Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Tisk

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtině (s českými titulky) tři inscenace. Významnou událost jsme vám přiblížili v nedávném článku. Teď se pojďme ale podívat na představení trochu zblízka!

 

Již čtyři roky je Guyem Robertsem budován jediný profesionální anglicky hovořící soubor u nás. Přesto že jejich repertoár je čistě zaměřený na Shakespearovskou tvorbu, rozhodně se nejedná o monotónní či ohraná představení. Multikulturní parta složená z Čechů, Francouzů, Britů i Američanů a dalších národností je skutečně bohatá mozaika povah a projevů. Navíc soubor okořeněný i inovacemi zajišťuje neopakovatelný divadelní zážitek. Už jen proto, že cestují doslova po celém světě, a i když se tedy jedná z části o tuzemský soubor, tak jejich vystoupení jsou pro milovníky divadel a legendárního dramatika svátkem. A letos ty svátky budou rovnou tři!

Hamlet: „Tvé zjevení jest tak podezřelé,“

Typickou Shakespearovskou tragédií je Hamlet. Vychází se starodávného skandinávského příběhu Amlet o jutském princi, který sepsal dánský kronikář Saxo Grammaticus. Hra je známá díky typickým dlouhým filozofickým monologům. Hamlet se zabývá otázkou lidské existence, osudu a životního poslání. Vedle tragičnosti se střídá i vtip a sarkasmus s cynismem. Některé vyřčené věty až zlidověly (kdo z nás nikdy nepoužil dnes už spíše citát Být či nebýt?). Prague Shakespeare festival toto drama svěřil Tině Packer, co by režisérce a hlavní roli obsadí Guy Roberts. A protože Divadlo Kolowrat je jednou ze scén Národního divadla, tak by se dalo říci, že hra se po třech desetiletích opět „vrací“. Svou českou premiéru měla právě v našem největším divadle přesně před třiceti lety. Nadčasovost a neutuchající sláva díla dokazují i četná filmová zpracování, z nichž úplně první v roce 1948 vybojovalo čtyři Oscarové sošky. Hra bude na festivalu uvedena 26., 27., 28. října a 2. listopadu, takže rozhodně neváhejte s koupí lístků v předprodeji.

Rutherford Cravens Kral lear

Rutherford Cravens as Lear in King Lear. Photo by JJ Johnston

„Překypující životem a velmi poučná,“

přesně tahle slova použil recenzent New York Times, když kritizoval pětidílný cyklus Women of Will. Kritika to byla opravdu pozitivní a ocenila komplexní, napínavý a strhující pohled na ženské postavy v Shakespearovských hrách. Nadchla diváka napříč Amerikou, nadchne tahle kompilace postav „něžnějšího“ pohlaví i nás? Jedná se totiž nejen o českou premiéru, ale i evropskou. Představení bude zahráno v podání Tiny Packer, která je na slovo vzatou odbornicí tohoto velkého dramatika.

„Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci.“

Kdo by neznal tuto slavnou větu, která začíná monolog v jedné z vrcholných Shakespearovských komedií? Možná, že si jí akorát někdo z nás nedokáže správně přiradit ke hře Jak se vám líbí. Zde se Guy Roberts představuje z režisérského křesla, hlavní ženské role se uchopí Jessica Boone. Pojednání o osvobozující moci lásky a spásném duchu přírody láká nejen všechny, kteří se rádi smějí, ale především pak ty, kteří se rádi zasmějí i sobě samému.

Speciální shakespearovské „svátky“ jsou skutečně výjimečnou událostí. Září a říjen zkrátka patří nesmrtelnému dramatikovi, nadčasovým hrám s všeobecně platnými poselstvími a ojedinělému divadelnímu kosmopolitnímu souboru. Takže si vyrazte zpříjemnit nadcházející podzim do Kolowratu!

Andrea Miltnerova as Gertrude and Guy Roberts as Hamlet

Andrea Miltnerova as Gertrude and Guy Roberts as Hamlet. Photo by Phoenix Anthony Robins

Podrobné informace: pragueshakespeare.cz
Zdroj foto: pragueshakespeare.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mezi námi děvčaty

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná...


Literatura

Pohoda pokračuje: Pekárna v Brooklynu

pekarna v brooklynu 200V dubnu 2019 přidalo nakladatelství Cosmopolis do svého portfolia druhý díl série Romantické útěky autorky Julie Caplanové. Jak naznačuje název Pekárna v Brooklynu, podíváme se do Ameriky za dobrým pečivem, porovnáme br...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Dědictví aneb Kurvaseneříká

dedictvi perexPřed dvěma desetiletími si zjednala pozornost komedie Bolka Polívky a Věry Chytilové Dědictví anebo Kurvahošigutntag. Příběh poněkud lemplovitého vesničana Bohuše, jenž k velkému jmění přijde, aniž s ním umí zacházet, proslulá režisérka opent...