O dávném superhrdinovi Karlu IV.

O dávném superhrdinovi Karlu IV.

Tisk

karel iv komiks 200Zdeněk Ležák přichází s další psanou knihou a zároveň i komiksem. Tentokrát se věnuje letošnímu oslavenci Karlu IV. Podtitulem je příznačné označení Pán světa.

 

 

Dalo by se svým způsobem říci, že se jedná o volné pokračování předchozího díla Ve jménu Husa – Zrození kalicha. Autor se posouvá zpátky v čase a věnuje se událostem, které zčásti pomohli vytvořit atmosféru pro budoucí husitské války. No zamyslete se nad tím sami. Nejenže Karel IV. založil Karlovu univerzitu, která se později stala jedním ze sporů, jeho syn a následovník Václav IV. byl rovněž jedním z hlavních důvodů, které způsobily nevraživou atmosféru v českých zemích.
Ale vraťme se zpátky k jednomu z našich nejznámějších panovníků. Respektive ještě o kousek dále do minulosti. Aby se totiž čtenáři dozvěděli co nejvíce o jeho životě, musejí se nejdříve informovat o předcích tohoto slavného krále a císaře.
První kapitoly se věnují Přemyslovcům, respektive konci jejich panování v českých zemích. Každý ze čtenářů jistě bude vědět, že tím úplně posledním byl zavražděný Václav III. Po něm se šlechta i panovníci z okolních zemí začali přít, kdo by se mohl stát králem v tehdejší době významného státu. Mužský potomek už nebyl, ale samozřejmě zbývaly přemyslovské ženy. Ovšem jejich role v konečném rozhodování byla spíš vedlejší.
Ale přeskočme hned k Lucemburkům, kteří si velice brzy získali silnou pozici. Prvním významnějším, který zasáhl do dějin našeho státu, se stal Jan Lucemburský. Stránky tohoto díla popisují jeho slavný život, bitvy i nepříliš kladný vztah k Čechám. Protože byl především bojovníkem, neustále cestoval a bojoval ve válkách. A už se dostáváme k našemu oblíbenci Karlu IV., který se později rozhodl bezvládí u nás změnit.
Tím jsme se posunuli do druhé kapitoly. Celkově jsou tři psané, ale každá z nich je rozdělená na velké množství podkapitol. V této se autor zaměřil na růst a vzdělávání mladého chlapce z rodu Lucemburků na francouzském trůnu, kam byl umístěn na výchovu po odejmutí matce. Zároveň zacílil i na křest ohněm v Itálii, kde Karel IV. získával první vojenské zkušenosti. Následuje první manželství s Blankou z Valois a postupný průnik na trůn. Konec této části je zaměřen na smrt jeho otce Jana Lucemburského.
Ve třetí a zároveň poslední psané kapitole můžou čtenáři sledovat postupný rozkvět Karlovy kariéry, jeho snažení se o tolik žádaného potomka či zajímavá mezistátní vyjednávání pomocí sňatků. Zaujme i malá podkapitolka Karel jako literát, ve které se dozvíme o jím napsaných literárních dílech. Nejvýznamnějším z nich je samozřejmě životopis latinsky nazvaný Vita Caroli.
Abychom uzavřeli tento oddíl, pojďme na malé shrnutí. Psaná část přináší mnoho zajímavých poznatků napsaných srozumitelnou řečí. Text je zároveň určen i pro mladší čtenáře, kteří se chtějí dozvědět více podrobností ze života tohoto významného panovníka. A jeho život rozhodně nebyl žádnou nudnou dějepisnou kapitolou, což dokazuje i následující komiks.
Právě spojení s obrázkovým výtvorem dělá tuto knihu výjimečnou. Na mnoha stránkách obrázků máme možnost ještě jednodušší formou pozorovat další životopisné okamžiky ze života Karla IV. Všechny ilustrace jsou nakresleny opravdu bravurně a přinášejí radost ze čtení a koukání. Zejména lidem, kteří o něco méně čtou, bude tento komiks sloužit k poznávání historických faktů. Autorům se opět podařilo výtečnou formou zpracovat dané téma.
Karel IV. – Pán světa je jednoznačně dílem, které slouží ke vzdělání, ale zároveň i k zábavě. Na jeho stránkách kombinujících psaný text s komiksem se dozvíte mnoho zajímavých okolností ze života jednoho z nejdůležitějších panovníků v českých zemích. Určitě nebyl dokonalý, mučil a vraždil stejně jako jiní, ovšem jeho kariéra přinesla naší krajině daleko více prospěchu. Proto letos oslavujte jeho narození, čtěte knihy, které se mu věnují, a navštivte některou z mnoha výstav věnujících se dané době.  

Karel IV. – Pán světa
Autor: Zdeněk Ležák
Žánr: Naučná literatura/komiks
Nakladatelství: Edika – Albatros media
Rok vydání: 2016
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: http://www.albatrosmedia.cz/karel-iv-pan-sveta.html

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Botanicum aneb račte vstoupit do muzea

botanicum 200Botanicum je mladší sourozenec oceňované a velkoformátové knihy Animalium a jak název napovídá, je zaměřen na svět rostlin. Podtitulem těchto jedinečných děl je: jedinečné muzeum, které má otevřeno 365 dní v roce a nezbývá, než do něj tedy v...


Literatura

Manolito Brejloun pobaví

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. ...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Film Zrození na Kamera OKO 2019 dostal druhou šanci

birthMéně známý a nedoceněný snímek režiséra Jonathana Glazera Zrození s Nicole Kidman v hlavní roli, byl dalším z mnoha zajímavých filmů, které diváci mohli vidět na 11. ročníku mezinárodního filmového festivalu Kamera OKO. Ten se let...