Jak číst romány jako profesor

Jak číst romány jako profesor

Tisk

Jak cist romany 200Mírně nadsazený název knihy a jasně oranžový obal mě okamžitě zaujal. Dělá si z nás autor legraci? Myslí to vážně? Brnká na struny našeho ega, abychom nahlédli a byli vtaženi do jeho úvah? Jsme vyzýváni k polemice? Nebo o co vlastně jde? Zalistovala jsem a začetla jsem se. Se stoupajícím zájmem. Autor na jedné straně říká: „Čtení románů se tak trochu podobá pojídání popcornu: když se do toho jednou pustíte, nemůžete se odtrhnout.“ Tak tomuhle tvrzení rozumím.

Knihu Jak číst romány jako profesor lze považovat za jakýsi svérázně pojatý úvod do literární teorie. Navazuje na předchozí publikaci How to Read Literature Like a Professor (Jak číst literaturu jako profesor). Autor, literární teoretik, zde vysvětluje, v čem spočívá přitažlivost románů a jaký význam mohou mít pro dnešní čtenáře. Celá knížka je koncipována jako jakási neformální akademická přednáška, týkající se jednotlivých aspektů románu jako takového. Autor zde uvádí vybrané ukázky z vybraných románů, aby na nich rozvíjel své úvahy a poukazoval na ne vždy zřetelné souvislosti. Tím může být tato knížka zajímavá i pro laiky, nezabývající se ve svém životě primárně literární vědou.


Kniha má zřetelnou a promyšlenou koncepci. Autor nás vždy navnadí názvem kapitoly, abychom se začetli či zaposlouchali do jeho výkladů. Je zřejmé, že o nich přemýšlel a hodlal zaujmout. Namátkou: „Možnosti románu aneb nejsou snad všechna zvířata prasata?“, „Úvodní řádky a okamžité svádění čtenáře aneb proč mají romány první stránky“, „Nikdy nedůvěřujte vypravěči, který mluví o sobě“, „Když se dobrým knihám přihodí velmi zlé postavy“, „Hnětem si kozy“, „Osudové věty“, „Jaká je zásadní myšlenka – a je tu vůbec nějaká?“ atd., atp. Foster se probírá historií románů od tzv. životů (v českém kontextu např. Život Konstantinův, Život svatého Václava), gotických příběhů, přes Miguela de Cervantese a jeho Dona Quijota, autory 18. a 19. století až po žhavou současnost. Autor je vtipný, baví nás, klade nám naléhavé otázky, vykřikuje, je sebestředný, ironický, zaujatý tématem (mnohdy i sám sebou, což není vždy k vydržení), takže si lze zcela jasně představit, jak by to vypadalo reálně na jeho přednášce.

Jak cist romany


Kniha rozhodně stojí za pozornost. Je inspirativní a může potěšit milovníky literatury, zejména čtenáře románů. Máme příležitost nahlédnout do zákulisí a ledacos pochopit, lépe si vychutnat autorský styl a zvolené prostředky, kterými nás vtahují do děje. Umožňuje nám současně seznámit se s autory a s knihami, o kterých toho zatím moc nevíme, ale rádi bychom se toho dozvěděli víc. Názor na jednotlivé romány můžeme mít, samozřejmě, odlišný. A právě tato svoboda utvoření si vlastního názoru je na literatuře to nejlepší.

Název: Jak číst romány jako profesor (How to Read Novels Like a Professor)
Autor: Thomas C. Foster
Přeložila: Petra Jelínková
Žánr: literární věda
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2014
Počet stran: 376
Hodnocení: 80 %


Zdroj foto: Host, s.r.o.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Savka: Vždy jsem zpíval víc s holkama

savkaMaybe perexTomáš Savka navazuje na sérii tématických koncertů a tak ve středu 28. května navodí v Divadle v Rytířské pravou májovou atmosféru pomocí živé hudby a zamilovaných swingových melodií. V s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když se v jedné knize sejde mladý Stalin s Anne Frankovou

ostny200Jiří Padevět je v českém povědomí znám především jako autor průvodců po událostech druhé světové války na našem území - Krvavé finále či průvodce po operaci Antropoid. Tentokrát přichází s knihou plnou mini příběhů, které se mohly stát a které byly so...


Literatura

Úvaha kacíře nad knihou Racionální bible - Genesis

Bible perexKdo z nás, ať už jsme věřící nebo ateisté, si někdy neřekl, že znalost Bible patří k základnímu vzdělání. A řada z nás se ji možná pokusila přečíst. Zdaleka ne všem se to povedlo. Ať už kvůli obtížnému jazyku starších překladů nebo pro poměrně ve...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Cizinec ve vlaku

Cizinec1Představte si, že jedete do práce. Stejně jako včera. Stejně jako před měsícem. Stejně jako loni. Stále stejnou cestou. Už celých deset let. Se stejnými tvářemi kolem vás. Každodenní rutina, která se opakuje beze změny. Až jednoho dn...