Příběh obyčejné německé rodiny na pozadí poválečných procesů

Příběh obyčejné německé rodiny na pozadí poválečných procesů

Tisk

osvetimsky proces perexFrankfurt nad Mohanem, 1963. Eva Bruhnsová, mladá tlumočnice, má krátce před zásnubami, když ji agentura, pro kterou překládá, požádá, aby zastupovala překladatele u soudu. Nejde o žádný běžný soud, ale o první proces proti nacistům – a Eva má překládat výpovědi bývalých polských vězňů, kteří přežili koncentrační tábor v Osvětimi.

 


Její rodiče i budoucí manžel jsou zásadně proti. Nechtějí, aby Eva tuhle práci dělala. Eva ale neposlechne a práci přijme. Netuší však, že proces změní nejen celou její zemi, ale i její vlastní život, odhalí stará tajemství a přinutí ji tak přehodnotit všechno, co si myslela, že ví o svých nejbližších.

Nešťastně zvolený název
Knihu Osvětimský proces napsala německá autorka Annette Hessová. V originálu se kniha jmenuje Deutsches Haus, tedy Německý dům, stejně jako hospoda, kterou vlastní rodina hlavní hrdinky. A protože se příběh soustředí na tuhle rodinu a protinacistické procesy jsou jen kulisou, byl by tenhle název vhodnější. Název Osvětimský proces totiž slibuje vyprávění, v němž jsou tyhle soudy hlavním tématem, a tak mohou být čtenáři, kteří hledali tohle téma, zklamání, zatímco ti, kterým by kniha vyhovovala, po ní nejspíš kvůli názvu nesáhnou.

Taková normální rodinka
Kniha není dělená na kapitoly, nýbrž na čtyři části, z nichž se každá soustředí na jedno období v Evině životě – to, jak žila před procesem, pak první týdny procesu, odhalení rodinného tajemství a její snahu se s ním nějak vyrovnat. Vyprávění v er formě zobrazuje běžný poválečný život obyčejné německé rodiny, která je náhle konfrontována s minulostí.

Mrazivé citáty ze skutečných výpovědí a naivní milostná linka
Několik částí knihy se odehrává i přímo na soudě. V nich jsou citované úryvky ze svědeckých výpovědí skutečných vězňů. Dějové linky pracovníků obžaloby zas umožňují nahlédnout do zákulisí procesu, což je opravdu zajímavé.

Naproti tomu stojí Evin milostný život, který je neuvěřitelně naivní, stejně jako její proměna, po níž se Eva cítí jako morální autorita, která může obviňovat své nejbližší.

Kniha je tak spíš romantickým čtením pro ženy s originálním tématem a několika mrazivými detaily, než příběhem o válečných zločinech a jejich potrestání. Pokud ale nečekáte žádné drama, které budete dlouho zpracovávat, zklamáni nebudete.

osvetimsky proces

Osvětimský proces
Autorka: Annette Hessová
Originální název: Deutsches Haus
Překlad: Vítězslav Čížek
Žánr: román pro ženy, historický román
Vydáno: Brána, 2020
Počet stran: 288
www.knizniklub.cz/knihy/350132-osvetimsky-proces.html

Hodnocení: 70%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Robert Rohál: Oblast československé pop music mě zajímá léta

robert rohal 200Legendy československé populární hudby a Hvězdy odvedle – to jsou názvy dvou knih, které vyšly teprve nedávno a pod nimiž je podepsán Robert Rohál. Tento autor, žijící prakticky celý život v moravském Holešově mnoho let působí v kultu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vzestup temné strany

star wars omnibus 200Další Omnibus Star Wars s podtitulem Vzestup Sithů zahrnuje události před Star Wars – Epizoda I. Mimo jiné zahrnuje příběh lovkyně Aurry Sing – tato část mi přišla celkem průměrná. Ale to nejs...


Literatura

Inspektor Zastávka vyšetřuje

zlocin200Vloni uplynulo 90 let od úmrtí jednoho z našich nejlepších malířů, Jakuba Schikanedera. V rámci připomínkových akcí, kdy byla například otevřena velká retrospektivní výstava ve Valdštejnské jízdárně, se nakladatelství Albatros připojilo se svou „troš...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Navštivte v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm

anifilm 200Nová opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu neomezují filmová představení, Anifilm proto proběhne podle plánu a se stávajícím filmovým programem, který naleznete zde: http://www.anifilm.cz/cs/progra...