Táňa Keleová-Vasilková nikdy nezklame

Táňa Keleová-Vasilková nikdy nezklame

Tisk

coto200Knihy slovenské spisovatelky Táni Keleové-Vasilkové se v naší republice stávají stále oblíbenějšími. Svědčí o tom i fakt, že tato novinka s názvem Co to bude? byla vybrána do velké knižní akce KNIHOMÁNIE 2015, v rámci které se prezentovalo 22 nejzajímavějších podzimních novinek.

 

 

Jako první na knize zaujme její přebal, který je tradičně decentní a sladěný. Nakladatelství NOXI tak knihám od paní Vasilkové vnuklo jednotný koncept, který vždy pracuje s nějakým výrazným prvkem. Ten doplňuje jeho barva a samozřejmě jméno autorky a název románu. U této podzimní novinky jsou to kaštany a jejich zlatavě hnědá barva.

Kniha Co to bude? začíná smutnou událostí – hlavní hrdince Janě zemře mladší sestra. Rozhodne se proto nastěhovat si švagra a jeho malou dceru Sáru k sobě domů. Tím se v domácnosti logicky vše změní a nejvíc tím trpí právě Jana a její dospívající dcera Zorka. Přihlížíme tak různým hádkám, výčitkám a především bojům o své vlastní místo. Denně se s Janou ocitáme v kadeřnictví, kde se také odvíjí mnoho ženských životů plných všemožných starostí. Nechybí ani různé pletky a radosti spojené s láskou…

„Co s tátou děláte, když přijdete domů?“ zeptá se opatrně.
„Táta udělá večeři a pak se kouká na zprávy. Potom telefonuje a já si hraju,“ pokrčí ramínky Sára. „Líbí se ti tahle panenka?“
Telefonuje? S kým telefonuje?! „Moc, je krásná. Koupila ti ji maminka, vzpomínáš si?“
„Vzpomínám,“ zašeptá Sára a v očích se jí rodí slzičky. Jana má okamžitě na sebe vztek. Proč jí to dělá? Pak si ale uvědomí, že musí o Marii občas povídat, oživovat Sářiny vzpomínky, protože jinak hrozí, že malá na ni úplně zapomene. Co je správné a co ne? Znejistí… Přivine si malou k sobě a jemně ji hladí po vláskách.
„Vím, že ti chybí, srdíčko. Mně taky,“ dodá roztřeseným hlasem.
„Nebuď smutná,“ pronese Sára vážným hláskem. „Táta říkal, že je mamince v nebíčku dobře. A dívá se na mě. Vidí, co dělám… vidí, že si teď hraju s tebou.“ (str. 117)

Když člověk přečte více knih od Táni Keleové-Vasilkové, nemůže se za prvé vyhnout srovnávání a za druhé už tak nějak ví, co ho čeká. Ví, že ženská protagonistka není ta, která by svůj obtížný život vzdala, ba právě naopak. Vždy jde o bojovnici, která se (i když to není jednoduché) popere s tím, co se jí přihodí. Kniha Co to bude? je podle mě jiná v tom, že její hrdinka je už starší a také má svůj poradní hlas v podobě mladé dcery. Má v ní jak oporu a dobrou kamarádku, tak jakési zrcadlo. Jana též má svou práci a není tolik izolovaná od okolí, jako tomu bylo například v Květinách pro Lauru. Děj každé knihy se točí kolem jiného tématu, proto srovnání nejsou výchozí.  

coto

 

Kdo podlehl kouzlu románů této slovenské autorky, tak po přečtení knihy Co to bude? rozhodně nebude zklamaný a chvíli mu zůstane úsměv na tváři.

Táňa Keleová-Vasilková (vlastním jménem Taťjana Vasilková) se narodila 7. dubna 1964 v Chomutově do rodiny slovenského publicisty a cestovatele Františka Keleho. Ve čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy a dnes s manželem a třemi dětmi žije v Devinské Nové Vsi. Vystudovala gymnázium a žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a od roku 1991 je spisovatelkou na plný úvazek.  Píše převážně romány pro ženy, ve kterých popisuje osudy žen a jejich rodin.

Co to bude?
Autor: Táňa Keleová Vasilková
Žánr: román
Nakladatelství: NOXI
Rok vydání: 2015
Počet stran: 248
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: www.martinus.sk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Jirku Sýkoru (Tleskač)

200rozPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě partičky Tleskač na Benátské noci jsme se sešli s frontmanem Jirkou Sýkorou!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Arab mi šahá na babu...

arabove200 Ne, tento příspěvek se nebude týkat hravého Nohavicova popěvku, nýbrž dvou knížek, které se snaží mapovat, kam se arabský, či šířeji muslimský, svět v posledních letech vlastně pohnul, kam až se vyostřil konflikt nikoli jen protikladných, ale hlavně...


Literatura

Prázdniny s Dinou a tajemstvím starých tenisek

200perexKdy jindy mají děti větší šanci zažít pořádné dobrodružství, než o letních prázdninách! Ale pozor, je k tomu potřeba pořádná dávka fantazie a samozřejmě také odvahy.

...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Jak potrestat lidstvo? Vzít mu všechny smysly!
ImagePerfect sence je uměleckým filmem na pomezí mezi sci-fi a romancí. Dvojice mladých lidí se potkává v místě, kde muž pracuje a žena bydlí, a začínají spolu nejprve mluvit, a potom i trávit intimnější chvíle. Proží...