Kruh se vždycky uzavře

Kruh se vždycky uzavře

Tisk

may200Peter May, Skot žijící a pracující ve Francii, je českým čtenářům už velmi dobře znám. Velkého (a zaslouženého) úspěchu se dočkala jeho trilogie z Vnějších Hebrid s názvem Skála – Muž z ostrova Lewis – Šachové figurky. Jako nadšenou čtenářku Mayových románů mě už méně oslovily thrillery z Číny, zato ale o to víc mě chytl zatím první příběh ze série Akta Enzo – Výjimeční lidé, odehrávající se ve Francii a který je často hodnocen jako méně zdařilý. S čímž se naprosto nemohu ztotožnit.

 


V loňském roce se na knihkupecké pulty dostal další z detektivních thrillerů, tentokrát věnovaný skotským vystěhovalcům (spíše bychom měli použít výraz vyhnancům) z Hebrid, s názvem Ostrov Entry.  Žánrově je kniha označována jako detektivní thriller, ale spíše bych se přikláněla k pojmenování milostný historický román s detektivní zápletkou.
Tematicky se autor přibližuje své slavné trilogii z ostrova Lewis, kdy při rešerších během psaní těchto příběhů objevil temnou skotskou minulost, ve které byly od poloviny 18. století násilně vysidlovány celé vesnice, aby na jejich místě mohli noví majitelé půdy pěstovat ovce a zvyšovat tak svůj zisk. Původní obyvatelé byli naloženi za nelidských podmínek na lodě a posílání do Spojených států, Kanady nebo Austrálie a nikoho nezajímalo, zda (a jak) cestu přežijí. Tento historický základ posloužil autorovi k rozehrání příběhu nerovné lásky poddaného chlapce a dcery místního pána, které jako malý chlapec zachránil život. Toto milostné téma May akcentuje v knize více, než je u něj obvyklé.

may9

May opět dělí příběh na dvě roviny. První je historická, kdy sledujeme příběhy z nelítostného života hebridských obyvatel z poloviny 19. století a druhá rovina je ze současnosti. Detektiv Sim Meckenzie je v ní díky svým jazykovým schopnostem povolán na ostrov Entry, kde má rozhřešit na první pohled celkem jednoduchou vraždu. Na ostrově je nepočetná komunita lidí, všichni se znají a její nejbohatší člen je nalezen mrtvý. Podezřelá je pouze jeho žena, které se smyčka nebezpečně utahuje kolem krku. A také Sime se dostává do nelehké situace, protože má neustále neodbytný pocit, že se s tou ženou odněkud zná, byť ji vidí poprvé v životě. Opět se tu setkáváme s hlavním hrdinou, který neví, kam patří a kterému se hroutí nejen osobní, ale i pracovní svět a pátrání je pro něj jediný důvod proč by měl ráno vstát z postele.
Mayovi se výborně daří navodit napínavou atmosféru, kterou doplňuje přesnými popisy míst. Kniha mi svým závěrem částečně připomínala jeho knihu Skála, ale to nikterak neovlivnilo celkový můj nadšený dojem z četby, byť jsem měla pocit, že se autor začíná malinko tematicky opakovat.

Autor: Peter May
Název: Ostrov Entry
Překlad: Linda Kaprová
Nakladatelství: Host-vydavatelství, s. r. o.
Rok: 2015
Počet stran: 407
ISBN: 978-80-7491-530-7
Hodnocení: 95 %

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/krimi/ostrov-entry-1116

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Natěšená, múzami políbená, týmově sladěná, připravená a maličko nabroušená“. To je kapela Dolls In The Factory

Dolls in the Factory 200Čtveřice Dolls in the Factory z Frýdku-Místku není na tuzemské hudební scéně nováčkem. Za svoje působení vydala EP Hurricane (2012) a album Statues (2013). Píseň Believe zazněla ve filmu Křídla Vánoc (2013) a se songem Ch...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prožijte Soumrak v říši slevových karet

soumrak 200Nedávno konečně spatřila světlo světa kniha Soumrak v říši slevových karet mladého autora Davida Hájka. Provázela ji neúspěšná kampaň na serveru Hithit.cz, ale také různé problémy s tiskárnou a podobně.  Přes tyto peripetie


Literatura

Já, blogerka - Ideální offline blog k vodě

ja blogerka 200Jana Kuželová je blogerka realizující se na adrese jsemzena.eu a díky nakladatelství Grada si splnila sen tak, že svůj online svět převedla do knihy.
 

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...