležitosti realizace projektu Pocta Františku Bartošovi 2016 – 2017, který realizuje Krajská knihovna Františka Bartoše společně s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně, vydalo zmíněné muzeum reprint publikace Kytice, kterou z lidového básnictva n...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

„...A také déšť“
ImageKaždý si pod pojmem indián vybaví barevnou čelenku, dýmku míru a pokrevní bratrství. Kdo dával pozor ve škole, tak si nejslavnějšího objevitele světa Kryštofa Kolumba spojí se zámořním objevem a z hodin zeměpisu možná...