Češi 1992 aneb jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

Češi 1992 aneb jak Mečiar s Klausem rozdělili stát

Tisk

cesi 200V dalším pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík, tentokrát spolu s výtvarníkem Danem Černým, věnuje zatím poslednímu klíčovému okamžiku našich moderních dějin, tj. rozdělení bývalého Československa na dva samostatné státy. Konstrukce Československa tak v podstatě skončila nezdarem.

 

 

Autoři opět nabízejí svůj civilní pohled do zákulisí politického dění, které ovlivnilo dějiny státu. Sledují myšlení a jednání konkrétních osobností, které rozhodovaly o politickém dění v bývalém Československu po listopadové sametové revoluci. Hlavními aktéry tohoto dílu jsou Václav Havel, Tomáš Ježek, Dušan Tříska, František Vlasák, Ján Čarnogurský, Petr Pithart, Václav Klaus, Vladimír Mečiar a řada dalších známých i dnes již polozapomenutých politiků.
Podle scénáře Pavla Kosatíka výtvarně tentokrát ztvárnil Dan Černý svoji komiksovou verzi událostí, kdy si Češi a Slováci (kterých se ovšem raději nikdo na jejich názor neptal) prostřednictvím svých nových politiků dělili svůj stát. Znovu si připomeneme ještě ne úplně staré události, kdy Československo vstoupilo do porevolučního období s odlišným očekáváním na české a slovenské straně. Vážnost a přecitlivělost situace na obou stranách si zpočátku nikdo neuvědomoval, včetně prezidenta Havla. Rozběhla se tzv. „pomlčková válka“, kdy se ukázalo, jak se v principu liší české a slovenské představy o společném státě. Chystané reformy byly v Česku přijímány s mnohem vstřícnějším očekáváním než na Slovensku. Na Slovensku rostly obavy z nezaměstnanosti, v Česku zase přesvědčení o slovenském nevděku. Situace se postupně radikalizovala. Když v červnu 1992 vyhrála parlamentní volby v Česku Klausova Občanská demokratická strana (ODS) a na Slovensku Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), bylo prakticky rozhodnuto. Oba politikové se rychle dohodli na rozdělení státu. Společný stát zanikl k 31. 12. 1992. Každá z nově vzniklých republik pak zprivatizovala ekonomiku svým vlastním způsobem.

cesi 1


Oproti předchozím dílům je tento adekvátně ději mnohem barevnější. Dan Černý vykresluje dělení republiky jako jakousi modifikovanou hru „Člověče, nezlob se“. Na přední straně knihy, vyvedené v rudé barvě, vidíme oba klíčové politiky téměř v klinči, zatímco na zadní straně v modrozelené barvě si oba podávají ruce. Je vidět, že si rozumí. Hra je dohrána! Valná většina děje se odehrává na televizní obrazovce, na kterou nechápavě hledí konsternovaný divák. Vidíme nekonečné debaty politiků, pociťujeme bezmoc, jsme pouhými diváky. Situaci dokreslují i komentáře dětí a jejich pohled na soudobé dění. Zato jim vidíme málem až do ledví. Dan Černý s vtipem a nadsázkou kreslí jednotlivé scény, kresby doprovází řadou citoslovcí i neidentifikovatelných zvuků, které dokreslují atmosféru.
Celé pojetí komiksového seriálu se mi navzdory tristnímu obsahu moc líbí. Navíc je zde příjemná možnost sledovat pokaždé jiného výtvarníka, jak výtvarně uchopí scénář Pavla Kosatíka. Komiks opět doporučuji všem, kteří mají rádi komiksová zpracování našich dějin a zajímají se o zákulisní jednání a motivace politiků. A navíc příběh mladšího a staršího bratra není v historii ničím neznámým. Nezbývá než pochopit a poučit se.

Hodnocení: 100 %

Název: Češi 1992: Jak Mečiar s Klausem rozdělili stát
Autoři: text Pavel Kosatík, výtvarné zpracování Dan Černý
Žánr: komiks   
Nakladatelství: Česká televize, Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 96

https://www.kosmas.cz/knihy/198044/cesi-1992/

( 7 hlasů )
Zdroj foto: Česká televize, Mladá fronta a. s.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Neřešte to sami,“ říká autor knihy Neradost Karel Novotný.

PEREXOVY OBRAZEK Neradost Karel NovotnyV knihkupectvích se nedávno objevila růžová knížka s neobvyklým názvem Neradost. Jejím autorem je Karel Novotný – marketér, konzultant a otec dvou dětí. Ve své literární prvotině se rozh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Polibek kobry chutná jako několik druhů jahodové zmrzliny

polibek kobry perexKniha Polibek kobry se věnuje ženskému archetypu a jeho proměnám. Vychází z jógy a tantry, které zapojuje do našeho evropského kontextu a sleduje proměny témat jako tělesnost, menstruace, mateřství, ženská sexualita, kreati...


Literatura

Pohádky přijdou k chuti vždycky

pohadky 200Pohádkové příběhy jsou všude kolem nás – někdo je vidí, jiný až tolik ne. Ti, co je vídají pravidelně, je dokáží přenést na papír pro nás, co to zas tolik neumíme. Vybrala jsem tři pohádkové knížky, které mi udělaly radost v posledních měsících. ...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...