Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

Tisk

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve na návštěvu nejena pana Greena a Divadlo Na Jezerce chystá premiéru komedie Cesta kolem z pera českého autora. 

 

 

Divadlo Disk: Letovisko
Absolventský projekt katedry činoherního divadla rozhodně stojí za pozornost. Premiéra sice proběhla loni v září, přesto je stále hlediště plné. Hru na motivy ruského klasika I. S. Turgeněva a jeho díla Měsíc na venkově si pod režisérský dohled vzala ročníková vedoucí Jaroslava Šiktancová. Sama absolventka DAMU se coby režisérka podílela na mnoha významných divadelních projektech, televizním filmu Deník Anne Frankové či dokumentu Předčasná úmrtí: Trojka z mravů.  Letovisko, které upravila studentka dramaturgie Tereza Verecká, je pak přehlídkou nejčerstvější divadelnické generace. Desítka studentů, v jednoduchém příběhu s vrstvenými emocemi, ukrývá rozličné charaktery postav, vnitřní nedostatky i trápení. Situace místy komické díky notné dávce ironického sarkasmu nechávají vykřesat solidní herecké výkony, stejně jako položit posléze pár neodbytných otázek. Hra, která nenápadně zamíchá s pocity a přinutí minimálně zlehka přemýšlet, je v porovnání s nálepkou ‚absolventský projekt‘ skutečně povedená. 

divadlobrezen1

Divadlo Disk, 21. března 19.30, https://www.facebook.com/divadlodisk?fref=ts

Divadlo Rokoko: Návštěvy u pana Greena 
Už to budou tři roky, kdy divadlo Rokoko v premiéře uvedlo inscenaci od současného a velmi ceněného amerického dramaturga Jeffa Barona. Právě Návštěvy u pana Greena, kterým se dostalo pozornosti po celém světě, jsou jeho nejúspěšnějším počinem vůbec. Part pro dva herce v dojemném, vtipném a zároveň inteligentním příběhu si na českých prknech pod režisérský dohled vzal Vladimír Michálek. Dvě hodiny poodkrývání tajemství pana Greena se stávají propustkou mimo všední realitu a to nejen díky mistrně sepsaným dialogům a scénáři. V případě tuzemského hereckého obsazení se jedná o skutečný poklad a snad i přímo záruku kvality. Výtečný Stanislav Zindulka, coby starší morousovitý ‚pánbíčkář‘ těží z nabízeného hereckého prostoru naprosté maximum. I jeho jevištní, o dvě generace mladší přítel v podání Matěje Hádka značně věrohodně vykresluje svůj charakter i atmosféru.  Návštěvy u pana Greena díky své křehké milosti, postupné gradaci a jemně sarkastickému humoru patří ke skvostům v současné divadelní nabídce.

Divadlo Rokoko, 26. března 19.00, www.facebook.com/Mestskadivadlaprazska 

Tip na premiéru: Divadlo na Jezerce uvede Cestu kolem světa 
Po úspěších, které divadlu přinesla vsázka na ‚mladou krev‘ se i dál dramaturgie drží inovace divadelního světa. Principál divadla Jan Hrušínský svěřil do režisérských rukou projekt Cesta kolem světa herečce Tereze Němcové. Divadlo s úspěchem uvedlo několik představení její režie už dříve.  Premiérová komedie pochází z dílny českého autora Jiřího Janka v doprovodu původní hudby Jana Kučery. V hlavních rolích se objeví Kristýna Hrušínská (Vyprávěj, Sluha dvou pánů)a Václav Liška (působil například v Jihočeském divadle či v divadle Ungelt). Cesta kolem světa slibuje vtipnou podívanou na cestování po světových zákoutí dvou společnic. Tvůrci prozrazují, že o zábavu bude postaráno, stejně jako o nezapomenutelný zážitek.

divadlobrezen2

Divadlo Na Jezerce, 19. března 19.00, www.facebook.com/divadlonajezerce 

Zdroj foto: www.mestskadivadlaprazska.cz, www.divadlonajezerce.cz, www.divadlodisk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Literatura

Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

bertikacmuchadlo perexPetra Soukupová je autorkou knih pro dospělé čtenáře. Tak tohle tvrzení už neplatí. Letos na podzim vydala svou první (a snad ne poslední) knížku určenou dětem. Bertík a čmuchadlo je příběhe...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Filmový festival Locarno uvede ve světové premiéře český animovaný film O krávě

Vizual O kraveKrátkometrážní animovaný snímek O krávě se probojoval do soutěžní sekce Pardi di domani na 76. ročníku filmového festivalu v Locarnu. Režisérkou tohoto originálního díla je talentovaná animátorka a ilustrátorka Pavla Baštanová, která ve spolup...