Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Další zajímavý fantasy příběh od Holly Blackové

Tisk

nejtem200Vítejte v Nejtemnější části lesa. Právě tak se jmenuje zatím poslední u nás vyšlý román od Holly Blackové. Autorka velice populární Kroniky rodu Spiderwicků přichází se zajímavým fantasy pro mladé.

 

 

Městečko Fairford se nachází na místě, které obydlují i kouzelné bytosti přezdívaní Lesní lid. Jeho lidští obyvatelé se snaží s těmi magickými vycházet po dobrém, ale občas to prostě nejde. Turisti se sem sjíždějí zejména za tajuplným rohatým chlapcem, který již pořádně dlouhou dobu spí v nezničitelné skleněné rakvi. Jednoho dne se ovšem probudí a zmizí.
Sourozenci Hazel a Ben jsou odmalička svým spícím sousedem fascinováni. Hrají si na rytíře a on je jejich princem. Zmizení rohatého chlapce jim změní dosavadní život. Hazel se musí vžít do role rytíře, který byl v dětství pro ní pouze hrou. Její bratr může mnohé změnit svým hudebním talentem, který mnohé víly a elfy uchvacuje. Nastává jejich závěrečná životní zkouška.
Již jsem zmínil, že Holly Blackouvou si mnozí spojují zejména její účastí na poměrně dlouhé sérii s názvem Kronika rodu Spiderwicků. Tentokrát se ovšem pokusila vtěsnat zamotaný příběh do poměrně omezeného počtu stran. Jejich počet se zastavil nedaleko za hranicí dvouset, proto se rozhodně nejedná o nějakou bichli. Dokázala to autorka proměnit ve svůj prospěch nebo naopak přešlápla.
Celý příběh mi lehce připomíná všem známé Stmívání. I tentokrát se mísí temnější část odvaru s romantičtější omáčkou. Hlavní roli hraje zejména dívka Hazel, která má s magickými bytostmi co do činění. V těžkých úkolech jí pomáhá její bratr Ben, který je ovšem o něco méně vytížený. Kupodivu se v nepříliš složitém ději objevuje poměrně dost postav. Ať už těch kladných či záporných. Jedním z nich je i Jack. Jedná se o chlapce žijícího mezi lidmi, ovšem pocházejícího z magického světa.

nejtem


Celkově mě nadpřirozené bytosti trochu matou. V zásadě se z popisu jedná o elfy jak vyšité. Ovšem velice často jsou nazývány vílami či vílími kluky. Mají špičaté uši, jsou krásní a dokážou člověka uhranout. Jejich svět se nachází zejména v temné části lesa, jak napovídá samotný název. Jeho samotné prostředí není vykresleno do úplných detailů. Objevuje se jen v některých momentech a nakonec jsem si ho vlastně moc nedokázal představit.
Již zmiňovaná krátkost (alespoň pro mě) celé knihy může být pro někoho výhodou, naopak mnozí další čtenáři si raději libují v sáhodlouhých vyprávěních. U mě je to tak půl na půl. Menší počet detailů totiž velice dobře nahrazuje poměrně velká akčnost celého děje. Od začátku až do konce jste vhozeni do příběhu, který se s ničím příliš nemaže. Čtenář v něm nenajde mnoho hluchých míst a má stále postaráno o zábavu.
Najde se i několik násilnějších momentů a občas se kouzelná atmosféra zvrhne v trochu temnější. Přesto bych tuto knihu doporučil zejména mladším ročníkům. Hranice snesitelného se výrazně posunuli a dnešní mládež už téměř nemá zájem o nějaké nenásilné pohádky.
Nejtemnější část lesa není vůbec špatnou knihou. Přímo přetéká magickými bytostmi, boji a najde se i pár romantických okamžiků. Rozhodně to není moje top kniha, ale zároveň ji nechci příliš hanět. Pravdou ovšem zůstává, že by se mnoho částí dalo trochu rozvést a rozvětvit. Na druhou stranu tento fakt bude mnoha lidem vyhovovat. Prostě se jedná o takový fantasy příběh na pár večerů, který vás rozhodně neurazí.


Nejtemnější část lesa / The Darkest Part of the Forest
Autor: Holly Black
Žánr: Fantasy / Young Adult
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2015
Počet stran: 336
Hodnocení: 70 %

( 1 hlas )

http://www.knihyomega.cz/eshop-the-darkest-part-of-the-forest.html
Zdroj foto: http://www.knihyomega.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Čakanie na Pesa
cakanie na pesa 200Peso nie je (veľmi) zlý preklad mena “Doggo”, ktoré bolo použité v pôvodnej verzii knihy britského autora Marka B. Millsa. Avšak kniha, rovnako ako jej názov, vypovedá...

Literatura

Uvědomte si, jak se loví hlupáci

jak se lovi hlupaci perexManagement Press před pár dny vydalo knihu dvou nositelů Nobelovy ceny za ekonomii George A. Akerlofa a Roberta J. Shillera s výstižným názvem Jak se loví hlupáci: Ekonomie manipulace a klamu. Čtenářům by měla pomoci, ...

Divadlo

Tři mušketýři ve Zlíně: klasika v komediálním hávu

MDZ Tri-musketyri200Poslední premiérou v rámci sezóny 2023/2024 Městského divadla Zlín bude světová klasika z pera Alexandera Dumase Tři mušketýři v nové komediální adaptaci současného amerického dramatika Kena Ludwiga, jehož titul Baskerville: Záhada...

Film

Pařba na třetí je pořádný odvaz plný dokonalého vtipu a pohotovosti

hangover 3 200Třetí pokračování úspěšné trilogie Hangover (Pařba na Třetí) dopadlo nad všechna očekávání. Patřím mezi ty, kterým se pod ruce dostala nejdříve druhá část série, Pařba v Bangkoku. Následně,...