Podlehněte kouzlu starých hraček

Podlehněte kouzlu starých hraček

Tisk

hracky 200V Muzeu luhačovického zálesí v Luhačovicích začíná výstava s názvem Hračky ze staré půdy. jedná se o mimořádný soubor hraček z rodinné sbírky Marie Fischerové-Kvěchové a bude doplněna i přednáškami, výtvarnými dílnami a animačními programy pro děti.

 

 

Sbírku, jež vlastní Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, tvoří především tradiční moravské hračky. Obsahuje téměř 600 kusů převážně dřevěných hraček, ale i historické či autorské hračky od vnučky Marie Ficherové-Kvěchové.

Jedna z kurátorek výstavy Blanka Petráková říká: “Kolekce hraček z pozůstalosti Marie Fischerové-Kvěchové obsahuje 578 sbírkových předmětů. Zahrnuje i sběratelské kusy, většina hraček však sloužila svému pravému účelu: prošla rukama několika generací dětí, vyrůstajících v rodinné vile v Černošicích. Nejstarší hračky pocházejí z osmdesátých let 19. století. Jejich výrobním materiálem je keramika, dřevo a ostatní přírodní materiály, textil i kov.”

hracky2

Díky této sbírce můžete zjistit, jak si hrály a jak vyrůstaly generace děti nejen předválečného období. Naleznete zde soustružené hračky z Horácka a Podkrkonoší, exotické loutky, luxusní pokojíčky pro panenky, ale i plyšová zvířátka či nádobí pro panenky.

hracky

Marie Ficherová-Kvěchová ( 24. 3. 1982 - 2. 6. 1984) absolvovala pražskou Uměleckoprůmyslovou školu, navštěvovala malířské školy “Cola Rossi” a “Croquis” v Paříži. Zdrojem její tvorby bylo lidové umění a dětský svět. Ilustrovala spoustu knih (Broučci, Babička, Naše koledy). Je také autorkou souboru 25 studií lidových krojů a knih ilustrací lidových básniček a říkanek Našim dětem.

Hračky ze staré půdy
Muzeum luhačovického zálesí v Luhačovicích
Termín: 2. února 2012 – 21.dubna
Zdroj informací: muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

René Nekuda s Tomášem Kříkavou o sobě, práci, plánech… prostě o životě

200rozPři své práci nakladatelské redaktorky jsem se potkala s mnoha zajímavými lidmi. Patří mezi ně také René Nekuda – lektor tvůrčího psaní, spisovatel, dramatik a cestovatel – a Tomáš Kříkava – manažer, ilustrátor, herec, moderátor… Oba plní sny sami sobě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Něžnými drápky“ – výstava legendárních filmových plakátů, obrazů i komiksu

Vyletalova perexJeště do soboty 21. listopadu v Praze potrvá poměrně neobyčejná výstavní expozice NĚŽNÝMI DRÁPKY v Galerii Smečky (Praha 1, Ve smečkách 24 – dům hned nad divadlem Činoherní klub). Zahrnuje legendární fi...


Literatura

Máš jen jednu šanci. Utíkej!

kyvadlo perPříběh zdánlivě obyčejného muže s minulostí, která ho bude pronásledovat až do posledních dnů. Ale ani po odchodu z armády se nedočká zaslouženého odpočinku. Ta pravá hrůza ho teprve čeká a po nevydařené vraždě se John Wallace stává lovnou zvěří....

Divadlo

AI: Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede hru napsanou umělou inteligencí

ai robot 200Přestože Švandovo divadlo patří k těm pražským scénám, které se rozhodly otevřít nejdřív v březnu 2021, hned na úvod příštího roku tu pro diváky připravují jednu velmi zajímavou novinku. Už 26. února 2021, uvedou u Švandů unikátní inscenaci ...

Film

Poslíček s blondýnami v drahém Audi

kuryr200Film Kurýr: Restart (2015) je nový díl filmové série o přepravci zásilkového zboží. Samozřejmě nejde o chlapíka, který s dodávkou objíždí firmy, ale o akčního superšpióna, kterému někdo každou chvíli míří pistolí na hlavu a občas, aby za sebou zahladil...