Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

Podívejme se pod pokličku dinosaurům - Jak dinosauři fungují

Tisk

jak dinosauri 200Nakladatelství Fragment vydalo pro všechny zvídavé děti poučnou, ale hlavně originální a zábavnou publikaci, která zodpoví mnohé otázky ze života dinosaurů. Takže se například dozvíte, jak tito tvorové vypadali nebo co patřilo do jejich jídelníčku a pobavíte se a pokocháte krásnými barevnými ilustracemi.

 

Alan Snow (* 1959) je anglický autor a ilustrátor dětských knih. Jak dinosauři fungují (How Dinosaurs Really Work) z roku 2012 je jeho první kniha, která vyšla v češtině.

Kniha je vhodná pro děti od čtyř let, ale obrázky i velikost písma jsou velké, tak nevidím problém, pokud by si ji starší děti chtěly číst samy. I to patří mezi výhody této knížečky. Má velký formát (266 x 267 mm), ale se svými 32 stranami není až natolik obsáhlá. Pro malé děti bude ale rozhodně dostačující a vyčerpávající.

Jak dinosauři fungují nabízí bohatě ilustrovaný vhled do života těchto pradávných tvorů. Dozvíme se, kdo to dinosauři vlastně jsou, kdy žili, jak asi vypadali a také se podíváme na zoubek jednotlivým druhům (např. stegosaurus, triceratops, apatosaurus, velociraptor, tyranosaurus rex a další). Dočteme se také, jak a proč nastal jejich konec a kdo se dá v dnešní době považovat za dinosaura.

Knížka je celá popsána svižně a vtipně, ačkoliv někdy mi to pro malého českého čtenáře přijde poněkud krkolomné (třeba vsuvky v podobě vtipů, např.: Jak se říká dinosaurovi s deskami na hřbetě, který má rád teplíčko? StegoSAUNUS.) nebo zbytečné (například vysvětlení pojmu thagomizovat, thagomizér). A v tom vidím největší problém, ale s jazykovým transferem nic nenaděláme.

Přesto si myslím, že nejen děti, které hltají dinosaury, budou touto knížkou nadšeny – i ti, co tyto zvířata neznají, se lehce nechají strhnout a to právě díky rozmanitým a zábavnou formou podaným ilustracím. Knihu doporučuji pro menší děti, odhadem tak do osmi let. Ti starší si můžou číst sami a naučit se nová a nezvyklá slova a mladší budou nadšeni hlavně kresbami a podivuhodným životem těchto tvorů.

jak dinosauri

Název: Jak dinosauři fungují
Autor: Alan Snow
Žánr: poučný humor pro děti
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2016, pevná
Počet stran: 32
Hodnocení: 70 %

http://www.fragment.cz/-49060/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Knihkupectví Karolinum krade jako straka

dramaticka tvorba200Pokud nějakou tuzemskou knihu nemůžete v běžné síti knihkupectví sehnat (protože velkodistributor Kosmas ji nenabízí), objednejte si ji raději u vydavatele. I poštovné, které zaplatíte, je pořád levnější než přirážka, kterou si ú...


Literatura

Jídlo jako životní styl III aneb naučte se správně jíst

jidl 200Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček už spolu napsali čtyři úspěšné knihy. Tato je pátá a stále ještě je o čem psát. Vzhledem k tomu, že se jedná o knihu věnovanou zdravému životnímu stylu, jsou věci, které se budou opakovat stále dokola. Do...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...