Ať se rozhodneš jakkoli ukazuje sílu technologií

Ať se rozhodneš jakkoli ukazuje sílu technologií

Tisk

at-se-rozhodnes-jakkoli 200V nakladatelství HOST vyšel román polského spisovatele Jakuba Szamałeka Ať se rozhodneš jakkoli, který byl nominován na Grand Prix Festivalu Kryminalna Warszawa 2019. Určitě stojí za přečtení.

 

 

Kniha mě zaujala svou anotací – těšila jsem se na moderní technologie, vyšetřovatelku v podobě novinářky a po loňské dovolené také na polské prostředí obecně.

Tohle není sci-fi.

Tato stručná věta je prologem knihy a nastiňuje tak, že se nejedná o žádné výmysly ani dalekou budoucnost. Příběh začíná v okamžiku, kdy na varšavské ulici dojde k dopravní nehodě, ve které zemře herec a moderátor oblíbeného pořadu pro děti. Zdá se, že ztratil kontrolu nad vozidlem.

Na druhé straně je Julita Wójcická pracující pro bulvární webový plátek, kde vše spočívá v honbě za počtem přečtení. Ve vymýšlení poutavých titulků je sice dobrá, ale má mnohem vyšší ambice – chtěla by jako novinářka něco dokázat. S tím by ji mohl pomoct právě případ známého moderátora. Je totiž přesvědčená, že mu někdo pomohl a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Tím se rozjíždí velmi zajímavá detektivka odhalující sílu, a hlavně nebezpečí spojená s moderními technologiemi.

„Julito… Já vím, že chceš být opravdová novinářka. Respektuju to. Ale nelži si do kapsy… Meganewsy nejsou místo, kde můžeš tuhle ambici naplnit. My tady nepíšeme investigativní články, ale deset triků, jak mít ploché břicho a pěkný zadek. Jestli chceš, domluvím ti schůzku s někým z redakce Poprzeku a můžeš jim to předat…“
„Ne,“ skočila jí Julita do řeči, „nechci.“
Mackowiczová zabubnovala prsty na desku stolu. Docházela jí trpělivost.
„Kolik jsme měli včera přístupů?“ zeptala se Julita. „Sto tisíc unikátních návštěv, tři sta tisíc zobrazení! Třikrát víc než normálně. Díky jednomu článku!“
„Ne díky jednomu článku. Díky tipu. Neuraz se, ale tvůj text v tom nehrál žádnou roli. Prostě tam byl, aby lidi věděli, na co se dívají. Napsat by to mohl i osmák.“ (str. 43)

Kniha vás vtáhne

Ať se rozhodneš jakkoli se velmi dobře četlo, čtenáři odhalují další a další kousky skládačky spolu s Julitou a posouvají se s ní dál a dál. Její postava je sympatická, stejně jako ostatní protagonisté. Někde jsem se i zasmála, jindy vzpomínala na čas strávený v Polsku a celkově jsem byla s knihou moc spokojená.

Přečetla jsem ji jen na několik málo zátahů, moc mě zajímalo, jak to celé dopadne a dost jsem nad tím taky přemýšlela. Příběh je napínavý do poslední stránky a musím autora pochválit také za dobře zvolený název knihy. Doufám, že to nebude jeho poslední kniha!

O autorovi

Jakub Szamałek (nar. 1986) pracuje v herní společnosti CD Projekt RED. Vystudoval archeologii v Oxfordu, doktorát z téhož oboru získal na univerzitě v Cambridge. Je producentem a spoluautorem scénáře hry Zaklínač III a autorem historické detektivní trilogie ze starověkých Athén. Jeho nejnovější román Ať se rozhodneš jakkoli (2018) byl nominován na Grand Prix Festivalu Kryminalna Warszawa 2019.

at-se-rozhodnes-jakkoli

Ať se rozhodneš jakkoli
Autor: Jakub Szamałek
Překlad: Anna Plasová
Žánr: krimi
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 429
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/at-se-rozhodnes-jakkoli/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vždy existuje naděje

Meli jsme stesti 200Na začátku roku 1939 se židovská rodina Kurcových snažila žít normální život v polském městě Radom. Válka se však neúprosně blíží a když se Polsko rozdělí mezi Německo a Sovětský svaz, členové rozvětvené rodiny se od sebe odtrhli...


Literatura

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...