Smrť, život a absurdno

Smrť, život a absurdno

Tisk

camus200Mýtus o Sizyfovi je známym a takmer populárnym dielom filozofie. Priznávam, že nie je tým, čomu hovoríme ľahké čítanie. Ak vidíte tenkú filozofickú knihu, zväčša o nej platí, že ju budete čítať dlhšie ako Dostojevského román, a nie je tomu inak ani pri diele Alberta Camusa.

 

 

Myšlienky Alberta Camusa sú veľmi nahustené v texte. Ani jedna veta nie je nazvyš, nad každou máme možnosť uvažovať, Camus totiž radikálne odmieta „textové omáčky“, ide priamo k jadru myšlienky a čitateľovi často nedáva priestor na vlastné názory. Camusov radikalizmus sa prejavil v jeho filozofických, či viac literárno-filozofických spisoch. Mnohí ho vždy zaraďovali a dodnes radia medzi existencialistov, jeho meno neoblomne stojí hneď vedľa Sartrovho, aj keď on sám sa medzi existencialistov nikdy neradil. Sám hovorí: „Nevěřím dostatečne v rozum, abych mohl věřit v nějaký systém. Co mě zajímá, je zjistit, jak se má člověk chovat. Přesněji řečeno, jak se má chovat když nevěří ani v Boha, ani v rozum.“
Prečo žiť, či vlastne prečo sa nezabiť? Čo je pre človeka samovražda? Ako môžeme byť skutočne šťastný? Tento svet Camusa naplniť nemôže, Boh preňho neexistuje a hľadá riešenie, dôvod nezabiť sa. Aké sú alternatívy samovraždy?

camus


K samovražde privádza ľudí najmä pocit absurdna, a to v prípade, ak uvažujeme osobnosti, ktoré preskúmali svoje možnosti a netrpia psychickými chorobami. Napĺňa ich však absurdno tak hlučné, že si pred ním nemôžu zapchávať uši. Ako v doslove naznačuje Eva Beránková, absurdno sa zdá byť podobné „prvému hriechu“, ktorý oddelil prvých ľudí od Boha. Tu oddeľuje človeka od zmyslu života a ľudského údelu.
Na niekoľkých príkladoch, a to najmä z literatúry, ukazuje autor potvrdenie svojej tézy. Vyberá si zámerne literárne postavy, ktoré však dobre korešpondujú s viacerými typmi osobností.
Pridanou hodnotou klasického Mýtu o Sizyfovi je krátke zamyslenie nad tvorbou Franza Kafku, nad absurdnom v jeho diele a v jeho postavách. Rovnako kvalitný je doslov, ktorý  napísala ku knihe Eva Beránková a v ktorom načrtáva Camusovu osobnosť a filozofiu, interpretuje časti textu a necháva ho tak v mysli čitateľa rezonovať.


Mýtus o Sisyfovi
Autor:
žánr: filozofie
Rok vydání: 2015
Počet stran: 182
Nakladatelství: Garamond
ISBN 978-80-7407-265-9
Hodnocení: 90 %

( 2 hlasů )

http://www.e-garamond.cz/index.php?page=kniha&;arg1=mytus-o-sisyfovi-647


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tim Weaver „Němé oběti“
obetiV předchozím jeho díle Bez slitování, autor uvádí krátkou zmínku mezi Davidem Rakerem a Colmem Healym o neúspěšném vyšetřování jednoho případu. Z toho vytěžil nápad na svou další knihu Němé oběti, kdy dokáže čtenáře opět vtáhnout do nového případu . V př...

Literatura

Jak průkopníci umírání hledají smysl života

Hovory k sobe perexObavy ze smrti nebo z umírání pocítí na své pouti životem snad každý člověk. Někteří lidé pocítí úzkost tak velikou, že si s ní nevědí rady a vyhledají pomoc psychoterapeuta. Irvin D. Yalom ve své nové knize opět otevírá téma ps...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

cine argentino 200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna pořádá letos již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 26. - 30. října 2023 v Paláci Lucerna.

...