Co všechno ovlivňuje lidské DNA?

Co všechno ovlivňuje lidské DNA?

Tisk

konec retezce 200Máte rádi hrdiny katastrofických příběhů, kteří zachraňují z různých patálií celé lidstvo? Bavil vás například film Den poté? Tak to jste klikli správně, ale příchod další doby ledové nečekejte. Knižní prvotina švédského spisovatele Fredrika T. Olssona je plná napětí, zvratů a obrovské fantazie.

 

S touto knihou se dostáváme do Stockholmu, metropole plné knižních zločinů, a autor nenechává čtenáře vydechnout už od začátku, ihned se přichomýtneme k fatální situaci. Padesátník William Sandberg, kryptolog, který svůj talent propůjčil vojenské organizaci, nemá toho zrovna moc na práci a utápí se ve svých smutcích.
Život mu nanovo začíná, když ho unesou z nemocnice chlápci v oblecích, kteří mu ale nechtějí nic prozradit. William se nakonec probouzí v pokoji obrovského zámku v Alpách a je mu vysvětlen jeho úkol. Jenže William nedostává detaily a už vůbec ne odpovědi na otázky, proč si vybrali zrovna jeho a co se stane, až svůj úkol splní a proč se do něj má vůbec pustit.
Být zavřený někde na zámku, nevědět do důsledku proč a nemoci odejít, to se nemůže zamlouvat nikomu. William naráží na Janine, kterou potkal stejný osud. Janine se ale nevěnuje matematice, nýbrž sumerštině a obecně starým písmům. Zvláštní kombinace, říkáte si. Ale to není zdaleka všechno, co si pro vás autor připravil.
Jak už jste si mohli přečíst z anotací knihy – William a Janine řeší zprávu vepsanou v lidské DNA. Co všechno obsahuje? Dá se změnit? Tajemná organizace, která přivedla na zámek Williama i Janine, se dostává do bodu, ze kterého není návratu a je třeba začít jednat, protože lidstvo má na mále.
Pokud jste četli thriller Mona (druhý díl Sinón) od švédského kolegy Dana T. Sehlberga, asi se neubráníte pocitu, že se jedná o výrazně podobný motiv. Ale na druhou stranu se nemusíte bát, že by se pánové kopírovali. Každý má své hrdiny, které formují jiné osudy a zážitky a jejich motivace je zcela odlišná.
William je bezpochyby velice inteligentní muž, ale trochu mi u něj chybí projev emocí – například v okamžiku, kdy se dozvídá o ztrátě blízké osoby. Janine je stroj, který neupustí od spřádání plánu, jak se dostat ven ze spárů organizace, má smysl pro zápletku a dokáže dobře předvídat, a to vše pro svou lásku.
Příběh je napínavý, každých pár stránek jsem měla pocit „a teď spadla klec“ a že knížka musí skončit, jenže vždycky bylo ještě pár desítek stran přede mnou. Na rozdělení textu je vidět, že se autor živí scenáristikou, protože opravdu dokonale střídal jednotlivé dějové linky. Některé „náhody“ byly trochu okaté, ale na prvotinu klobouk dolů. Po dočtení jsem musela pár dní přemýšlet nad tím, zda se něco podobného děje i v reálném světě? Raději nevědět…

konec retezceKonec řetězce/Slutet pa kedjan
Autor: Fredrik T. Olsson
Žánr: krimi/thriller
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stran: 578
Hodnocení: 90 %                
Zdroj foto: www.knihazlin.cz
http://www.knihazlin.cz/krimi-a-thrillery/konec-retezce


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Helen Fieldsová je dokonalost sama

dokonaly zlocin 200V dubnu vyšla již pátá kniha britské autorky Helen Fieldsové ze série Luc Callanach, tentokráte nese titul název Dokonalý zločin. Vytříbenou směsici prohnanosti, akce a napětí v tomto díle okoření i vztah dvojice protagonistů, ta...


Literatura

Než slehne rudý prach: Svět je jen hromada špíny

rudy prachOči plné rudého prachu. Pěkně štípou, hlavně zezačátku, ale ve chvíli, kdy se rozkoukáte, objevíte svět, z něhož se nechce ven, ačkoliv byste v něm za žádnou cenu při troše zdravého rozumu nechtěli žít. Syrovost a tak rozdílné morální hodnoty, pro...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Běžící muž nechce umřít

200 muzFilm Běžící muž (1987) je odrazem možné budoucnosti, která by nás jistojistě čekala, kdyby byli ti u moci jen o trošku sehranější a chytřejší. Arnold Schwarzenegger byl tenkrát mladík ve své nejlepší kondici. Skvěle se proto hodil na chlapa, který má utí...