Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

Tomáš Zástěra se ukázal jako dobrý vypravěč

Tisk

opoustim ostrov200V nakladatelství Ikar (Euromedia Group) vyšla kniha moderátora Tomáše Zástěry, kterého hodně lidí poznalo díky jeho účasti v pořadu Survivor.

 

 

 

 

Právě na vlně oblíbenosti zmíněné reality show se tato kniha podle mě svezla a využila tak i názvu. Na jednu stranu je to zavádějící, protože obsah nemá se Survivorem nic společného. To může někoho zklamat nebo naopak také odradit.

Já jsem si všimla hlavně podtitulu „Humorné příběhy z mého života“ a také usměvavé tváře Tomáše Zástěry na obálce. Sice neposlouchám rádio, kde vystupuje, ale znám jej už z jeho působení v internetové televizi Stream.cz a byla jsem zvědavá, co o sobě v knize prozradí.

Kniha má zajímavý koncept. Opouštění ostrova není tedy odkazem na Survivora, ale na ostrov bezpečí v podobě bytu Tomáše Zástěry, ze kterého se stěhuje. A když jej vyklízí, vynořují se mu určité vzpomínky, se kterými se dělí se čtenáři. A jak píše v anotaci: „Sedmnáct věcí. Sedmnáct příběhů. A sedmnáct situací, které se mi v životě skutečně staly. U některých jsem se hurónsky smál, u jiných ronil slzy a brodil se v smutku. Bohužel, bohudík.“

Hodně mě rozesmálo hned první vyprávění o kapitánském průkazu a myslím, že si na něj vzpomenu pokaždé, když se ocitnu někde na lodi, škodolibě jsem četla o plyšové lišce a dojemná bylo povídání o čtyřicetileté klívii. Také jsem občas žasla, s jakými lidmi se Tomáš Zástěra v životě potkal. Každý příběh je jiný, ale všechny se moc dobře čtou a je dost možné, že někomu něco připomenou i z toho jeho života.

Opouštím ostrov je maličká knížka, kterou zvládnete za odpoledne, ale já si po jejím přečtení říkala – kéž by bylo více takových. Někdy se spisovatelé snaží čtenáře pobavit a je to nepřirozené a pak se objeví někdo takový jako je Tomáš Zástěra, který píše tak, jako by vám to vyprávěl někde v hospodě nebo na kafíčku. Moc se mi jeho styl líbil, u knihy jsem se pobavila i si odpočinula a vůbec by mi nevadilo, kdyby ještě něco napsal.

Jak v závěru píše Zorka Hejdová, tak Tomáš Zástěra se narodil 16. 12. 1979 a odmala mu všichni říkávali, že je hodně výřečný. Vystudoval pedagogickou fakultu v Plzni a později se z něj stal profesionální moderátor a bavič. Živil se také například jako fotograf, učitel tělesné a sexuální výchovy, bulvární pisálek nebo zaměstnanec eventové agentury. Několik let působil v pořadu Snídaně s Novou a moderuje na Evropě 2.

opoustim ostrov

Opouštím ostrov
Humorné příběhy z mého života
Autor: Tomáš Zástěra
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 192
Hodnocení: 86 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/598417-opoustim-ostrov.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Číhá v Údolí naděje dobrodružství nebo láska?

Údolí naděje, perexKdo zná knihy australské spisovatelky Elizabeth Haran, nejspíš tuší, že asi obojí. Australská divočina nabízí nekonečné možnosti. A právě do vnitrozemí se vydává krásná Matylda. A já se tam vydám spolu s ní. Na tuhle výpravu ...


Literatura

Osvojte si Nejlepší přesvědčovací techniky

presvedcovací techniky perexGrada vsadila na další knihu populárního švédského mentalisty a lektora Henrika Fexeuse, tentokrát zaměřenou na nejlepší přesvědčovací techniky. Já s vámi nechci manipulovat, ale kniha rozhodně stojí za to!

...

Divadlo

Špagety a pizza na sto způsobů

improshow 200V rámci italského dne na festivalu Culturea se představila Improshow z Brna se svou osobitou dávkou vtipu a improvizace.

...

Film

Karel Schinzel Člověk, který obarvil svět. Podpořte výrobu dokumentu na Startovači

schnitzel perexV sítnici lidského oka je zhruba 7 000 000 čípků umožňujících vnímat člověku 10 milionů barev kolem sebe. Pro běžného člověka je to samozřejmost a nevnímá tak složitý mechanismus, ale s nástupem éry černobíle fotografie vzniká logická o...