Dejte šanci poezii

Dejte šanci poezii

Tisk

7x7-poetickych-zastaveni200Český prozaik, básník a dramatik Jiří Raichl dal dohromady básnický sborník s názvem 7 x 7 poetických zastavení. Stojí za to?

 

 

 

Sborník má formát A4 a černobílý přebal s pevnými deskami, což obojí koresponduje s tím, co se nachází vevnitř. Verše mají možnost vyniknout na velkých bílých stránkách a doplňují je buď černobílé fotografie, nebo ilustrace.

Jak název napovídá, v knize se nachází celkem sedm autorů, kdy každý je jiný, ale dohromady jim to funguje. Radek Vobhlídka je stručnější, Bari Kin zase používá hovorový jazyk, krátká, ale silná sdělení přináší Marek Vídenský. Naopak otec sborníku Jiří Raichl má delší počiny. U Hany Jonášové mě hodně zaujaly kromě veršů i jejich ilustrace a Jitka Fialová přišla se zajímavými obraty a obrazy jako je například „všetvor sytý medojedem“. Mezi motivy se nejčastěji nachází podzim, příroda, a především múza snad všech básníků – láska.

Jiří Raichl v textu Správné zastavení ve správný čas určeného místo doslovu uvádí, že zatímco jeho předchozí sborník 6 hlasů lásky byl sjednocený tematicky i graficky, v tomto případě ponechal jednotlivým autorům maximální volnost, a to jak v tom, o čem budou psát, tak i v konceptu ilustrací. „Prostě jsem nastěhoval sedm básnických minisbírek pod střechu jedné knižní vazby. Myslím, že tato logika dobře koresponduje s faktem, který se snažím akceptovat: každý umělec je jiný a potřebuje pro své vyjádření jinou formální konfiguraci,“ popisuje.

7 x 7 poetických zastavení mě velmi mile překvapilo, od každého z autorů bych si s chutí přečetla celou básnickou sbírku a myslím, že mě tato kniha také navedla k tomu, se poezii začít více věnovat. Celkem jsem si vypsala 11 básní, které se mě nějakým způsobem dotkly a zapůsobily na mě. Na ukázku dávám báseň Martina Vídenského ze strany 58:

„Neradostné zátiší

Oprejskaná lavička
uprostřed lesoparku
pluje jako pramička
po moři z nedopalků.“

7x7-poetickych-zastaveni


7 x 7 poetických zastavení
Autoři: Jitka Fialová, Jitka Havlíčková, Hana Jonášová, Bari Kin, Jiří Raichl, Martin Vídenský, Radek Vohlídka
Žánr: poezie
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2022
Počet stran: 108
Hodnocení: 91 %

https://knihy-tofana.webnode.cz/

https://www.kosmas.cz/knihy/512420/7-x-7-poetickych-zastaveni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Historický román, jemuž náleží přívlastky: děsivý, mrazivý, dech beroucí

ZlaZena perexPřesně tato slova se mi honila hlavou, když jsem četla historický román Zlá žena Marka Pastora. Navíc byly umocněny informací, že jde o zpracování skutečných událostí, které se stal...


Literatura

Amélie a tma zaujme svým pojetím i tajemnou atmosférou

amelie-a-tma 200Amélii je 12 let. Řeklo by se, že má život před sebou, ale něco je jinak… Má černé vlasy, chodí celá v černém a i kolo, na kterém jezdí, je černé. S maminkou žijí ve starém, zapomenutém domě na břehu řeky, kde se před 122 lety zastavil č...

Divadlo

Na podzim do divadla: Listopad

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme hru s příznačným názvem Listopad v podání Šaldova divadla.

...

Film

V Českém Brodě se učili filmem a oslaví to festivalem

ucime se filmem 200Učíme se filmem je název projektu spolupráce, na kterém pracují místní akční skupiny z okolí Českého Brodu. Partnerem tohoto vzdělávacího projektu je občanské sdružení Harvest Films, jehož úkolem je odborné pora...